REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kolindomanija: hrvaška predsednica na "duplerici" prestižnega časopisa, prekosila Pahorja

Kolindomanija: hrvaška predsednica na Kolinda Grabnar Kitarović

Kljub dejstvu, da se aktualnega slovenskega predsednika že od zgodnje mladosti zaradi skrbi za lastno zunanjost in podobo v javnosti drži vzdevek Barbika, in da se je trudil samega sebe prekositi po otožnih fotografijah tetovaž in domotožja, ki jih vseskozi objavlja na družbenih omrežjih, se zdi, da ga je v zadnjem času na političnem parketu v tem delu sveta konkurenca ne le uspešno posnemala, ampak že krepko prekosila.

Res je, da je Borut Pahor v času, ko je bil predsednik vlade, nato pa še bolj pred in po predsedniških volitvah za nekaj ur lotil različnih fizičnih in drugih del - med ostalim je v slačilnici čistil kopačke slovenskim nogometašem, ki so se z zmago nad Rusijo leta 2009 uvrstili na svetovno prvenstvo, toda zadnja leta tovrstne njegove politične prijeme in "dosežke" vse bolj zagnano in predvsem uspešno izpodriva konkurenca iz soseščine.

Borut Pahor - medijski nastopi

Tako je bilo že iz napovedi za najnovejšo številko ruske izdaje časopisa Marie Claire razvidno, da bo kmalu v prestižni rubriki Politični Olymp objavljen eksluzivni intervju s predsednico Hrvaške Kolindo Grabar Kitarović (50).

Kolinda Grabnar Kitarović

Čast, da se znajdejo na vrhu "političnega Olimpa" v priljubljenem časopisu, ki izhaja v več svetovnih jezikih, je pred tem večinoma pripadala politični svetovni smetani z Zahoda, od (na primer) 25 pomembnih citatov Baracka Obame prek prve dame ZDA Melanie Trump in njene slavne predhodnice v Beli hiši Michelle Obama do izročila zakoncev Kennedy - predsednika Johna F. in prve dame Jacqueline ter vplivnih in močnih političark, kot so soproga francoskega predsednika Brigitte Macron, britanska premierka Theresa May in nemška kanclerka Angela Merkel.

Tako se je leto dni po tem, ko se je mudila na uradnem obisku, (ki so ga osrednji mediji takrat spremljali brez posebnega zanimanja) pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, hrvaška predsednica končno osončila pod sojem žarometov najbolj znanih svetovnih medijev.

Kolinda Grabnar Kitarović s starši
S starši

Pa kako se ne bi, ko se je izkazalo, da je po nedavnem Svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji tam zavladala prava Kolindomanija, ki se je začela, ko so nenavadno navijaško obnašanje in skoraj pretirano navdušenje in javno kazanje čustev hrvaške predsednice opazili skorajda vsi svetovni mediji. Vrhunec se je zgodil po finalu, ko je Kolinda na dežju, oblečena v barve svojega nogometnega moštva, v mokri in k telesu zlepljeni majici z rdečo-belo šahovnico, zmršenih las in malce razposajena, kot nekakšna "navijačica" nebrzdano objemala in poljubljala francoskega predsednika Emanuela Macrona, nogometaše iz domače ekipe in zmagovalce Francoze, ter druge navzoče politike in visoke uradnike.

Kolinda Grabnar Kitarović - Marie Claire

Kljub kritikom doma, ki so se spraševali, ali je Kolinda le neustavljivo srečna ali pač okajena, se je vse nekako dobro izšlo za hrvaško predsednico. Njeno (v politiki sicer nenavadno) kazanje čustev na javnih dogodkih je na koncu pobralo več simpatij kakor zgražanj, ter pritrdilo ocenam slovenskih analitikov, da je Hrvaški uspelo nadigrati Slovenijo skoraj na celi črti. Od arbitraže, prek Junckerjeve Evropske komisije - do športa.

Po tem, ko se je Kolinda Grabar Kitarović zaradi svojega vedenja znašla v središču pozornosti na Svetovnem prvenstvu v nogometu v Rusiji, so novinarji "Marie Claire", najbolj priljubljenega modnega časopisa, prepoznali v njej "novo zvezdnico" in sklenili, da je ona "za Ruse popolna ženska". Nato so se odločili, da bo osrednja tema jesenske številke - prav ona. Ker so za to zelo pomembne tudi fotografije, so za snemanje hrvaške predsednice najeli znanega italijanskega stilista in fotografa, ki sta kmalu v Zagreb oziroma v predsedniški urad na Pantovčaku prispela z več kovčki polnih oblek svetovno znanih blagovnih znamk.

Hrvaška predsednica je zatrdila, da bo med snemanjem nosila kreacije izključno domačih oblikovalcev.

Toda predsednica Hrvaške je ves ta glamur zavrnila in vztrajala, da bo med snemanjem nosila kreacije izključno domačih oblikovalcev, kar je še posebej navdušilo urednico revije, poroča portal Index. Tako je Kolinda pozirala "kot pravi model": v oprijeti moderni oblekici, lični majici, nekoliko strožji poslovni opravi...

Kolinda Grabnar Kitarović - Marie Claire

V intervjuju, ki zajema osrednji del oktobrske številke ruskega časopisa, je Kolinda prikazana kot popolna predsednica, saj je po mnenju Rusov "personifikacija ženske, ki je hkrati popolna mati, popolna soproga in popolna hčerka". In vse to - le v eni sami osebi, predsednici Hrvaške, za katero Rusi vzdihujejo "ah, kakšna ženska".

Podobne hvalospeve ni doživel niti Borut Pahor, ki so mu kritiki doma po njegovih številnih medijskih "izletih" v različne poklice svetovali, naj se gre raje družit z gospodarstveniki in podpiše zakon o minimalni plači ali pa naj gre brezdomcem (tako kot papež Frančišek) umivat bose noge in podobno.

Ne nazadnje, Pahor tudi ni imel te časti, da bi le zaradi njega nek svetovno znani medij organiziral in prek pol sveta poslal celo četo priznanih stilistov in zvezdniških fotografov, kot v primeru omenjenega intervjuja s Kolindo, ki ga je ruska izdaja časopisa napovedala že na naslovnici in ki - skupaj z "duplericami" (fotografijami hrvaške predsednice, ki se raztezajo čez dve strani) zajema osrednji del prihodnje številke "Marie Claire".

Kolinda Grabnar Kitarović - Marie Claire

Novinarka, ki je opravila pogovor s hrvaško predsednico za osrednji del oktobrske številke časopisa pa je pritrdila, da "ima Kolinda same dobre kvalitete: je pametna, umirjena, priljubljena in - lepa". Do sedaj, ne ona (novinarka) in ne navzoči stilisti in fotografi menda niso izkusili, da se je možno v družbi nekega tako zelo visokega državnega uradnika počutiti tako zelo prijetno.

Sama Kolinda pa se je po zvezdniško razgovorila ne le o tem, kako nadzoruje lastna razgreta čustva, ampak tudi o tem, kako prenaša čarterske polete na državniških potovanjih ter kakšni so ji cilji in sanje, pa tudi o "mamici in očku, ki sta ji vzornika in sta tako uspešno vzgojila hči svetovljanko", ki "ne dovoli moškim, da jo podcenjujejo le zaradi tega, ker je ženska".

Hrvaška predsednica je brez pomisleka celo prijela za brzostrelko in streljala v tarčo.

Ob tem je razkrila tudi, da se ima za svojo aktualno sloko postavo zahvaliti dejstvu, da si prizadeva vsak dan telovaditi, ob tem pa tudi tekati na traku za tek.

Dejstvo, da ji je v zadnjem času uspelo vidno shujšati, pa je med snemanjem za rusko tržišče demonstrirala tudi z vajami s puško v roki, pa tudi z žogo, ki je bila seveda odeta v barve šahovnice, poroča 24sata.hr v članku "Kolinda hit ruskega časopisa, razkazala, kako je vešča tudi s puško".

In res je - hrvaška predsednica je brez pomisleka celo prijela za brzostrelko in streljala v tarčo, vendar je bila kljub temu nezadovoljna, ker ni vsak od šest izstreljenih nabojev zadel v center. Toda prav to "poziranje s puško" je zmotilo Kolindine sodržavljane doma.

Kolinda Grabnar Kitarović - Marie Claire

Zagrebški Center za mirovne študije je javnost zgroženo vprašal "Zakaj predsednica pozira z jurišno puško v rokah?" in ob Mednarodnem dnevu mira pozval institucije in državljane, da prenehajo s spodbujanjem militarizacije hrvaške družbe.

Problem pa je v tem, da se hrvaška predsednica, ki je istočasno tudi vrhovna poveljnica hrvaški armadi, zelo rada in pogosto fotografira v uniformi in v družbi oboroženih vojakov in poveljnikov. Kritiki ne vidijo nobene koristi od tega za hrvaško družbo, prav nasprotno. Zato se kljub širokoustenju o miru in miroljubni politiki, kot ustavni vrednoti vsak dan na Hrvaškem sistematično povzdiguje in v družbi krepi tako kult(ura) vojne, kot spodbujanje oboroževanja, militarizacija in sekularizacija družbe, opozarja Center za mirovne študije iz Zagreba.

Center za mirovne študije tudi fotografije predsednice Grabar Kitarović na strelišču vidi kot del sporne atmosfere, ki ne pomaga Hrvaški.

Center tudi fotografije predsednice Grabar Kitarović na strelišču vidi kot del sporne atmosfere, ki ne pomaga Hrvaški, da bi postala res miroljubna, saj jo vse bolj militalizira.

Aktualni predsednici Hrvaške pa vse te kritike ne pridejo do živega. Ona uživa, da jo državljani vzhičeno pozdravljajo na ulicah, da jo potniki na trajektu množično prosijo, da z njo naredijo selfije, da ji trgovke iz zakotnih mest pišejo hvalnice, otroci iz vrtcev pa pesmice...

Kot da bi se Tito spet spustil med Hrvate, oziroma kot da bi Tudjman znova padel med Hrvate, komentira novi kult osebnosti na Hrvaškem Damir Pilić, nekdanji "Feralovec" sedaj pa kolumnist splitske Slobodne Dalmacije.

Kolinda Grabnar Kitarović

Na Hrvaškem zato vse bolj prevladuje nasilna kultura, v kateri militantne glasove, strukturno in neposredno nasilje vidimo v vsakdanji politiki, na ulici, po šolah, na državni meji, opozarjajo hrvaške nevladne organizacije. Še posebej so zaskrbljene zaradi nesposobnosti ministrice za šolstvo in nepripravljenosti njenega ministrstva, da preprečita "vpliv generalov v vzgojno-izobraževalnih ustanovah".

V zbiranju političnih točk, z ustvarjanjem sovražnika v obliki sosedov in beguncev ter v zmanjševanju pravic manjšin, so analitiki prepoznali nevarne promocijske dejavnosti, ki jih vzpodbuja vladajoča hrvaška elita s stranko HDZ na čelu, ki ji pripada tudi predsednica Grabar Kitarović.

Toda zdi se, da zaman pozivajo oblast, da naj preneha s preusmerjanjem pozornosti s pomembnih vprašanjih, kot so brezposelnost, odliv možganov, kršitev pravic občutljivih družbenih skupin...

Pantovčak je za vsa takšna in podobna opozorila ostal gluh, kljub napovedim, da "Hrvaško takšni populistični prijemi in poceni militarizacija lahko znova drago stanejo."

Delite članek