REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik ZDA v Ukrajini išče skrito »umazanijo« o nekdanjem podpredsedniku in njegovem sinu

Predsednik ZDA v Ukrajini išče skrito »umazanijo« o nekdanjem podpredsedniku in njegovem sinuJoe in Hunter Biden ter Donald Trump

Prijava Trumpovih pritiskov na Volodimirja Zelenskega bi lahko, namesto da bi škodila aktualnemu ameriškemu predsedniku, na koncu »odnesla« - oba Bidna.

Predsednik ZDA Donald Trump je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega med pogovorom 25. julija letos kar osemkrat pozval, da naj ukrajinske oblasti pričnejo s preiskavo nepravilnosti, v katere naj bi bila vpletena Joe Biden, eden od Trumpu najbolj nevarnih demokratskih protikandidatov na volitvah leta 2020 in njegov sin Hunter, poroča Wall Street Journal in navaja CNBC.

Osemkrat naj bi tudi predlagal predsedniku Ukrajine, da naj Kijev na preiskavi »dela« skupaj z Rudyem Giulianijem, Trumpovim osebnim odvetnikom. Ta dogodek je nato privedel do prijave »žvižgača« drugim organom, saj se je enemu od uradnikov ravnanje Donalda Trumpa zdelo neprimerno.

Začela se je pravna bitka med ameriško vlado in kongresom, Donald Trump pa je takoj medijsko udaril nazaj.

Joe Biden:'Če so ta poročila resnična, potem za predsednika Trumpa res ni nobenega dna pri njegovi pripravljenosti, da zlorablja svojo moč in sramoti našo državo.'

V enem od poročil naj bi sicer eden od visokih ukrajinskih predstavnikov tudi navajal, da Trump išče ukrajinske uradnike, ki bi lahko preiskali dejanja Bidnovega sina v tej državi ob poskusu »diskreditacije« Bidna starejšega, ki si prizadeva za nominacijo demokratov na prihodnjih predsedniških volitvah v ZDA.

Biden je v petek pozval predsednika ZDA, da naj razkrije vsebino svojega pogovora, ki je bil predmet pritožbe enega od žvižgačev v neposredni okolici predsednika ZDA.

»Če so ta poročila resnična, potem za predsednika Trumpa res ni nobenega dna pri njegovi pripravljenosti, da zlorablja svojo moč in sramoti našo državo. To obnašanje pa je še posebej neprimerno, ker izkorišča zunanjo politiko naše države ter škodi naši nacionalni varnosti zaradi političnih razlogov … To pomeni, da uporablja moč in vire ZDA, da pritiska na suvereno državo – partnerja, ki je pod neposrednim napadom Rusije – in pritiska na Ukrajino, da spodkoplje vladavino zakona ob jasni želji, da si pridobi politično korist,« je bil odločen Biden.

Rudy Giuliani Vir:YouTube
Trumpov odvetnik Rudy Giuliani je med televizijskim intervjujem že priznal, da je ukrajinskim uradnikom predlagal, da naj preiščejo Joea Bidna.

Ob tem je Trumpov odvetnik Rudy Giuliani med televizijskim intervjujem že priznal, da je ukrajinskim uradnikom predlagal, da naj preiščejo Joea Bidna.

Ta naj bi namreč v času, ko je bil podpredsednik ZDA interveniral v korist svojega sina, ki je bil vpleten v posle z nafto in plinom v tej državi.

Iz Ukrajine so sporočili, da so pripravljeni opraviti preiskave, takoj, ko o tem dobijo uradno prošnjo, da pa trenutno »ni odprta nobena preiskava.«

Anton Gerašenko, višji svetovalec ukrajinskega notranjega ministra je za Daily Beast povedal, da si predsednik ZDA želi iz Ukrajine pridobiti nekaj umazanije ozoroma »kompromat« (material, ki diskreitira neko osebo) na račun Bidna.

Trump očitno sedaj išče kompromat, da bi diskreditiral svojega nasprotnika Bidna, da bi se maščeval zaradi svojega prijatelja Paula Manaforta.

»Trump očitno sedaj išče kompromat, da bi diskreditiral svojega nasprotnika Bidna, da bi se maščeval zaradi svojega prijatelja Paula Manaforta, ki je obsojen na sedem let zapora,« je Geraschenko dejal za Daily Beast.

Manafort, vodja Trumpove kampanje leta 2016 je bil obsojen zaradi več kaznivih dejanj, ko je delal za proruske stranke v Ukrajini.

Iz Stranke regij naj bi dobil 12,7 milijona dolarjev, ki jih ni prijavil.

Toda Giuliani je za CNN dejal tudi, da je dobil pet overovljenih izjav ljudi iz Ukrajine, ki naj bi jih »pripeljali v Belo hišo, Obamino Belo hišo« in jim leta 2016 rekli, »najdite umazanijo o Trumpu in Manafortu.«

Robert Mueller in Paul Manafort
Robert Mueller sicer ni uspel zrušiti Donalda Trumpa, toda Paula Manaforta je uspel spraviti za zapahe.

Ko je raziskoval te navedbe, naj bi Giuliani prišel na sled »neverjetne zgodbe« o tem, kako je Joe Biden »podkupil predsednika Ukrajine, da je nagnal tožilca, ki je preiskoval njegovega sina.«

S tem je mislil na prejšnjega predsednika Ukrajine Petra Porošenka, ki je postal predsednik zatem, ko so ob podpori ZDA in EU opozicijske sile mimo volitev zrušile z oblasti predsednika Viktorja Janukoviča.

Ukrajinskega tožilca so razrešili prav v času, ko je preiskoval ukrajinsko plinsko multinacionalko, v kateri je bil član uprave tudi Bidnov sin Hunter.

Maja letos je tudi New York Times trdil, da je marca leta 2016 Biden, tedaj podpredsednik ZDA grozil Ukrajini, da bo zadržal eno milijardo ameriških kreditov, če ne bodo razrešili vodilnega ukrajinskega tožilca, ki so ga nato obtožili, da je bil »slep za korupcijo v svojem lastnem uradu in politični eliti.«

Zato so ga razrešili – prav v času, ko je preiskoval ukrajinsko plinsko multinacionalko, v kateri je bil član uprave tudi Bidnov sin Hunter. Biden je svojo vlogo v tej zgodbi zanikal.

Toda nato je, kot je v začetku septembra poročal Washington Post, Donald Trump zagrozil Ukrajini, da ne bo dobila 250 milijonov dolarjev ameriške pomoči, v kolikor ta država ne bo preiskala nepravilnosti Joea Bidna in njegovega sina Hunterja.

V tej pomoči so najbolj pomembne rakete Javelin, ki lahko uničijo tudi ruske tanke, saj imajo zanimivo lastnost, da jih napadajo – od zgoraj. Rusija zato temu nakupu zelo nasprotuje.

Raketa Javelin Vir:YouTube
Izstrelitev rakete Javelin, ki bi jih ukrajinska vojska rada uporabila proti proruskim upornikom v dveh »odcepljenih« regijah in morda tudi proti Rusiji. Vir: YouTube

Vse pa kaže, da ukrajinski politiki, ne glede na to kaj naredijo, nikoli ne uspejo zadovoljiti gospodarjev Bele hiše.

Je pa zanimivo, kako se je ameriška predsedniška tekma tokrat znova preselila na svetovni oder.

 Bi pa ta zadeva, namesto da bi škodila Trumpu, lahko na koncu »odnesla« celo Bidna.

Joe Biden je imel še junija devet odstotkov večjo javno podporo pred drugouvrščeno senatorko Elizabeth Warren, ki ima po zadnji raziskavi Des Moines Registerja 22-odstotno podporo, Joe Biden pa le še 20-odstotno.

S kakšnimi raketami pa Donald Trump izsiljuje Ukrajino tokrat pa si lahko ogledate v posnetku spodaj.

Delite članek