REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška predsednica in Rakitić navijata za Đokovića, Đoković pa za hrvaško reprezentanco

Hrvaška predsednica in Rakitić navijata za Đokovića, Đoković pa za hrvaško reprezentancoNovak in Kolinda

Kljub občasno napetim odnosom med Srbijo in Hrvaško uspehi športnikov na obeh straneh meje odpirajo nove poti za »športno solidarnost« in celo veselje nad uspehi športnikov iz sosednjih držav.  

Hrvaška predsednica je tako presenetila mnoge, ko je na svoji Facebook strani napovedala, da »z vsem srcem« navija za Novaka Đokovića, nekoč najboljšega igralca tenisa, ki ima v zadnjem času vrsto težav zaradi poškodb in slabših rezultatov. Vendar ima znova vse več uspehov in tako se je na Wimbledonu znova boril proti Rafaelu Nadalu in si tudi priboril stop v finale.

»Novaku Đokoviću, velikemu človeku in športniku želim od vsega srca vstop v finale Wimbledona. V čast mi je, da sem ga lahko osebno spoznala z njim v Umagu,« je dejala hrvaška predsednica. Podobno je oceni tudi hrvaški nogometaš Ivan Rakitić.

Tvit Kolinda

»Noletu kapa do tal. On je veliki športnik in še večji človek. Navijam za njega na Wimbledonu in želim, da oba proslavljava v nedeljo,« je dejal hrvaški nogometaš Ivan Rakitić.

Istočasno so tudi nogometaši Hrvaške uspeli doseči največji uspeh svoje reprezentance vse od leta 1998, ko so dosegli bronasto medaljo. V nedeljo se za zlato borijo z nogometaši Francije. Podporo jim je dal Novak Đoković, ki je priznal, da bo navijal za Hrvaško.

To ni tako samo po sebi umevno, saj nekateri hrvaški nogometaši ob svojih zmagah proti drugim ekipam nekajkrat podali tudi izjave, v katerih so se neprimerno izražali o Srbiji, povezovali svoje zmage z vojnimi dogodki in podobno. Tudi zato so v srbski javnosti razdeljeni, pa se del javnosti sicer veseli uspehov sosedov, drugi pa navijajo za njihove nasprotnike – kdorkoli pač že so.

V Srbiji izdelane hrvaške majice

Da pa se morajo v Srbiji še veliko naučiti tudi od Hrvaške, pa so prepričani tudi nekateri v Srbiji. Na razliko med srbskimi in hrvaškimi reprezentancami je opozoril legendarni Ivica Osim. »Potrebno se je znati učiti, kot bi dejal Dalić, potrebno je biti ponižen in sprejeti, da nekdo bolje dela, mi pa na to ne pristanemo nikoli. Ko bomo pristali na to in priznali, da nekdo nekaj dela bolje od nas in nam bo tudi za primer, kar je za nas zelo težko, potem bo to najboljša pot.

Ivica Osim: Potrebno je biti ponižen in sprejeti, da nekdo bolje dela, mi pa na to ne pristanemo nikoli

To kaže, zakaj so Hrvati prišli do finala, Srbija pa ne. Zato moramo biti pametni in izkoristiti izkušnje Hrvaške, ki so sveže in ponovno izprašati sebe, igralce in njihovo obnašanje, pa tudi medije, da vam rečem pošteno,« je dejal Ivica Osim za Sputnik.

Kljub raznim »iskram« zaradi športa pa sodelovanje med državama dobro poteka tudi na drugem področju – poslovnem. Hrvaški navijači namreč uspehe svoje reprezentance slavijo tudi v »kockastih« majicah, izdelanih – v Srbiji. Slike majic, kupljenih na hrvaškem, z napisom »Made in Serbia« so namreč redakciji »Blica« poslali kupci s Hrvaške.

 

Delite članek