REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razpada avstrijska vlada: avstrijski svobodnjaki bodo podprli nezaupnico kanclerju Kurzu

Razpada avstrijska vlada: avstrijski svobodnjaki bodo podprli nezaupnico kanclerju KurzuSebastian Kurz | Vir: Profimedia

Avstrijski svobodnjaki (FPÖ) bodo podprli nezaupnico kanclerju Sebastianu Kurzu, je danes dejal odhajajoči notranji minister iz vrst FPÖ Herbert Kickl. Za to so se odločili, potem ko je Kurz v ponedeljek napovedal odstavitev Kickla, ministri iz vrst svobodnjakov pa so napovedali odhod iz vlade.

»Bilo bi precej naivno, da bi Kurz mislil, da mu svobodnjaki ne bi izkazali nezaupanja, potem ko ga je on nam,« je dejal Kickl.

»Bilo bi precej naivno, da bi Kurz mislil, da mu svobodnjaki ne bi izkazali nezaupanja, potem ko ga je on nam,« je Kickl dejal za današnjo izdajo avstrijskega časnika Österreich.

Afera z video posnetki je namreč zanetila globok spor med obema vladajočima strankama, desno sredinsko Ljudsko stranko (VPÖ) in še bolj desno usmerjeno Svobodnjaško stranko (FPÖ).

Ne samo, da je javnost videla korupcijsko »trgovanje z vplivom« dosedanjega vodje FPÖ in podpredsednika vlade Stracheja, kancler Sebastian Kurz svobodnjakom zameri, ker ga niso obvestili o prihajajoči aferi, za katero so vedela vsaj dva dni, preden je izbruhnila, ob tem pa je Strache v videoposnetku govoril tudi o tem, kako naj bi imel Kurz »orgije v narkomanskem gnezdu.«

V srečnih časih: Heinz Christian Strache (levo) slavi uspeh svobodnjakov na volitvah. Vir: Pixssel

V opozicijski stranki Jetzt so nato napovedali vložitev nezaupnice vladi, pri čemer računajo tudi na podporo FPÖ, socialdemokratov SPÖ in liberalnega Neosa. Odločitev SPÖ in Neosa še ni znana, je pa zelo verjetno, da bodo nezaupnico podprli.

Strache je v video posnetku govoril tudi o tem, kako naj bi ime Kurz 'orgije v narkomanskem gnezdu.'

Če bodo poslanci izglasovali nezaupnico Kurzu, bo moral predsednik države Alexander Van der Bellen še pred volitvami imenovati novega premierja.

Politična kriza je v Avstriji izbruhnila, potem ko so nemški mediji v petek objavili videoposnetek, skrivaj posnet pred parlamentarnimi volitvami v Avstriji leta 2017, v katerem je Strache domnevni ruski bogatašinji v zameno za denarno in politično podporo ponujal pogodbe z državo in izkazal interes za vplivanje na medije.

Javnomnenjske raziskave že kažejo na hud padec podpore svobodnjakom. Po raziskavi instituta Research Affairs, opravljeni med 18. in 20. majem na 500 vprašanih, bi FPÖ podprlo le še 18 odstotkov anketirancev, pet odstotnih točk manj kot v zadnji raziskavi. Najbolj pa bi pridobila ÖVP, ki jo je podprlo 38 odstotkov anketiranih, štiri odstotne točke več kot v zadnji raziskavi.

Strache in Kurz Vir:Pixsell

Avstrijsko vlado pa so medtem zapustili vsi ministri iz vrst svobodnjakov (FPÖ). Tako se je odločilo vodstvo FPÖ, potem ko je kancler Sebastian Kurz sporočil, da sta se s predsednikom Alexandrom Van der Bellnom dogovorila o razrešitvi notranjega ministra Herberta Kickla.

Kurz je na novinarski konferenci pojasnil, da je bil Kickl v času, ko je nastal sporni video posnetek, katerega objava je sprožila politično krizo v Avstriji, generalni sekretar svobodnjakov in je s tem tudi odgovoren za finance. A v pogovoru z njim je dobil občutek, da ni vedel za razsežnosti celotne zadeve, hkrati pa ni bil dovolj pozoren.

Svobodnjaki so sicer Kurza že prej posvarili, da bodo vsi njihovi ministri zapustili vlado, če bo odstavil notranjega ministra.

Svobodnjaki so sicer Kurza že prej posvarili, da bodo vsi njihovi ministri zapustili vlado, če bo odstavil notranjega ministra. V 13-članski vladi je bilo po sobotnem odstopu podkanclerja in vodje svobodnjakov Heinz-Christiana Stracheja še pet ministrov iz vrst te skrajno desne stranke.

Kancler je nato napovedal, da bodo v tem primeru izpraznjene položaje v vladi do predčasnih volitev, ki naj bi bile septembra, zasedli strokovnjaki ali visoki uradniki. Tako bo vlada še naprej sposobna delovati. Delujočo vlado namreč po kanclerjevih besedah potrebujeta tako Avstrija kot Evropa.

Toda sedaj kaže, da avstrijska vlada v dosedanji sestavi sploh ne bo dočakala predčasnih volitev. Očitno se bo moral posloviti tudi kompromitirani Kurz.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek