REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ni me Tito poslal v Ameriko«: Kolinda razkrila, da se je šolala v ZDA zahvaljujoč - klavcu in mesarju

»Ni me Tito poslal v Ameriko«: Kolinda razkrila, da se je šolala v ZDA zahvaljujoč - klavcu in mesarjuTito in Kolinda Grabar Kitarović

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je davi sporočila, da bo program svoje kandidature za drugi mandat predsednice Hrvaške objavila 11. novembra.

Na regionalni televizijski postaji N1 se je razgovorila tudi o ekonomskih kazalcih na Hrvaškem in nekoliko demantirala lastne napovedi izpred nekaj let.

»Nisem rekla, da bo Hrvaška v obdobju petih let mojega (prvega) mandata najbolj uspešna država, ampak da močno verjamem, da bi to lahko postala in da si moramo prizadevati za to. In kot sem že rekla, ekonomski kazalci so res boljši, vendar se to še ne kaže v vsakdanjem življenje ljudi,« se je nekoliko korigirala Kolinda Grabar Kitarović.

Ni me Tito poslal v Ameriko, ampak oče mesar, ki je krvavo delal, da bi za to zaslužil.

Dodala je še, da si srčno želi, da bi ljudje živeli bolje, da bi to občutili na svojih plačah.

»To je povsem realistično ter povsem mogoče in to bom predlagala v svojem naslednjem programu,« je dejala hrvaška predsednica.

V intervjuju se je odzvala tudi na plaz kritik iz vrst zgodovinarjev, ki so se posmehovali njenim trditvam, da je bila Hrvaška (oziroma nekdanja Jugoslavija) za železno zaveso, poroča Index.hr.

Ozrla se je tudi na prigovore tistih, ki so ji oponesli, da je bila v mladosti tudi sama privilegirana, glede na dejstvo, da je lahko odšla iz Jugoslavije in se odpravila na študij v ZDA.

»Seveda ste lahko šli ven iz Jugoslavije s tem rdečim potnim listom. Toda ni me Tito poslal v Ameriko, ampak oče mesar, ki je krvavo delal, da bi za to zaslužil,« je Kolinda razkrila vire, ki so ji omogočili pregrešno drago šolanje na tujem.

Njene nove trditve so izzvale številne komentarje na družbenih omrežjih ...

Predvsem v luči dejstva, da je bil oče aktualne hrvaške predsednice član takrat vladajoče (komunistične) Partije, kar mu je omogočalo, da v času trde komunistične diktature, kot jo sama imenuje, odpre - lastno klavnico in mesarijo ...

Toda Kolinda se na posmehe doma ne ozira, temveč je pogovor sklenila s pripombo, da je bil Josip Broz inteligenten človek, ki je ljudstvu dovolil zapustiti državo, ko je videl, da se »cela zadeva razpada po šivih«.

Delite članek