REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Trump je prosil tujo silo, da mu pomaga zmagati na volitvah. Znova.«

»Trump je prosil tujo silo, da mu pomaga zmagati na volitvah. Znova.«Donald Trump tvita

»Trump je prosil tujo silo, da mu pomaga zmagati na volitvah. Znova.«

S temi besedami se je Hillary Clinton, demokratska nasprotnica predsednika ZDA Donalda Trumpa odzvala na zadnjo ameriško afero glede razkritja »žvižgača«, da je Donald Trump pritiskal na nekega tujega voditelja in mu po vsej verjetnosti obljubljal boljše odnose z ZDA, v zameno za določeno »pomoč«.

Iz poročanja ameriških medijev je razvidno, da je najverjetneje, da se je Donald Trump pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Vsebina pogovora še ni javna, vendar ameriški viri ugibajo, da bi lahko Trump zahteval, da naj ukrajinske oblasti ponovno odprejo preiskavo o nedovoljenem vplivu Joea Bidna, morebitnega demokratskega protikandidata na volitvah leta 2020.

Volodimir Zelenski Vir:Pixsell
Volodimir Zelenski Vir: Pixsell

Po oceni republikancev je namreč Biden s pomočjo svojega vpliva preprečil preiskave nepravilnosti, v katere je bil vpleten njegov sin, zaposlen v ukrajinski multinacionalki, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo nafte in plina.

Trump je menda zahteval, da naj ukrajinske oblasti ponovno odprejo preiskavo o nedovoljenem vplivu Joea Bidna, morebitnega demokratskega protikandidata na volitvah leta 2020.

Pogovor o tem naj bi slišal nekdo od sodelavcev Trumpa, ki naj bi zadevo prijavil, Bela hiša in kongres pa sta se sedaj zapletla v pravno bitko glede dostopa do podatkov o tej zadevi.

Do pogovora naj bi prišlo po 25. juliju, v tem času pa se je Trump pogovarjal z več tujimi voditelji, med drugim tudi s turškim predsednikom Tayyipom Erdoganom, ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in drugimi.

Vendar se je po zanesljivih informacijah New York Timesa in Washington Posta pogovor nanašal na Ukrajino.

Znano je tudi, da Ukrajina od ZDA pričakuje 250 milijonov dolarjev vredno pošiljko orožja (predvsem protitankovske izstrelke Javelin), ki pa jo je ameriški predsednik – ustavil.

Ob tem tudi izjave nekdanjega Trumpovega odvetnika Rudyja Giulianija potrjujejo, da je do takšnega pogovora morda res prišlo.

Giuliani je namreč dejal, da o tem ne ve nič, da pa - če bi predsednik uporabil takšen »vzvod« zato, da bi sebi pomagal politično - s tem »ne bi bilo nič narobe.«

Rudy Giuliani
Rudy Giuliani

»Realnost je, da predsednik ZDA, kdorkoli že je, ima vso pravico reči predsedniku druge države, da naj raje okrepi boj proti korupciji, če res želi, da tej državi predsednik ZDA da veliko denarja. Če si res tako prekleto koruptiven, da ne moreš preiskati obtožb – potem pač s tvojim denarjem ne bo nič,« je sklenil Giuliani.

Trump sam je prav tako zanikal, da bi v pogovoru »s tujim voditeljem« rekel karkoli narobe. Obenem pa je zatrdil, da bi seveda nekdo moral preiskati Joea Bidna.

Dejal je namreč, da »ni pomembno« ali je od Volodimirja Zelenskega zahteval, da naj preišče Bidna med telefonskim pogovorom 25. julija letos, v povezavi z ustavitvijo vojaške pomoči Ukrajini.

Znano je tudi, da Ukrajina od ZDA pričakuje 250 milijonov dolarjev vredno pošiljko orožja (predvsem protitankovske izstrelke Javelin), ki pa jo je ameriški predsednik – ustavil.

»Nekdo bi moral pogledati trditve Joea Bidna, kajti to je bilo nečastno, kako je govoril o milijardah dolarjev, ki jih ne bo dal določeni državi, dokler določen tožilec ne bo umaknjen s primera. Nekdo bi si moral ogledati to,« je dejal Trump.

Tudi Rudy Giuliani, Trumpov odvetnik naj bi menda pritiskal na novo ukrajinsko administracijo, da preišče, ali je Biden kot podpredsednik ZDA imel neprimeren vpliv na preiskavo v ukrajinskem podjetju za proizvodnjo plina, v katerem je bil zaposlen njegov sin Hunter.

Telefonski klic naj bi Trump opravil samo dan zatem, ko je ameriški posebni preiskovalec Robert Mueller pred kongresom pričal o svoji preiskavi zoper Trumpa.

Vendar naj bi obveščevalci v zvezi s tem pogovorom poslali prijavo generalnemu inšpektorju obveščevalne skupnosti Michaelu Atkinsonu, ta pa je presodil, da je zadeva nujna, da celo ne gre za en primer, ampak za vrsto dogodkov, a vršilec dolžnosti nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti Joseph Maguire je prijavo zadržal, ker naj bi mu to naročila »višja avtoriteta«.

»Ne vemo, ali je Bela hiša neposredno vpletena, ker ne moremo dobiti odgovora na to vprašanje, vemo pa, da pripravljajo zahtevo o izvršnem privilegiju. To zelo zoži možnosti, kdo lahko v tem primeru posega,« je dejal predsednik kongresnega odbora za nadzor nad obveščevalnimi službami, demokrat Adam Schiff, in tako namignil na predsednika Donalda Trumpa.

Delite članek