REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška razdvojena - je Kolinda dokončno prestopila mejo?

Hrvaška razdvojena - je Kolinda dokončno prestopila mejo?Emmanuel Macron in Kolinda Grabar Katarović | VIR: Pixsell

Je predsednica le neustavljivo srečna ali okajena? Tako so se ob sprejemu hrvaške nogometne reprezentance v Zagrebu hrvaški mediji in javnost spraševali, še vedno zelo razdvojeni pri oceni včerajšnjega obnašanja njihove predsednice Kolinde Grabnar Kitarović.

V Zagrebu so evforično pričakali svojo nogometno reprezentanco, ki je po izgubljeni tekmi z moštvom Francije vendarle dosegla drugo mesto in si priborila srebrne kolajne. Ob burnem slavju pa so hrvaški mediji še vedno razdvojeni pri oceni zelo nenavadnega obnašanja njihove predsednice Kolinde Grabnar – Kitarović.

Kolinda in Macron
Emmanuel Macron in Kolinda Grabar Katarović | VIR: Pixsell

Edina med predstavniki držav je bila namreč včeraj oblečena v "šahovnico", majico nacionalnega nogometnega moštva z grbom Hrvaške in je tako tudi ob svečani podelitvi v Moskvi izstopala od vseh ostalih predsednikov držav, na primer Vladimirja Putina in Emmanuela Macrona, ki sta vztrajala v temnih oblekah in se nista odela v nacionalne drese kot navijači ali športniki na tribunah stadiona.

Ne skačite tako visoko, tudi vaše dojke se vam ob tem tresejo, to pa ni primerno za neko predsednico države

Nekateri ocenjujejo, da imajo ženske vendarle nekoliko večjo svobodo pri izbiri oblačil in so prepričani, da je hrvaška predsednica s svojo izbiro oblačil dobro promovirala državo, drugi pa "Kolindin ples v dežju" in predvsem zelo tesno objemanje hrvaških nogometašev s strani predsednice v zelo premočeni (in oprijeti) majici, intimne objeme predsednice s francoskim predsednikom in podobne izbruhe nebrzdanega veselja – ocenjujejo kot neprimerno ravnanje, ki je osramotilo Hrvaško.

Še predno se je začelo finale, je eden od uporabnikov družbenih mrež predsednici svoje države dal zelo resen nasvet: "Ne objemajte danes tako izzivalno francoskega predsednika, če in ko bodo dali gol Hrvaški. Francoski predsednik je en fin gospod, zato se poskusite zadržati in obnašati vljudno, kar se doslej na žalost ni dogajalo. Vsi časniki na svetu, še tisti v najmanjših nemških vaseh, problematizirajo vaše obnašanje, in to meče veliko senco na te čudovite dneve. In ne skačite tako visoko, tudi vaše dojke se vam ob tem tresejo, to pa ni primerno za neko predsednico države."

Kolinda poljublja zlati pokal

Kitarovićeva je tudi na finalni tekmi ne samo evforično spremljala in bodrila nogometaše Hrvaške, pač pa jih je na koncu obiskala tudi v slačilnici, kjer jih je še vse prepotene poljubljala in objemala. Na sami tribuni se prav tako ni mogla zadržati, da ne bi skakala, plesala in se objemala s tujimi državniki, Macrona pa je ne le navdušeno objemala, ampak celo gladila po glavi ob podelitvi medalj. Nepričakovana je bila tudi njena poteza, ko je predsedniku Rusije Vladimirju Putinu podarila dres hrvaške reprezentance – s katerega ni odstranila niti etikete s ceno.

Hrvaška predsednica
Emmanuel Macron in Kolinda Grabar Katarović | VIR: Pixsell

Mediji so kritično ocenili tudi njeno plesanje med finalno tekmo v loži salona VIP in nebrzdano objemanje ob predaji medalj hrvaškim in francoskim nogometašem. Komentarji na družbenih omrežjih so bili različni, poleg pozitivnih so kritiki opozarjali, da je s tem zbirala "poceni politične točke", nekateri pa so se celo spraševali, ali ni bila pri opisanem ravnanju celo malce okajena? Neopažen ni ostal niti žvečilni gumi v njenih ustih.

"Da takoj pojasnimo, nimamo nič proti strastnemu navijanju, kazanju čustev, nič proti predsednici, nasprotujemo pa poceni zbiranju političnih točk in neprimernemu obnašanju. Kajti scena, ko Kolinda po ustih preobrača žvečilni gumi - upamo, da je bil res žvečilni gumi, kajti po obnašanju bi ji bolj pristajalo žvečenje tobaka – to je bilo res neprimerno," so zapisali na portalu "100 posto".

Delite članek