REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ponižanje: kako je iranski predsednik pred zaprtimi vrati pustil čakati Trumpa in Macrona

Ponižanje: kako je iranski predsednik pred zaprtimi vrati pustil čakati Trumpa in MacronaIranski predsednik Hasan Rohani

Francoski predsednik Emmanuel Macron je iranskega predsednika Hasana Rohanija zastonj čakal pred vrati njegove sobe, ameriški predsednik Donald Trump pa je medtem izgubljal čas, sam v - drugi sobi.

Iranski predsednik Hasan Rohani se ob robu zasedanja Generalne skupščine OZN namreč ni želel srečati in prav tako ne pogovarjati z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, čeprav si je francoski predsednik zelo prizadeval za takšen pogovor.

V ta namen je organiziral pravo »diplomatsko past«, s katero je želel oba voditelja pripraviti do tega, da bi se vsaj pogovarjala.

Francoski predsednik je iranskega predsednika Hasana Rohanija zastonj čakal pred vrati njegove sobe, ameriški predsednik Donald Trump pa je medtem izgubljal čas čakajoč sam, v drugi sobi.

Da bi to dosegel, so v eno od sob napeljali poseben, tajen telefon.

V sobi je ob njem čakal tudi predsednik ZDA Donald Trump.

Vse, kar bi moral narediti Rohani je bilo, da bi moral izstopiti iz svoje sobe in se odpraviti v varno drugo sobo, kjer bi se lahko pogovarjal z Donaldom Trumpom preko zvočnika, poroča New York Times.

Ponudba je presenetila iranskega predsednika in njegove svetovalce, ko jim je to možnost razkril francoski predsednik Emmanuel Macron.

Vse skupaj je pravzaprav organiziral prav on – in to v sobah Millenium Hilton Hotela blizu poslopja OZN, kjer so se svetovni voditelji srečali ob letnem zasedanju GS OZN.

Bila je to misija, kakor da bi jo nekdo izrezal iz kakšnega hollywoodskega trilerja.

Macron in Trump Vir:Global Look Press
Trump in Macron

Francoski predsednik si je mesece prizadeval, da bi organiziral srečanje med voditelji ZDA in Irana, saj ga je strah nove vojne na Bližnjem vzhodu.

In zato je skupaj z majhno skupino svetovalcev francoski predsednik Emmanuel Macron »čakal pred apartmajem iranskega voditelja, kot so povedali trije, ki jim je bil znan diplomatski gambit«, o katerem je sicer prvi poročal The New Yorker, poudarja NYT.

Iranski in francoski predsednik sta si sporočila izmenjevala preko tretjih spremljevalcev.

Toda na koncu se Rohani ni niti pojavil pred vrati svojega apartmaja.

Macron je tako čakal zastonj – Donald Trump, predsednik ZDA v drugi sobi pa prav tako.

Macron je tako čakal zastonj – Donald Trump, predsednik ZDA v drugi sobi pa prav tako.

Brez zagotovila, da bodo ZDA odpovedale »napačne sankcije« zoper Iran se Rohani s predsednikom ZDA sploh ni želel pogovarjati.

Rohanija je bilo menda tudi strah, da bi Trump lahko izkoristil ta pogovor zato, da bi v medijih napovedal še en svoj »diplomatski uspeh« - to pa bi lahko zelo slabo odmevalo v javnosti v Iranu.

Kim Jong un in Donald Trump
Kim Jong un in Donald Trump

Iranci se ob tem zelo dobro spominjajo tega, kako je Trump podobna srečanja propagandno izkoriščal že v preteklosti.

Na primer s teatralnimi srečanji s Kim Jong-unom, severnokorejskim voditeljem.

»Za Rohanija je Trump breme. In takšnega tveganja ne bo prevzel, če ne ve, da bo iz tega imel korist,« je ocenil Ali Vaez, direktor iranskega programa Mednarodne krizne skupine, znanega »think-tanka«, ki je tesno povezan z ameriško politično elito.

Za Rohanija je Trump breme. In takšnega tveganja ne bo prevzel, če ne ve, da bo iz tega imel korist.

Je pa to tudi znak, kam vodi Trumpova »Twitter diplomacija«, skupaj z razkrivanjem sicer zaupnih telefonskih pogovorov s tujimi voditelji (na primer s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim).

Očitno je, da vodi predvsem k izgubi zaupanja tujih voditeljev, da bodo njihovi pogovori res ostali tajni in da srečanja ne bodo zgolj izkoriščena za medijsko propagando brez vsakršnih praktičnih učinkov.

To pa je »smrtni strel« za vsakršno diplomacijo.

Delite članek