REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ganc zavrnil ponudbo Netanjahuja, Trump izgubil »izraelski zid.« Ali bosta oba kmalu gledala - zaporniške?

Ganc zavrnil ponudbo Netanjahuja, Trump izgubil »izraelski zid.« Ali bosta oba kmalu gledala - zaporniške?Trump, Ganc in Netanjahu. Vir: Twitter

Dva dni po volitvah, ki niso prinesle jasnega zmagovalca, je izraelski premier Benjamin (Bibi) Netanjahu svojega glavnega tekmeca Benija Ganca pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Vendar je Ganc ponudbo že zavrnil kot »spin« in dodal, da bo on naslednji predsednik vlade.

»Zanima me in želim oblikovati široko, liberalno vlado enotnosti pod mojim vodstvom,« je dejal v prvi reakciji na ponudbo dosedanjega predsednika vlade, potem ko je postalo jasno, da si je njegovo Modro-belo zavezništvo zagotovilo 33 sedežev v parlamentu, Netanjahujev Likud pa 31 sedežev.

»Da bi oblikovali vlado enotnosti ne morete v ospredje postaviti spine političnih blokov, pač pa poštenost, državništvo, odgovornost in resnost,« je Ganc opomnil svojega tekmeca, dosedanjega izraelskega predsednika vlade.

Ta je zaradi rezultatov ponovnih volitev precej vznemirjen.

Če namreč ne bo uspel oblikovati vlade in sprejeti zakona, ki bi preprečil njegov kazenski pregon, bi ga zaradi obtožb o korupciji lahko namreč čakal zapor.

Ganc je ponudbo Netanjahuja že zavrnil kot 'spin' in dodal, da bo on naslednji predsednik vlade.

Proti njemu namreč potekajo tri kazenske preiskave. Voditelji ostalih, desnih in verskih strank so sicer pristali na to, da postanejo del vlade, ki bi jo vodil Netanjahu.

Na izraelskih volitvah so lahko sicer sodelovali izraelski državljani, tudi judovski naseljenci, ki živijo v nezakonitih mestih na zasedenima Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu, ampak Palestinci na teh območjih pod izraelsko vojaško okupacijo - niso smeli glasovati.

Kot je sporočil Netanjahu, bi raje oblikoval desno vlado, a glede na izide to ni več mogoče.

»Pred volitvami sem pozival k oblikovanju desne vlade. Žal izidi volitev kažejo, da to ni mogoče. Ljudje se niso odločili za en blok. Posledično ni druge možnosti kot oblikovanje vlade enotnosti, tako velike, kot je mogoče,« je v video posnetku sporočil Netanjahu, še preden je dobil »košarico« Ganca.

Netanjahu, Ganc in Odeh
Netanjahu, Ganc in Odeh

Ob podpori vseh zaveznikov bi Netanjahuju lahko uspelo sestaviti koalicijo iz 55 poslancev, Ganc pa ima podporo 57 poslancev, kar je v obeh primerih premalo za večino, ocenjuje britanski Guardian.

Pomembno vlogo pri sestavljanju vlade bi lahko odigral nekdanji obrambni minister Avigdor Liberman, čigar stranka Izrael Bejtenu je osvojila osem sedežev.

Tretja najmočnejša sila v novem parlamentu pa so s 13 sedeži postale palestinske stranke, ki so na tokratnih volitvah nastopile na skupni Združeni listi.

Če dogovora ne bi bilo, bi državo lahko čakale že tretje predčasne volitve.

Izraelci so se v torek na volišča letos odpravili že drugič, saj zmagovalcu aprilskih volitev Netanjahuju ni uspelo sestaviti koalicije.

Trump je v času predvolilne kampanje v Izraelu potegnil nekaj nenavadnih potez, ki Netanjahuju niso koristile.

Kot je dejal izraelski predsednik Reuven Rivlin, bo naredil vse, da bi preprečil ponovne volitve. Zdaj mora izbrati, komu naj podeli mandat za sestavo vlade.

Predloge glede tega mu bodo predložile vse parlamentarne stranke.

Pomembno vlogo bi lahko imeli tudi palestinski glasovi. Palestinski predsednik Mahmud Abas se je izrekel proti vnovični vladi pod vodstvom Netanjahuja.

Palestinski zunanji minister Riad Al Maliki pa je novinarjem zatrdil, da so se za pogajalsko mizo pripravljeni usesti s komer koli na čelu izraelske vlade.

Takoj po volitvah je Netanjahu že pozival k »enotnosti«, Jerusalem Post pa je takoj pripomnil, da je to tipično za Netanjahuja – »v zmagah je sam, ko izgublja, pa je za enotnost

Benjamin Netanjahu
Benjamin »Bibi« Netanjahu

V časniku Haaretz pa je Bradley Burston ob tako napetem razpletu (in zapletu) zapisal: »Trump je pravkar izgubil svoj zid – tisti, ki ga je imenoval Bibi Netanjahu. In Bibi točno ve, kaj je Trumpa, na dnu njegovega srca, najbolj strah. Pogled na drugačen zid od znotraj. Na zaporniški zid

En sam pogled na obraz predsednika vlade in pogled na javno odsotnost njegove aktivistične soproge jasno kaže, da Netanjahu nikoli več ne bo isti.

Trump, ki kljub trpljenju številnih družin na meji z Mehiko ni uspel postaviti svojega zidu, je imel doslej res pravi »podporni zid« v izraelskem predsedniku vlade.

Vendar je tudi v času kampanje potegnil nekaj nenavadnih potez, ki Netanjahuju niso koristile, ko je na primer prav tedaj predlagal srečanje z iranskim vodstvom, zavrnil oblikovanje obrambnega zavezništva z Izraelom in odpustil Johna Boltona, ki je bil skorajda v vsem istih pogledov kot Netanjahu.

Izrael zato sedaj čakajo velike spremembe.

»Nihče ne ve, kako bo oblikovana naslednja izraelska vlada, toda en sam pogled na obraz predsednika vlade in pogled na javno odsotnost njegove aktivistične soproge jasno kaže, da Netanjahu, ki je obvladoval izraelsko politiko v zadnji četrtini stoletja in je odigral ključno vlogo tudi v ameriški politiki, nikoli več ne bo isti«, opozarja Bradley Burston.

Netanjahu se je uštel tudi v tem, ker se je odločil za še dodatno zaostrovanje protipalestinskega šovinizma, medtem ko so arabski državjani Izraela enotno glasovali za svojo Združeno listo.

In tako je Ajman Odeh, njen voditelj, nenadoma postal vodja najpomembnejše opozicijske stranke v Knesetu.

Za Trumpa pa je usoda Bibija Netanjahuja lahko slaba napoved njegove lastne usode: proti obema so namreč sprožili vrsto preiskav, pred roko pravice pa ju varuje samo politična funkcija.

Brez nje bi res lahko – Netanjahu prej, Trump pa pozneje – nekega dne oba gledala svoje priljubljene zidove ...

Zaporniške.

Delite članek