REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uprizoritev: ZDA po napadu na tankerje objavile sliko iranske ladje, ki menda »odstranjuje neeksplodirano mino«

Uprizoritev: ZDA po napadu na tankerje objavile sliko iranske ladje, ki menda »odstranjuje neeksplodirano mino«Napad na tanker - Omanski zaliv

Kot je poročal CNN so ZDA objavile posnetke, ki naj bi dokazovali, da je iranska revolucionarna garda z boka tankerja odstranjevala neeksplodirano mino.

Eksploziji v razmiku 48 minut sta sicer včeraj prizadeli krova tankerjev, ki sta bila na poti iz Perzijskega zaliva in Hormuške ožine proti Indijskemu oceanu.

Gre za strateško pomembno plovno pot za nafto iz Perzijskega zaliva.

Posadki sta goreči ladji zapustili, vseh 44 mornarjev pa so pobrale ladje v bližini.

Vojska ZDA je medtem objavila video, ki naj bi prikazoval pripadnike iranske revolucionarne garde na patruljnem čolnu, kako odstranjujejo neeksplodirano mino z boka japonskega naftnega tankerja, poškodovanega v četrtkovem napadu.

Črno-bel posnetek je precej slabe kakovosti.

Ponarejanja, dezinformacijska kampanja in brezsramno obtoževanje drugih ne morejo spremeniti dejstev.

Kmalu zatem pa je Yutaka Katada, lastnik napadenega japonskega tankerja že zanikal trditve ameriške vojske.

Dejal je, da je tanker napadel "leteči objekt", ki so ga videli mornarji, ter da eksplozije ni povzročila magnetna oziroma podstavljena mina. 

"Zdi se, da je velika verjetnost, da je tanker napadel leteči predmet. Do stika je prišlo precej nad vodo. Ne verjamem, da je bil torpedo," je dejal lastnik tankerja.

Teheran je te navedbe že zanikal, številni analitiki pa tudi dvomijo, da bi lahko bil Iran za napadi, predvsem zato, ker bi takšni napadi lahko kvečjemu poslužili kot povod za ameriško intervencijo proti Iranu in bi torej lahko škodili – predvsem Iranu.

Pri odgovoru na vprašanje »kdo ima dobiček?« oziroma »komu koristijo?« takšni napadi, bi bil pravilen odgovor verjetno »ZDA, Savdski Arabiji, Izraelu in njihovim zaveznikom.«

Iran je omenjene napade takoj označil kot uporabo tehnike »napadov na lastno zastavo.«

Tudi na družbenih omrežjih so takoj spomnili na podobne incidente v zgodovini.

Gre torej za uprizorjene napade, kjer tisti, ki želi pridobiti podporo javnosti uprizori napad na lastne sile, da bi nato opravčil lasten napad na nasprotnika - domnevnega napadalca.

Eden od tipičnih zgodovinskih primerov je bil Hitlerjev napad na Poljsko, kjer so nemške sile najprej napadli - v poljske vojake preoblečeni nemški vojaki.

Ponarejanja, dezinformacijska kampanja in brezsramno obtoževanje drugih ne morejo spremeniti dejstev.

»Ponarejanja, dezinformacijska kampanja in brezsramno obtoževanje drugih ne morejo spremeniti dejstev. ZDA in njeni regionalni zavezniki morajo prenehati z vzpodbujanjem vojn in prenehati z neuspelimi zarotaimi ter operacijami 'napadov na lažne zastave' v regiji. To je še eno opozorilo o ameriškem nasilju, izsiljevanju in malignem obnašanju, zaradi česar Iran izraža zaskrbljenost zaradi sumljivih incidentov na naftnih tankerjih, ki so se zgodili danes,« je zapisal iranski zunanji minister Javad Zarif.

Domnevna demontaža mine v Omanskem zalivu

Eksplozije so sicer odjeknile na japonskem in norveškem tankerju v trenutku, ko je bil japonski premier Shinzo Abe v Teheranu.

Eksplozije so sicer odjeknile na japonskem in norveškem tankerju – prav v trenutku, ko je bil japonski predsednik vlade Shinzo Abe na svoji posredniški, »mirovni« misiji v Teheranu.

Napetosti med ZDA in Iranom so se sicer začele povečevati, ko je ameriški predsednik Donald Trump enostransko in nezakonito odstopil od iranskega jedrskega sporazuma in začel ponovno uvajati sankcije proti Teheranu, ki jim članice EU nasprotujejo.

 ZDA so za napada nemudoma obtožile Iran, kar pa iranske oblasti ostro zavračajo in Američane obtožujejo iskanja izgovorov za vojno.

»Iran kategorično zavrača ameriške neutemeljene trditve glede incidentov s tankerji 13. junija in to najostreje obsoja,« so sporočili iz iranske misije pri OZN.

ZDA so na podlagi lažnih ali ponarejenih dokazov intervenirale tudi v Vietnamu, Iraku, Siriji, Libiji, ZR Jugoslaviji in še marsikje po svetu.

»Ameriška gospodarska vojna in terorizem nad iranskim ljudstvom kot tudi ogromna vojaška prisotnost v regiji so bili in so glavno gonilo nestabilnosti v širši regiji Perzijskega zaliva,« piše v sporočilu Irana, v katerem dodajajo, da so bili prav njihovi mornarji prvi, ki so priskočili na pomoč napadenima tankerjema.

Cene nafte so kmalu zatem poskočile za 4 odstotke.

Iranski predsednik Hassan Rohani je medtem na srečanju z novinarji dejal, da si Iran vojne ne želi, da pa je njegova država pripravljena »ostro« odgovoriti, če bo izzvana.

Le nekaj ur pozneje je Osrednje poveljstvo ZDA (CENTCOM) objavilo domnevni posnetek, kot »dokaz« iranske vpletenosti v napade.

Napetosti med državama se stopnjujejo mesec dni po tem, ko so bili v Združenih arabskih emiratih v napadih poškodovani štirje tankerji.

Tudi takrat so ZDA za napade obtožile Iran.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost je tudi napovedal, da bo javnosti predstavil dokaze o tem, da za napadi stoji Iran.

Odgovornosti za napad tudi tedaj ni prevzel nihče, ZDA pa so za ta napad pred mesecem dni obtožile Iran, ki je obtožbe zavrnil.

Za te napade naj bi bili po zadnjih informacijah odgovorni potapljači, ki naj bi namestili mine na tankerje.

Ob zadnjih napadih pa so mediji najprej poročali, da so tankerji »torpedirani«, kar se je prav tako izkazalo za netočno.

Napadi na tankerje v Perzijskem zalivu

Že precej časa ameriški mediji objavljajo analize o tem, da si ameriški predsednik Donald Trump kljub zaostrovanju sankcij proti Iranu v resnici vojne z njim ne želi, da pa si te vojne očitno zelo želijo številni njegovi svetovalci in sodelavci, še najbolj pa John Bolton, ki je pred leti tudi objavil članek z naslovom »Bombardirajte, bombardirajte Iran.«

Iste poglede pa ima tudi zunanji minister ZDA Mike Pompeo.

»ZDA ocenjujemo, da je za napada odgovorna islamska republika Iran,« je dejal Pompeo na tiskovni konferenci.

»Ta ocena temelji na podlagi obveščevalnih podatkov, vrste eksploziva, sofisticirane priprave napada, nedavnih podobnih iranskih napadov na ladje in dejstva, da na območju ne deluje nobena skupina, ki bi imela sredstva in znanje za napad take ravni,« je pristavil Pompeo.

»To je zgolj zadnji v vrsti napadov, s katerimi Iran izzivajo Američane in njihove zavezniške interese. Vzeto kot celota, ti neizzvani napadi predstavljajo jasno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti, grob napad na svobodo plovbe in nesprejemljivo kampanjo stopnjevanja napetosti s strani Irana,« je dejal Mike Pompeo.

ZDA imajo zelo bogato tradicijo izvajanja nezakonitih intervencij po modelu 'napada na lažno zastavo'.

Medtem se je sestal tudi Varnostni svet Združenih narodov, a kot je sporočil kuvajtski veleposlanik pri ZN-u Mansur al Otaibi, niso videli nobenih neposrednih dokazov za trditve ZDA.

Prav tako niso sprejeli nobenih ukrepov, je še povedal veleposlanik Kuvajta, ki sedaj predseduje temu najpomembnejšemu organu OZN, ki skrbi za mir in varnost v svetu.

Kljub temu je ameriški predstavnik Jonathan Cohen pred mediji vztrajal, da je za incidente lahko kriv samo Iran.

»Nihče drug v regiji nima potrebnih virov ali zmogljivosti, da bi deloval tako natančno. Iran ima orožje, znanje in sposobnosti tajnih služb, da to izvede,« je dejal.

Vendar pa imajo ZDA zelo bogato tradicijo izvajanja nezakonitih intervencij po modelu »napada na lažno zastavo«, tako da so ali same organizirale napade na lastne ali zavezniške sile, ali pa s pomočjo posrednikov uprizorile incidente ali poskrbele za izpolnitev drugih pogojev, ki so jim priskrbeli opravičila za intervencije.

Tako so ZDA ravnale pred začetkom intervencij v Vietnamu, Iraku, Siriji, Libiji, ZR Jugoslaviji in še marsikje po svetu ...

Delite članek