REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstrijskemu kanclerju Kurzu izglasovali nezaupnico, predsednik Avstrije išče naslednika

Avstrijskemu kanclerju Kurzu izglasovali nezaupnico, predsednik Avstrije išče naslednika

Drugič v zgodovini druge avstrijske republike je avstrijski parlament izglasoval nezaupnico predsedniku vlade. Tokrat se je to zgodilo Sebastianu Kurzu.

Avstrijski parlament je namreč po razpadu avstrijske koalicije zaradi afere Ibiza je na izredni seji parlamenta izglasoval nezaupnico kanclerju Sebastianu Kurzu.

Za neuzaupnico so vili socialdemokrati SPÖ in svobodnjaki FPÖ, ki se sicer v Avstriji redko kdaj strinjajo, skupaj s stranko JETZ.

Proti pa so bili v Ljudski stranki ÖVP in stranki Neos, ki ji sicer pripada tudi neuspešna "evroposlanka Angelika Mlinar. 

Neos - Angelika Mlinar

Vodja SPÖ-ja Pamela Rendi-Wagner je nezaupnico utemeljila z "edinstvenim ravnanjem" kanclerja Kurza, ki mu je očitala oblastiželjnost.

Dejala je še, da je državo dvakrat pahnil v predčasne volitve in da je zdaj, ko je razpadla koalicija s svobodnjaki (FPÖ), vzpostavil vlado, v kateri je zgolj ÖVP. Pozivom SPÖ-ja se je pridružila tudi manjša opozicijska stranka Jetzt - Liste Pilz (Sedaj - Lista Pilz).

Proti nezaupnici so bili v stranki Neos, ki ji sicer pripada tudi slovensko-avstrijska Angelika Mlinar, ki na listi SAB v Sloveniji ni bila izvoljena v Evropski parlament. 

Kurz je v svojem poslovilnem govoru kot predsednik vlade v parlamentu dejal, da razume željo strank po maščevanju in da pridobijo boljši položaj za predčasne volitve. A dejstvo, da je nezaupnica vladi odziv na izide nedeljskih evropskih volitev, je nekaj, čemur ne more slediti nihče v državi, je poudaril.

Zagotovil je, da bo ÖVP tudi v primeru izglasovane nezaupnice zagotovil svoj prispevek k stabilnosti v državi. "Prihodnji vladi ne bomo postavljali ovir na poti, pač pa jo bomo podprli na najboljši način," je dejal.

Skrajno desni svobodnjaki so še pred začetkom izredne seje napovedali, da bodo podprli socialdemokratsko nezaupnico vladi. Obe stranki sta imeli v parlamentu dovolj glasov za podporo nezaupnici. SPÖ ima v 183-članskem spodnjem domu parlamenta 52 poslanskih sedežev, FPÖ pa 51.

Sebastian Kurz, Turčija
Kurz je zastopal precej trda stališča tudi do Turčije in do priseljencev nasploh.

Sicer pa je bil potem, ko je vicekancler in predsednik Svobodnjaške stranke Avstrije Heinz Christian Strache podal odstopno izjavo, država pa se je znašla pred izrednimi volitvami, je bil objavljen še en del šokantnega videoposnetka, ki je zatresel avstrijsko vlado.V tem posnetku politik ogovarja druge politike, vključno s kanclerjem Sebastijanom Kurzem, kar je nato zadeve zaostrilo tudi na osebni ravni.

Strache v videu iz leta 2017 omenja tudi 'Kurzeve seksualne orgije v skritih narkomanskih prostorih.'

Te njegove izjave so morda razlog, zaradi katerega je Strache v govoru, s katerim je napovedal svoj odstop priznal, da je v preteklosti »širil govorice« o zveznem kanclerju Sebastianu Kurzu.

Toda tudi to polovično opravičilo je bilo očitno premalo, da bi rešilo avstrijso vlado.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek