REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pokazala pravi obraz: Kolinda ni prišla na proslavo dneva zmage, uspelo pa se ji je pokloniti ustašem v Bleiburgu

Pokazala pravi obraz: Kolinda ni prišla na proslavo dneva zmage, uspelo pa se ji je pokloniti ustašem v BleiburguKolindin poklon ustaškemu grbu. Vir: Twitter

Dan zmage nad fašizmom je bil ta teden zaznamovan po vsem svetu, tudi na Hrvaškem, toda hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović ni bila prisotna na proslavi v Zagrebu.

Negativne komentarje na socialnih omrežjih je spodbudilo tudi dejstvo, da so jo le 24 ur prej videli, kako se klanja tistim, ki so se borili na strani fašistov.

Hrvaška predsednica je na slovesno akademijo ob dnevu zmage nad fašizmom in osvoboditvijo mesta Zagreb poslala svojo odposlanko Mirjano Hrga, na slovesnosti pa se ni pojavil niti zagrebški župan Milan Bandić, ki je prav tako poslal svojo namestnico Olivero Majić.

Hrvaški portal Telegram navaja, da so člani nekaterih antifašističnih združenj izkoristili priložnost, da na slovesni akademiji tako zagrebškemu županu kot predsednici izrazijo svoje mnenje o nekaterih njihovih spornih potezah in politikah.

Oliveri Majić so udeleženci vzklikali “Vrnite nam Trg maršala Tita”, in ko je Bandićevena namestnica nagovorila in pozdravila odposlanko predsednice, se je vsul plaz negodovanj in žvižgov, poroča televizija N1.

Hkrati so tudi avstrijske organizacije, ki nasprotujejo zborovanju v Bleiburgu, ki poveličuje ustaše, izdale knjigo "Mit Bleiburga" ...

Samo dan prej je Kolinda Grabar Kitarović obiskala Macelj, Bleiburg in Hudo jamo, kjer so pokopani ustaši, domobranci in drugi pripadniki kolaborantskih formacij nacistične Nemčije, vključno s pripadniki Handžar divizije, ki so enakovredno prisegli tako Hitlerju kot poglavniku zločinske NDH Anteju Paveliću.

Hrvaška predsednica si je na vseh omenjenih mestih, na katerih so pokopani kolaboracionisti nacistične Nemčije, vzela čas in položila cvetje ter prižgala sveče, poroča Telegram.

Po besedah članov hrvaške Iniciative za človekove pravice se je predsednica "poklonila vojakom fašistične in ustaške vojske na mestu, ki je bilo označeno z grbom, ki ni v skladu z Ustavo Republike Hrvaške, ker je veljal v času režima NDH, ki je odgovoren za množične zločine".

Pobuda "Spomin in akcija" danes organizira demonstracije v Bleiburgu v znak protesta proti komemoraciji pripadnikom hrvaških ustašev, ki so bili umorjeni v bližini tega avstrijskega mesta ob koncu druge svetovne vojne.

"Želimo si, da bi bile v Avstriji prepovedane ustaške in nacistične manifestacije," poudarja Andrej Mohar iz Združenja koroških partizanov.

Pobudniki protestnega shoda opozarjajo, da zbiranje ustašev v Bleiburgu nima nič skupnega s spominjanjem na žrtve.

Povedal je, da so se organizatorji protestnega shoda namerno izognili, da imajo svoj protest 18. maja, ko bo potekalo snidenje ustaških privržencev v organizaciji Hrvaške in hrvaške katoliške cerkve.

Pobudniki protestnega shoda opozarjajo, da zbiranje ustašev v Bleiburgu nima nič skupnega s spominjanjem na žrtve.

"Gre predvsem za agresivno agitacijo nacionalističnih, desničarskih in skrajno desničarskih skupin iz Hrvaške na avstrijskem ozemlju", je sklenil Mohar.

Delite članek