REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kolindin nastop na praznovanju »Nevihte« na Hrvaškem še vedno buri duhove: »Predsednica nam je pijana, kajne?«

Kolindin nastop na praznovanju »Nevihte« na Hrvaškem še vedno buri duhove: »Predsednica nam je pijana, kajne?«Predsednica Hrvaške, Kolinda Grabar Kitarović, rada zgrabi za orožje ...

Nagovor hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović na sprejemu v Kninu ob osrednjem dogodku obeleževanja Dneva zmage in 24. obletnice vojaško-policijske akcije »Nevihta« je izzval številne komentarje na družbenih omrežjih …

Nekateri so se prek Twitterja s posmehom odzvali na govor predsednice Hrvaške, njene solze in predvsem na njen pevski nastop.

Nekateri pa so jo kritizirali v javnosti, med ostalimi tudi njen predhodnik, nekdanji predsednik države Ivo Josipović, kakor tudi številni znani kolumnisti, na primer znanega hrvaškega novinarja Viktorja Ivančića, ki je v sarajevskem časniku »Oslobodjenje« objavil tekst pod naslovom »50 odtenkov črne«, v katerem kritizira proustaško politiko hrvaške predsednice.

Portal Net poroča, da je Kolinda Grabar Kitarović, ki je hkrati tudi poveljnica hrvaške vojske, tudi na tokratnem državnem sprejemu ponovila, da je bila »vojaško-policijska operacija 'Nevihta' čista kot solza, brezhibno čista, osvobodilna operacija hrvaške vojske in policije«.

Ta del govora je izvedla celo v angleščini, zatem se je zjokala in nato - zapela.

Kolinda Grabar Kitarović je dejala, da se leta 1991 ne bi zgodili ne Vukovar in ne vojna, če bi bila Hrvaška že takrat v zvezi Nato, in dodala, da se danes »Hrvaška brani v Afganistanu in če bo Afganistan padel, lahko pričakujemo sedem milijonov ljudi, ki bodo krenili proti Evropi

Ob obujanju spominov na čas »Nevihte«, je hrvaška predsednica nenadoma razkrila, da je tudi sama premišljevala, če bi šla na bojišče, vendar je takrat imela druge obveznosti na ministrstvu za zunanje zadeve, kjer je delala kot pripravnica.

»Toda najraje bi zgrabila puško in šla naravnost na bojišče, vendar sem ugotovila, da ne gre samo za naboje in spopadanje s tistimi, ki so na nasprotni strani,« je dejala aktualna hrvaška predsednica.

Naposled je zapela arijo »V boj, v boj« iz Zajčeve opere »Nikola Šubić Zrinski.«

Eden od komentarjev je prek Twitterja nato cinično pripomnil: »A ste si mislili, da ne bo pela?!«

Drugi se je navezal nanj in opozoril, da je »ženska šla čez mejo na hard-levelu«, tretji pa je hudomušno spomnil na verze znane pesmi karizmatičnega Branimirja »Johnnyija« Štulića iz nekoč slavne rokovske skupine Azra:

»Lasje mi gredo po konci i zelo me jezi, ko vidim, da idioti postajajo spoštovani ljudje.«

Splošni vtis, ki ga je hrvaška predsednica pustila na sodržavljane s svojim nastopom v Kninu, je, da ni kaj prida pevka.

Nezadovoljstvo pa je strnil eden od njenih sledilcev, ki je na občinstvo naslovil naslednje vprašanje: »Predsednica nam je pijana kot mavra, kajne?«

Med odzivi še posebej izstopa kratek, a zgovoren komentar: »Nadrealistično.«

Podobne vtise je javno strnil prejšnji predsednik Hrvaške Ivo Josipović, ki jih je povzel v le treh besedah: »nespodobno, neokusno, nedopustno«.

Tudi sam se je strinjal s splošnim mnenjem, da je Kolinda kvasila nesmisle na obeleževanju »Nevihte«, kot da bi bila pijana.

»Govor predsednice v Kninu je bila privatizacija javne proslave, kar je zelo neokusno. Gre za nedopustno ravnanje. Videli smo še enega med pokazatelji družbene regresije. Ne le, da je trosila neumnosti, glede na prigodo na kateri je govorila, ampak je ob tem kazala tudi zelo nenavadne kretnje, zato se mnogi sprašujejo, ali je temu botrovalo predhodno uživanje alkohola,« se je glasil neizprosen Josipovićev komentar za zagrebško televizijo N1.

Josipović je razložil, da ni nujno, da se predsednik države drži protokola, vendar je to zaželeno.

Dodal je še, da gre za povsem nespodoben nastop, ki je bil le še ena »slaba poteza v letošnjem praznovanju dneva zmage in hvaležnosti.«

»Splošna slika te (Kolindine) predstave je bila zelo grda, grozljivo je bilo videti desničarje, ki kričijo pozdrav ustašev 'Za dom spremni' ... Celotna prireditev se je sprevrgla v desničarsko zabavo, kar je res hudo narobe,« poudarja Josipović.

Opozoril je, da bi morala policija vse tiste, ki so vzklikali »Za dom spremni« (za dom pripravljeni), preprosto spoditi s prireditve in prekrškovno kaznovati.

Toda to se ni zgodilo ...

Tudi izjava predsednice Grabar Kitarović, da je imela v času »Nevihte« željo »zagrabiti orožje in oditi na bojišče«, ocenjuje kot nespodobno.

»Nihče od nje ne pričakuje, da se opravičuje, ker ni šla v vojno, ne nazadnje, takrat je počela druge stvari. Ampak ko ona naredi tak cirkus, potem to odpre različne razprave. Mislim, da ji bo ta predstava v Kninu bolj škodovala kot pomagala k dvigu popularnosti med volivci, za katerim se na vse kriplje žene,« smatra Josipović.

Najbolj pa so odmevale Josipovićeve besede, da v dobro strukturirani družbi kandidatka, kot je Kolinda Grabar Kitarović, ne bi imela prav nobenih možnosti (zmagati na predsedniških volitvah).

»Toda v družbi, kot je hrvaška, ki je v regresiji in ki ima hud primanjkljaj kakovostnih vrednot, ne bi bil presenečen, če ji bo uspelo zmagati tudi na prihajajočih predsedniških volitvah ...« sklene Ivo Josipović.

Nenavadni pevski nastop hrvaške predsednice pa si lahko ogledate v video posnetku, spodaj.

Delite članek