REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump Zelenskemu: »Tudi vi meni naredite uslugo!«

Trump Zelenskemu: »Tudi vi meni naredite uslugo!«Zelenski in Trump

V ZDA se je začel postepek ustavne obtožbe zoper ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

V središču afere je pogovor med Trumpom in Volodomirjem Zelenskim, predsednikom Ukrajine z dne 25. julija letos.

Predsednik ZDA v svojem deklasificiranem pogovoru s predsednikom Ukrajine, ki se mu je na vse pretege prilizoval, res ni odkrito zagrozil, da Ukrajina ne bo dobila ameriške vojaške pomoči, če ne bo začela preiskovati Trumpovega glavnega protikandidata na naslednjih predsedniških volitvah leta 2020.

Toda to mu, kot ugotavlja BuzzFeed, sploh ni bilo potrebno storiti.

Trump je namreč od Zelenskega zahteval, da naj mu s preiskavo Joea Bidna in njegovega sina Hunterja »naredi uslugo.« Že pred tem pa je ustavil ameriško pomoč Ukrajini.

»Stotine milijonov dolarjev pomoči, ki jo ZDA dajejo Ukrajini, da bi se uprla ruski agresiji, je že v podtekstu pogovorov med obema državama. Zato, ko Trump zahteva 'uslugo', se vzvoda, s katerim pritiska, že vsi zavedajo,« ocenjuje portal in poudarja, da zato Trumpu sploh ni bilo potrebno neposredno reči, da »naj mu najdejo te informacije o Bidnu, ali pa ne bo dal pomoči.«

Demokrati v predstavniškem domu menijo, da se je Donald Trump pogovarjal v »mafijskem stilu« in zlorabil svoja predsedniška pooblastila.

Zelenski in Trump Vir:YouTube
Zelenski in Trump. Vir: YouTube

Ob tem je ameriška pomoč za Ukrajino zelo pomembna, še posebej protitankovske rakete Javelin.

V bojih s proruskimi separatistih je od leta 2014 naprej padlo več kot 13.000 ljudi, okrnjena ozemeljska celovitost pa je eden največjih problemov Ukrajine danes.

Trump je pozneje pomoč Ukrajini, na pritisk republikancev, sicer sprostil.

Pogovor sam se sicer začne s čestitkami Trumpa Zelenskemu, ta pa mu odgovarja, da upa, da bo še velikokrat zmagal, da se bosta s Trumpom lahko še večkrat klicala in pogovarjala.

Prilizuje se mu tudi tako, da prizna, da se je od Trumpa veliko naučil in ga imenuje »velik učitelj.«

Uporabljal je tudi Trumpov besednjak, češ da si on sam prizadeva, da bi »izsušil močvirje« korupcije v Ukrajini.

In da se je obkrožil z »najboljšimi in najbolj izkušenimi ljudmi.«

Zelenski se zahvaljuje tudi za 'veliko podporo na področju obrambe', takoj zatem pa Trump reče: 'Želel bi, da nam tudi vi naredite uslugo.'

Zelenski se zahvaljuje Trumpu tudi za »veliko podporo na področju obrambe«, takoj zatem pa Trump reče: »Želel bi, da nam tudi vi naredite uslugo

Tukaj je »dinamika moči jasna«, sklepa BuzzFeed.

Ni potrebno pozabiti, da je teden dni pred tem klicem šefu svojega osebja Trump naročil, da naj zadrži 250 milijonov dolarjev vredno pomoč Pentagona in 141 milijonov dolarjev vredno opremo State Departmenta.

Demokratski senator Chris Murphy ocenjuje, da je vseeno, ali je Trump svoje zahteve podal z neposredno grožnjo ali ne.

»Obstaja implicitna grožnja v vsaki zahtevi, ki jo ZDA podajo tuji državi … Ta tuja država ve, da če tega ne storijo, lahko pride do posledic.«

Trump in Zelenski se pogovarjata tudi o Joeu Bidnu in njegovemu sinu Hunterju, ko je bil le-ta še v upravnem odboru podjetja Burisma.

Joseph Biden, Hunter Biden in Donald Trump
Joseph Biden, Hunter Biden in Donald Trump

»Veliko se govori o Bidnovem sinu, da je Biden zaustavil (ukrajinsko) tožilstvo, in veliko ljudi želi izvedeti kaj o tem, tako da kar koli boste lahko naredili pri generalnem tožilcu, bo odlično,« piše v prepisu pogovora, ki ga je objavilo pravosodno ministrstvo ZDA.

»Biden se hvali naokoli, da je ustavil tožilstvo, tako da če lahko to pogledate ... To se mi zdi grozno,« je, kot je razvidno iz besedila, dejal Trump godnemu Zelenskemu.

Zelenski pa je v pogovoru Trumpu zagotovil, da bo naslednji generalni tožilec »pogledal zadevo«, na kar je Trump odvrnil, da je prepričan, da bo že ugotovil, kaj narediti.

Zelenski je nato pristavil, da je bil med zadnjim obiskom v ZDA nastanjen v stolpnici Trump Tower.

'On ali ona si bodo ogledali situacijo, še posebej glede podjetja, ki ste ga omenili ob tem pogovoru,' reče Zelenski.

In Zelenski nato obljubi Trumpu, da bo naslednji državni tožilec »100-odstotno moja oseba, moj kandidat.«

»On ali ona si bodo ogledali situacijo, še posebej glede podjetja, ki ste ga omenili ob tem pogovoru,« reče Zelenski.

Da predsednik »neodvisne države«, na katerega menda ne pritiska nihče drug, kot »njegov sin« pristane na to, da mu predsednik tuje države ukaže, da naj preišče njegovega glavnega protikandidata na volitvah s pomočjo »svojih ljudi«, on pa mu to obljubi, je seveda precej uničujoče – če ne za Trumpa, potem vsaj za Zelenskega.

Kakor da to ne bi bilo v nasprotju z načelom delitve oblasti, saj bi pravosodje, tudi tožilstvo, moralo seveda biti neodvisno, ne pa na povodcu predsednika Ukrajine.

Ob tem je očitno, da državno pomoč Ukrajini Trump razume kot »uslugo« in želi, da za to od Zelenskega dobi »protiuslugo« - preiskavo obeh Bidnov.

Kar je v tem primeru velik problem tudi za Zelenskega, saj je vse to »izplavalo« in ga prikazalo kot mehkega, ponižnega politika, ki se prilizuje ZDA in dobesedno leze v zadnjico ameriškemu predsedniku, ki ob tem od njega zahteva nekaj skrajno nedostojnega.

Trgovanje z vplivom, korupcija, vse to pa na mednarodni ravni – to je očitno v tem primeru, ne glede na to, kako se bo zadeva končala.

Trgovanje z vplivom, korupcija, vse to pa na mednarodni ravni – to je očitno v tem primeru, ne glede na to, kako se bo zadeva končala.

Večina ameriške javnosti je sicer proti »impeachmentu«, prav tako del demokratov, ker menijo, da si bo Donald Trump zgolj še utrdil popularnost ob napadih nase, toda ta razmerja se lahko spremenijo.

Ustavna obtožba bo tudi neuspešna, če jo ne podpre dve tretjini senatorjev, to pa bo ob republikanski večini v senatu težko dosegljiv cilj.

Republikanci in njihovi simpatizerji medtem že branijo Donalda Trumpa.

Republikanec Kevin McCarthy je dejal, da je bil z dejanjem demokratov načet mednarodni ugled predsednika in da se demokrati »veselijo, saj je danes Amerika šibkejša«.

Poudaril je, da »žvižgač sploh ni slišal pogovora« in da bodo »demokrati osramočeni, ko bodo slišali pogovor«.

Donald Trump

Nekdanji tožilec v Washingtonu Joe Digenova pa je dejal, da Trumpovo ravnanje ni zločin: »Nič, kar je predsednik rekel v tem klicu ali za kar mislimo, da je rekel, po ustavi ni zločin, pa tudi če bi rekel, da ne bodo dobili denarja, ne bi bil zločin.«

Ob tem je še pristavil, da so se demokrati zadeve lotili zelo površno, saj da bi moral spodnji dom kongresa sprejeti resolucijo, »s katero se zahteva preiskava zaradi impeachmenta in pooblastitev preiskave, to pa se ni zgodilo.«

Nekdanji tožilec v Washingtonu Joe Digenova pa je dejal, da Trumpovo ravnanje ni zločin.

Je pa ameriški senat ob tem soglasno, tudi s podporo vseh republikancev, potrdil resolucijo, ki od vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa zahteva, naj pristojnim kongresnim odborom izroči poročilo žvižgača, ki ga je prijavil zaradi telefonskega pogovora z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Postopek impeachmenta je bil v zgodovini ZDA uveden dvakrat, leta 1868 proti Andrewu Johnsonu in leta 1998 proti Billu Clintonu.

Oba sta bila v senatu oproščena, Richard Nixon pa je leta 1974 odstopil še med preiskavo pred impeachmentom.

Danes pa impeachment pomeni zlorabo oblasti oziroma zaupanja javnosti, tudi če ne gre za kršitev določenega zakona.

Delite članek