REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Netanjahu ukazal dan žalovanja zaradi ograje, poškodovane v včerajšnjem konfliktu.«

»Netanjahu ukazal dan žalovanja zaradi ograje, poškodovane v včerajšnjem konfliktu.«Netanjahu - Onion

Ameriška satirična stran Onion je v zadnjih nekaj dnevih, takoj po uradni preselitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem objavila kar nekaj precej odmevnih »novic«. Istočasno je namreč pred ograjo, ki ločuje Gazo in njihove nekdanje domove protestiralo na tisoče Palestincev, ki so zahtevali vrnitev. Izraelska vojska je na neoborožene protestnike streljala s pravimi kroglami in pri tem ubila najmanj 62 demonstrantov.

Pri tem so izraelske oblasti navajale, da so vojaki uporabili orožje zgolj v »skrajni sili«, da so praviloma najprej streljali v okončine demonstrantov in jih želeli zgolj »raniti«, da so ob tem ravnali v skladu s pravili ravnanja, vsaka krogla in njena uporaba pa naj bi bila natančno opisana (celo v »Excel tabelah«), tako da naj bi bilo »vse v najboljšem redu.« Tudi do kršitev človekovih pravic zmeraj občutljivi »osrednji« ameriški časniki so do izraelskega ravnanja pokazali izjemno visoko stopnjo razumevanja.

Izraelski vojak se spominja pretresljive, herojske vojne zgodbe o uboju osemmesečnega otroka.

Tako je na primer 16. maja letos na naslovnici New York Timesa izšla fotografija pokrajine v Gazi, obdane z modrim dimom solzivca in gorečih gum ob izraelski varnostni ograji, v podnaslovu pa je bil komentar enega od Izraelcev, ki je dejal, »upam pa, da je bila vsaka krogla upravičeno izstreljena.«

Vendar takšna opravičila marsikoga niso prepričala. »Celo, ko masakrirajo Palestince, New York Times najde pot za humaniziranje #Izraelcev,« je na Twittru zapisal James J. Zogby, ustanovitelj arabsko-ameriškega instituta. »Popolnoma ogabno«, se je strinal Jacobin Alex. »New York Times je blag do izraelskih kriminalnih strelcev, nima pa srca za žrtve Palestincev v Gazi,« je zapisal neki drug uporabnik Twittra.

Spletna stran Onion pa je o tem dogajanju »poročala« nekoliko drugače. »Izraelski vojak se spominja pretresljive, herojske vojne zgodbe o uboju osemmesečnega otroka,« je bilo zapisano v naslovu prve sarkastične »novice.«Še nekaj dni pred tem je Onion objavil novico z naslovom, da izraelski najstniki ob izletu v okolici okupiranih ozemelj »niso pričakovali, da bodo videli toliko mrtvih Palestincev.« 

Gaza, uboji/Onion

Ko so se zaostrili odnosi z Iranom, je Onion objavil, da je izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu »pozval Izraelce, da naj se vrnejo nazaj, v svojo starodavno sveto deželo Iran.« Še pred tem pa je bil objavljen članek z naslovom »Netanjahu razkril presenetljiv dokaz, da so Iranci načrtovali uničenje Babilona leta 539 pred našim štetjem.« Zgražanje je v nekaterih izraelskih medijih požela tudi novica o tem, da je izraelski predsednik vlade »ukazal dan žalovanja za ograjo, poškodovano v včerajšnjem konfliktu.«

Onionovo očiščevalno, neskončno norčevanje iz izraelske propagande predstavlja radikalen premik v ameriškem političnem diskurzu.

Sporočilo vseh teh novic je seveda jasno – gre za brezobzirno kritiko trdosrčnosti in nehumanega postopanja s strani Izraela in izraelskih varnostnih organov ter vztrajne dehumanizacije Palestincev na zasedenih ozemljih.

Liberalni analitiki v ZDA »poročanje« Oniona – gre seveda za lažne, izmišljene, sarkastične novice, ki pa seveda razkrivajo veliko globljih resnic o svetovni in domači politiki – ocenjujejo kot »majhno zmago« tudi v razmerju do osrednjih medijev in njihovega suhoparnega stila poročanja.

»Onionovo očiščevalno, neskončno norčevanje iz izraelske propagande predstavlja radikalen premik v ameriškem političnem diskurzu. Še pred samo desetimi leti je bila le zelo majhna manjšina v ZDA pripravljena obsoditi izraelsko agresijo, militarizem in vse večjo nagnjenost k apartheidu,« ocenjuje znani novinar Glenn Greenwald v Interceptu.

Celo Noah Kulwin, urednik v časniku Jewish Currents, ki je namenjen Izraelcem v ZDA, ocenjuje, da so te lažne novice »zagotovo smešne.« Jon Queally pa je na spletni strani Common Dreams zapisal, da »gre pristop Oniona do samega bistva problema, s tem, da zavrača logiko, da si neoboroženi demonstranti, ki zahtevajo prenehanje lastne podrejenosti zaslužijo, da se jih ustavi s smrtonosno silo, ali pa da si na nekakšen način zaslužijo, da jih ubijejo,« opozarja Jon Queally.

Delite članek