REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Salvini spet razburja: podpredsednik italijanske vlade citiral kontroverznega profašističnega pesnika

Salvini spet razburja: podpredsednik italijanske vlade citiral kontroverznega profašističnega pesnikaDuče in Matteo Salvini

Italijanski minister za notranje zadeve in podpredsednik vlade Matteo Salvini je spet tarča kritik, ker je navajal besede spornega ameriškega pesnika, vnetega simpatizerja fašizma Ezre Pounda.

»Če človek ni pripravljen prevzeti tveganja za svoje ideje, so ali njegove ideje ničvredne ali pa je sam ničvreden,« je napisal Salvini v tvitu ob sliki cvetoče orhideje.

Ta objava je, po besedah ​​italijanskega poslanca iz stranke levega centra, Branda Benifija, pravzaprav sporočilo, poslano neonacističnim volivcem.

Brando Benifi je ocenil, da je Salvini »strahopetec«, poroča bruseljski portal Politico.

Benifi je ocenil, da je Salvini »strahopetec«, poroča bruseljski portal Politico.

Pound je občudoval fašističnega diktatorja Benita Mussolinija. Svoja skrajna prepričanja ni skrival, ampak jih je predvajal v vrsti radijskih komentarjev, ki so kritizirale ZDA in Jude med drugo svetovno vojno.

Ameriške oblasti so ga aretirale pred koncem druge svetovne vojne, in obtožile veleizdaje, a so ga po posredovanju mnogih znanih književnikov spoznali za duševno bolnega. Zato je živel v raznih sanatorijih, proti koncu življenja ponovno v Italiji, kamor se je zatekel tudi po koncu prve svetovne vojne.

Italijanska najbolj znana neofašistična skupina - CasaPound -, je dobila ime po tem ameriškem pesniku.

Salvini se je odzval na tokratne kritike s tvitom: »Fašisti, nacisti, rasisti ... Ko nimajo nobenih argumentov, ostane levici le ta utrujajoči refren. Jaz streljam naravnost!«

Toda nekateri uporabniki družbenih omrežij so ga spomnili na neslaven konec slavnega pesnika, zagovornika fašizma: »Ezra Pound je občudoval in podpiral italijanski fašizem. Pound je bil aretiran leta 1945 s strani ameriških vojakov.«

Politico opozarja, da to ni prvič, da se je Salvini skliceval na sporne zgodovinske osebnosti. Tudi julija lani je bil tarča ostre kritike, ker je citiral Benita Mussolinija.

Tako je v tvitu na grajo, da spodbuja ksenofobijo in rasizem s svojo protimigrantsko retoriko, Salvini na obletnico Mussolinijevega rojstva, zapisal: »Veliko sovražnikov, veliko časti.«

Besede, ki jih je navedel v italijanščini – »Molti nemici, molto onore« -, so odmev Mussolinijevega zloglasnega reka »Molti nemici, molto onore« (veliko sovražnikov, veliko časti).

Tokrat se je na obujanje prvin fašizma s strani aktualnega podpredsednika italijanske vlade odzval tudi Romano Prodi, ki je bil konec 90. let predsednik italijanske vlade, nato pa po letu 1999 predsednik Evropske komisije.

Prodi je kratko komentiral Salvinijevo početje: »Salvini je rasist«.

Komentarji