REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iranski general: Američani so nas opozorili, da pripravljajo "omejen napad". Odgovorili smo: to bo vojna

Iranski general: Američani so nas opozorili, da pripravljajo Iran in Trumpove grožnje

General Gholan Reza Jalali, vodja iranske organizacije za civilno obrambo in višji komandant v iranski revolucionarni gardi je dejal, da jih je Washington po nedavni sestrelitvi drona obvestil, da pripravlja »omejene napade« na njihove cilje.

»Po sestrelitvi vsiljivega drona so nam ZDA po diplomatskih kanalih, preko posrednikov sporočile, da želijo izvesti omejeno operacijo. Toda odgovor Irana je bil, da mi vsako takšno operacijo vidimo kot začetek vojne.«

Nedavno je namreč ameriški predsednik Donald Trump po sestrelitvi ameriškega drona, ki je vstopil v iranski zračni prostor, najprej ukazal napade na tri iranske cilje.

Odgovor Irana je bil, da mi vsako takšno operacijo vidimo kot začetek vojne.

Nato pa si je v zadnjem trenutku premislil, menda zato, ker naj bi izvedel, da bi bilo preveč žrtev na iranski strani. Informacije, da je bil Iran o napadu obveščen so v ZDA že tedaj zanikali.

Izstrelitev iranske protiladijske manevrirne rakete Vir:Wikimedija

Iran je medtem napovedal, da bo redno kršil svoj jedrski sporazum in dodatno bogatil uran, vse dokler se sporazum ne prične znova uresničevati. Ameriška vojska medtem v regiji kopiči dodatne sile ter uvaja nove sankcije proti Iranu.

Visoki uradniki iz Bele hiše so razkrili, da so bili naklonjeni bombardiranju Irana državni sekretar Mike Pompeo, svetovalec za nacionalno varnost John Bolton in šefinja Cie Gina Haspel.

Vendar pa so jih najvišji uradniki Pentagona nato opozorili, da bi taka odločitev lahko povzročila spiralno eskalacijo z visokimi tveganji za ameriške sile v regiji, piše New York Times.

ZDA pogosto izvajajo "kaznovalne akcije" nad manjšimi državami, toda Iran ima vsekakor dovolj sil, da bi ZDA odgovoril s protinapadom

Analitiki opozarjajo, da je k nenadni spremembi Trumpove odločitve in preklica ukaza o bombardiranju Irana najbrž prispevalo tudi dejstvo, da ameriške zaveznice niso pripavljene iti v novo vojno ...

General Jalali

Bela hiša ni želela komentirati ničesar o načrtih za omenjeni (medtem že preklicani) napad, o odločitvi zanj in prestavitvi eventualnega bombardiranja Irana, prav tako se je Pentagon zavil v molk.

Vendar veliko pove že dejstvo, da nobeden od vladnih uradnikov ni zahteval, da se članek o načrtih za napad ne objavi.Trump je zatrdil, da je Iran naredil "veliko napako" in da si je premislil zaradi človeških žrtev. Ampak vse kaže, da ga je k spremembi načrta prisilil odločen odgovor Irana.

ZDA pogosto izvajajo "kaznovalne akcije" nad manjšimi državami, toda Iran ima vsekakor dovolj sil, da bi ZDA odgovoril s protinapadom.

Iranski zunanji minister Mohammad Javad Zarif je sporočil, da bo Teheran to vprašanje problematiziral v OZN.

Združene države Amerike izvajajo gospodarski terorizem proti Iranu, ob tem so izvedle prikrito akcijo proti nami in so vdrle na naše ozemlje. Ne želimo si vojne, vendar bomo srčno branili naše nebo, zemljo in vodo,« je sporočil Zarif prek Twitterja.

Delite članek