REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Salvini v Trstu napovedal »zapiranje meje« s Slovenijo, na ulicah spopadi demonstrantov s policijo

Salvini v Trstu napovedal »zapiranje meje« s Slovenijo, na ulicah spopadi demonstrantov s policijoSalvini v Trstu, julij 2019

V Trstu so ob obisku italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija izbruhnili protesti. Policija je s ščiti porivala protestnike po ulicah, pred palačo, kjer ima sedež zavarovalnica Generali, pa so ustavili tudi promet.

Protestniki se zbirajo tudi v drugih tržaških ulicah in vzklikajo gesla proti notranjemu ministru, zapiranju meje s Slovenijo in vladi.

Salvini je ob tem po poročanju italijanskih medijev dejal, da je potrebno »čim prej zapečatiti mejo s Slovenijo in trajno ustaviti vstop nezakonitih priseljencev«.

V mestu naj bi sicer bila glavna tema obiska »tržaški sporazumi« o sodelovanju Madžarske s pristaniščem v Trstu in glede zapiranja meje pred prebežniki.

Matteo Salvini Vir:Globalist
Matteo Salvini, kot so ga spomladi videli na maškaradah v Dusseldorfu            Vir:Globalist

Salvini, ki je tudi podpredsednik vlade, se je namreč srečal tudi z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom na sedežu dežele Furlanije-Julijske krajine (FJK) in bo najprej prisoten pri podpisu dogovora o madžarskih investicijah v tržaško pristanišče.

Nato bo na prefekturi spremljal podpis protokolov o zakonitosti naložb in o prisilnem vračanju migrantov.

Salvini je ob tem po poročanju italijanskih medijev dejal, da je potrebno »čim prej zapečatiti mejo s Slovenijo in trajno ustaviti vstop nezakonitih priseljencev«.

Salvini ima tudi načrtovane pogovore z predsednikom Furlanije-Julijske krajine Massimilianom Fedrigo, s katerim se je prav tako pogovarjal o ukrepih za zajezitev nezakonitih prehodov migrantov čez italijansko-slovensko mejo.

V znak nasprotovanja ukrepom na meji in v podporo ohranitvi odprtih meja bodo danes na Tržaškem in Goriškem pripravili še več protestnih shodov, tudi na mejnih prehodih s Slovenijo.

Že pred prihodom v Trst je Salvini napovedal zaostrovanje ukrepov, ki bi lahko Slovenijo spravili v položaj »begunskega žepa.«

»Jutri bom v Trstu. Na severovzhodni meji bo več deset pripadnikov varnostnih sil, ki bodo patruljirali na meji med Italijo in Slovenijo. Če patrulje ne bodo zadostovale, bomo razmislili o postavitvi zaščitnih ovir. Ker so meje resna zadeva,« je Salvini dejal za televizijo Rete4.

Odprava schengna in zavarovanje meje sta zadnji možnosti," je v Trstu dejal Salvini. Izjavil je, da zaupa v nadzor, ki ga izvajajo slovenska, hrvaška in bosanska policija na balkanski poti, a ker so meje svete in nedotakljive, razmišljajo o različnih možnostih, če nadzor ne bi bil dovolj.

"Skupne patrulje Italije, Slovenije in Hrvaške so nekaj, kar vzpostavljamo, in videli bomo, kakšni bodo rezultati," je dejal italijanski notranji minister.

Madžarska je z dvema italijanskima podjetjema podpisala pogodbo o nakupu 32 hektarjev velikega zemljišča na širšem območju tržaškega pristanišča v bližini Žavelj in mejnega prehoda Škofije.

Tu naj bi zgradili pristaniški terminal in logistično bazo, naložba pa naj bi dosegla okoli 100 milijonov evrov.

Madžarska vlada se je po besedah zunanjega ministra Szijjarta za vlaganje v Trst odločila, ker tržaško pristanišče, ki zadnje čase doživlja investicijski in infrastrukturni razmah, vidi kot vstopno točko kitajske nove svilne poti in želi biti zraven pri tem projektu.

Projekt seveda predstavlja konkurenco Kopru, zato je na mestu vprašanje, zakaj je Slovenija z drugim tirom tako dolgo odlašala in zakaj se ni tudi sama vključila v projekt "en pas, ena cesta."

Na mestu vprašanje, zakaj je Slovenija z drugim tirom tako dolgo odlašala in zakaj se ni tudi sama vključila v projekt "en pas, ena cesta.

Salvini je podpis pogodbe pozdravil in dodal: "Italija odpira svoja pristanišča, da bi zagotovila razvoj in blaginjo. Zapiramo pa pristanišča za migrante, ki povzročajo težave."

S tem je spomnil na drug namen obiska v prestolnici FJK, torej razmere na meji s Slovenijo in sprejem ukrepov za zaustavitev čezmejnega migrantskega toka.

Salvini je ob tem s slovenskim notranjim ministrom govoril tudi po telefonu.

O migracijah se je z Matteom Salvinijem po telefonu pogovarjal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Z ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da sta Salvini in Poklukar pozdravila začetek delovanja mešanih policijskih patrulj na slovensko-italijanski meji.

Dogovorila sta se, da se bosta v kratkem tudi srečala in se pogovorila o možnostih nadaljnjega skupnega sodelovanja tako med državama kot tudi z ostalimi državami v regiji.

Vodja stranke Liga Matteo Salvini, foto: Pixsell

Mreža Antifašistični, antirasistični in antiseksistični Trst je med 10. in 12. uro pozvala k udeležbi na shodu na trgu pred železniško postajo v Trstu pod geslom Ne mejam in ne Salviniju.

Ob 17. uri jih vabijo na Borzni trg, da pokažejo, da v Trstu ni prostora za tiste, ki teptajo človeško dostojanstvo, pozivajo k militarizaciji ozemlja in zaprtju meja.

Levosredinska italijanska opozicijska Demokratska stranka je na Tržaškem od 15. ure dalje pozvala k zbiranju na mejnih prehodih Grmada, Praprot, Volnik, Col, Fernetiči, Orlek, Gropada, Bazovica, Pesek, Botač, Mačkolje, Korošci, Čampore, Lazaret in Prebeneg.

Protestniki opozarjajo, da v Trstu ni prostora za tiste, ki teptajo človeško dostojanstvo, pozivajo k militarizaciji ozemlja in zaprtju meja.

Ob 18. uri bodo protesti organizirani na mejnem prehodu Škofije. Tu se bodo zbirali člani, somišljeniki in simpatizerji Demokratske stranke, državnega združenja partizanov Italije ANPI-VZPI in italijanskih sindikatov Cgil, Cisl in Uil.

S slovenske strani se shodu pridružujeta Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederacija sindikatov 90.

V Gorici se bo shod začel ob 20. uri na Trgu Evrope.

K shodu je pristopilo več slovenskih in italijanskih ustanov in organizacij - med drugim Slovenska kulturno-gospodarska zveza, Slovenska skupnost, Forum Gorica, Demokratska stranka ter mnogi drugi.

Je pa Salvini zavrnil tudi srečanje s predstavniki slovenskih manjšinskih organizacij.

To je potrdil predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. 

Dejal je, da je italijanska stran v pojasnilu zavrnitve prošnje navedla, da bo kmalu v Rim potekalo vladno omizje, na katerem bodo obravnavali vprašanja s področja šolstva, zajamčenega zastopstva v italijanskem parlamentu in vrnitve Narodnega doma v Trstu. Predvidoma se bo vladno omizje sestalo v drugi polovici julija.

Delite članek