REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov spodrsljaj hrvaške predsednice – Kolinda: »Sem dekle, rojeno na napačni strani Železne zavese«

Nov spodrsljaj hrvaške predsednice – Kolinda: »Sem dekle, rojeno na napačni strani Železne zavese«Kolinda navijačica: ples pred Vladimirjem Putinom je krasil naslovnico ruskega magazina Marie Claire

V članku »Kolinda govori, da je rojena z napačne strani Železne zavese. To je neumnost«, portal Index.hr opozarja na nov spodrsljaj hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Predsednica Hrvaške je namreč v soboto na slovesnosti v Washigtonu, ob prejemanju nagrade Fulbright dejala, da je bila »dekle, rojeno na napačni strani železne zavese«.

Hrvaški Index je nato ocenil, da gre za še eno v vrsti podobnih neresničnih trditev hrvaške predsednice, ki jih je večkrat ponovila na več različnih srečanjih.

Hrvaški mediji so strumno oponesli predsednici, da nesramno zavaja, ker so zgodovinska dejstva neizprosna: Jugoslavija je bila skupaj s Hrvaško onstran železne zavese le do leta 1948, ko je prišlo do spora med Titom in Staljinom.

Kolinda Grabar Kitarović je bila rojena leta 1968.

Jugoslavija je torej bila za železno zaveso le med leti 1945 in 1948, potem so se jugoslovanske meje proti Zahodu in »kapitalističnim sosedam« čedalje bolj odpirale, in vse to že zdavnaj preden je Kolinda sploh privekala na svet.

Skratka, Kolindo so znova dobili na laži, ker je očitno, da se Hrvaška že par desetletij pred rojstvom hrvaške predsednice – ni nahajala za železno zaveso.

Tito in Kolinda Grabar Kitarović
Josip Broz, Kolindin vzornik, vsaj kar se tiče idej za uporabo Golega otoka ...

Indeks.hr poudarja, da omenjeni izraz pomeni namišljeno mejo, ki je Evropo delila na dva dela, kapitalistični zahod in komunistični vzhod, in je v resnici zajemala del evropskega ozemlja vse do Trsta, vendar se je leta 1948 Jugoslavija oddaljila od vzhodnega bloka, ki je bil pod taktirko Moskve, ter postala neodvisna od blokovske delitve sveta in pozneje ena od ustanoviteljic Gibanja neuvrščenih.

»Čeprav je Kolinda tudi dejstvo, da je bila Jugoslavija med neuvrščenimi državami povezala z železno zaveso, gre za, milo povedano, površno žlobudranje brez kakršne koli zgodovinske opore. Kolinda se je rodila šele 20 let pozneje, kako bi se potem lahko rodila za železno zaveso?«, se hudomušno sprašuje Index.hr ob poudarku, da je bila Grabar Kitarović rojena leta 1968.

Da se ji v nekdanji državi v resnici sploh ni slabo godilo, pa hrvaški mediji vidijo v dejstvu, da si je Kolinda že v srednji šoli priskrbela ameriški vizum in odšla na študije v ZDA.

Zanimivo bi bilo slišati Kolindo, kako ji je, kljub preštevilnim težavam, ki jih je imela kot »dekle, rojeno za železno zaveso«, leta 1985 brez kakršnih koli težav uspelo odvihrati preko te razvpite »železne zavese« na šolanje v ZDA, se je hudomušno spraševal hrvaški portal.

Kljub prizadevanjem, da vsa ta zelo nevšečna vprašanja pospravi pod preprogo, se hrvaški predsednici vendarle ni uspelo izogniti novinarjem, ko se je v Splitu ta konec tedna udeležila premierje filma o legendarnem kapitanu nogometnega kluba »Hajduk« Ivanu Gudelju.

Sprva je sicer poskusila poteptati tovrstno radovednost novinarjev, češ da je njen govor v Washingtonu, ko je med drugim omenila, da je živela za »železno zaveso«, imel »toliko drugih pomembnih sporočil, da je osredotočenost na to eno stvar zelo, zelo površno in ni dobro za (hrvaško) družbo.«

Nato se je spomnila rešilne bilke in nekdanjega britanskega predsednika vlade.

»Churchill je dejal, da se je 'železna zavesa' spustila od Szczecina na Baltiku pa vse do Trsta na Jadranskem morju in da so za njo ostale vse prestolnice srednjeevropske kulture, vključno z Beogradom. Ne glede na to, kako so se nato zadeve spremenile, ali je bil nekdo neuvrščen ali ne, vsekakor ni bil nevtralen,« je vztrajala predsednica Grabar Kitarović.

V nadaljnjih skopih pojasnilih svojega sobotnega nastopa v ZDA, je sporočila, da je »nihče ne bo prepričal v življenje, kakršno ni bilo.«

»Vsi smo šli skozi to v nekdanji Jugoslaviji, vsi vemo, kako je bilo in kako je bilo potovati z rdečim potnim listom, kakšna ponižanja smo doživljali … Ampak če je kdo nostalgičen in se mu toži po nekdanji Jugoslaviji, predlagam, da uvedemo teden dni nekdanje Jugoslavije. Veste, kdo bi največ profitiral? Jaz osebno, ker, če rečete karkoli proti meni - boste končali na Golem otoku!« je nekoliko nervozno sklenila pogovor s hrvaškimi novinarji Kolinda Grabar Kitarović.

Tako je hrvaška predsednica, izmikajoč se neprijetnim vprašanjem hrvaških novinarjev med ostalim razkrila, da se ji toži po zaporu za politične zapornike, na las podobnemu tistemu, kot ga je leta 1946 Titu predlagal Edvard Kardelj.

To ni prvič, da Kolinda sogovornikom iz t. i. držav zahoda »prodaja« drugačno in tamkajšnjim stereotipom močno prikrojeno zgodovino življenja v nekdanji skupni državi, opozarja Index, ob poudarku, da cela zgodba sovpada z njeno že zelo znano »sago« o pomanjkanju različnih vrst jogurta v nekdanji Jugoslaviji, zaradi česar je, kot se je pritoževala, zelo trpela kot mlado dekle.

Kolinda - jogurti in hrana
Kolindina »saga« o pomanjkanju različnih vrst jogurta v nekdanji Jugoslaviji. Vir: Insajder.com

Skoraj identično zgodbo je povedala tudi v Varšavi na sestanku pobude Tri morja pred dvema letoma: »Tisti med nami, ki smo se rodili na napačni strani železne zavese ...«

Potem je nič manj potvorjeno različico zgodovine vzneseno »prodajala« še v Pragi, nazadnje pa julija letos v govoru na Evropskem inštitutu Univerze v Zürichu, ko je dejala, da je bila »Jugoslavija kot neuvrščena država onstran železne zavese.«

Kolinda torej v Evropi in zdaj Ameriki vztrajno trdi, da se je Hrvaška, ko je bila del Jugoslavije, nahajala za železno zaveso.

»To je večinoma neresnično,« sklene Index.hr.

In nato doda, da »Kolinda pripoveduje zgodbice, da se je rodila za železno zaveso, kar kaže na totalno neumnost

Delite članek