REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iranski general: »Merimo na 21 ameriških oporišč«

Iranski general: »Merimo na 21 ameriških oporišč«Iranski general opozarja ZDA

Iranski general je zatrdil, da iranska vojska že cilja na 21 oporišč v regiji in da so pripravljeni takoj silovito odgovoriti, če jih bo napadel njihov »največji sovražnik« - ZDA.

Iranska vojska že cilja na 21 oporišč v regiji in je pripravljena takoj silovito odgovoriti, če bo Iran napadel »največji sovražnik« - ZDA.

Iranski general v iranski revolucionarni gardi, Allahnoor Noorollahi, je v govoru v Bušerju v južnem Iranu, kjer je tudi iranska jedrska elektrarna, opozoril sovražnike Irana na resne posledice agresije zoper to državo.

Poudaril je, da njihova vojska že cilja na kar 21 ameriških vojaških oporišč v okolici Irana in da je vojska pripravljena na boj z »največjim sovražnikom«.

Govor je imel ob štirideseti obletnici ustanovitve paravojaških enot Basij.

Ob tej priložnosti je poudaril, da ima Iran sposobnost, da do tal uniči tudi izraelska mesta kot so Haifa in Tel Aviv.

Allahnoor Noorollahi
General v iranski revolucionarni gardi, Allahnoor Noorollahi. Vir: Twitter

»Iran ima četrte najmočnejše raketne sile na svetu, takoj za ZDA, Rusijo in Kitajsko,« je dejal.

Opozoril je tudi, da je celo zveza Nato ocenila, da lahko Iran izstreli dnevno okoli 20.000 izstrelkov in da bi bila ta številka v primeru vojne z ZDA lahko še bistveno večja.

NATO sam trdi, da lahko Iran s svojih 110 oporišč in izstrelitvenih ploščadi izstreli 20 000 izstrelkov dnevno.

»Nekatere zalivske države so se po nesreči žal spremenile v vojašnice našega sovražnika. Reči moram, da 21 njihovih oporišč že predstavlja tarče za naše izstrelke. NATO sam trdi, da lahko Iran s svojih 110 oporišč in izstrelitvenih ploščadi izstreli 20.000 izstrelkov dnevno.

To govorijo naši sovražniki. In pri tem poznajo samo del naših sposobnosti. Ko neka država ne razkrije samo svojih podzemeljskih oporišč za izstrelke, pač pa tudi cela mesta, tarče svojih izstrelkov sovražniku, to dokazuje pripravljenost in sposobnosti. To pomeni, da smo se sposobni zoperstaviti največjemu sovražniku«, je dejal iranski general in s tem seveda mislil na ZDA, ki jih v Iranu pogosto označujejo kot »največjega Satana.«

Dejal je tudi, da si Iran ne želi napadati tarč v državah regije in da bo to storil le, če bo v to prisiljen.

Iranske rakete - manevri Vir:Fox News, YouTube

»Savdska Arabija in države v regiji nam niso dorasle, niso pa tudi naše sovražnice. Naša sovražnica je država, ki je prišla v Kuvajt in tam zgradila šest velikih oporišč. Ta sovražnik ve, kaj se bo zgodilo, če prestopi črto … ne želimo škodovati našim sosedom, razen če v to ne bomo prisiljeni,« je sklenil.

Do teh komentarjev je prišlo nedolgo po silovitih protestih v Iranu, ki jih je povzročil 200-odstoten dvig cen naftnih derivatov in potem, ko je poveljnik iranske revolucionarne garde, general Hossein Salami, zagrozil z uničenjem Izraela, ZDA in drugih držav.

Iranski tanker izplul iz Gibraltarja, Teheran opozarja ZDA. Ali si Iran res želi vojne?
Ameriška vojaška oporišča so vsepovsod. Vir: Twitter
Naša sovražnica je država, ki je prišla v Kuvajt in tam zgradila šest velikih oporišč.

Salami je za vzpodbujanje izgredov v Iranu obtožil Izrael, ZDA, Veliko Britanijo in Savdsko Arabijo.

Med protesti so demonstranti uničili na desetine bencinskih črpalk, bank in uradov.

Pri tem je umrlo 100, morda celo 200 ljudi. Aretiranih je bilo več kot 1000 protestnikov.

Gospodarska situacija v Iranu se znova poslabšuje zaradi ameriških sankcij, ki jih je Washington uvedel potem, ko so ZDA sicer enostransko (in nezakonito) odstopile od jedrskega sporazuma s Teheranom.

Delite članek