REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Index.hr: kako je vojni hujskač in zločinec Vojislav Šešelj pomagal Kolindi, da postane predsednica Hrvaške

Index.hr: kako je vojni hujskač in zločinec Vojislav Šešelj pomagal Kolindi, da postane predsednica HrvaškeKolinda in Šešelj, vir: Pixsell
Kar počne Šešelj je za vsako obsodbo, vendar pa je Kolinda morda zadnja na Hrvaškem, ki je upravičena do take obsodbo, poudarja Index.hr.

Hrvaški portal Indeks.hr je ob obdodbah hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović na račun vodje Srbske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešlja zaradi shoda radikalov v vasi Hrtkovci ocenil, da je ona najbrž zadnja na Hrvaškem, ki bi imela pravico povzdigniti glas in obsojati Šešlja, ker ji je, kot trdi Indeks.hr, prav vodja srbskih radikalov pomagal, da sploh postane predsednica.

“Kar počne Šešelj je za vsako obsodbo, vendar pa je Kolinda morda zadnja na Hrvaškem, ki je upravičena do take obsodbe,” pravi portal, ki meni, da je prav Šešelj pomagal Kolindi, da premaga protikandidata Iva Josipovića na predsedniških volitvah.

Indeks svojo oceno temelji na Šešljevem gostovanju v hrvaški televizijski oddaji “Bujica” leta 2014: “Šešelj je takrat odlično ugajal Kolindi Grabar Kitarović s svojo izjavo o podpori Ivu Josipoviću ter da ‘občuduje’ Vesno Pusić. Kako ustrezno – Kolindo Grabar Kitarović, takratno kandidatko za predsednico in članico HDZ-ja, pa ni niti omenil.”

“Ni težko dognati motiva, zakaj so na eno od hrvaških televizij takrat povabili vojnega hujskača in zločinca, tik pred volitvami,” pravi Indeks.hr.

Hrvaška predsednica, Kolinda Grabar Kitarović in šef srbskih radikalcev, Vojislav Šešelj. Vir: Pixsell

Hrvaški portal opozarja, da se je Šešelj leta 2016, po zmagi Kitarovićeve na volitvah, “razglasil za ključnega človeka za spremembo oblasti na Hrvaškem”.

“Drago Kolindico sem pripeljal na oblast,” se je takrat bahal Šešelj.

Hrvaška predsednica se je sicer oglasila zaradi organiziranja kongresa SRS v Hrtkovcih in ocenila, da je “porazno za Srbijo”, ker je dovolila omenjeni shod skrajne desnice v enem od mest z večinskim hrvaškim prebivalstvom v Vojvodini.

Prek Twitterja je spomnila, da je prav SRS Vojislava Šešlja odgovoren za preganjanje in izseljevanje Hrvatov iz tega mesta pred tremi desetletji ...

Toda njeni kritiki so jo prek socialnih omrežjih hitro spomnili na podobno usodo veliko večjega števila Srbov, kljub zagotovilom hrvaške ustave ...

Deseti kongres Srbske radikalne stranke, na katerem je bil za predsednika ponovno izvoljen Vojislav Šešelj, je bil organiziran v soboto v Šešljevi hiši v Hrtkovcih, mestu, kjer je pred 26 leti po pravnomočni sodbi v Haagu, storil vojni zločin s prisilnim izseljevanjem lokalnih Hrvatov.

Delite članek