REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turčija začasno izgnala izraelskega generalnega konzula

Turčija začasno izgnala izraelskega generalnega konzulaPalestinski protestnik, foto: Wikipedia

Turčija je zaradi izbruha nasilja na meji med Izraelom in Gazo, v katerem je bilo ubitih najmanj 60 ljudi, 2400 pa ranjenih, pozvala izraelskega generalnega konzula v Istanbulu naj začasno zapusti državo, danes poročajo turški mediji.

Zunanje ministrstvo je konzulu naročilo, naj "zapusti Turčijo za določen čas", je poročala turška državna tiskovna agencija Anadolu. Že v torek je Turčija odrekla gostoljubje izraelskemu veleposlaniku v Ankari Eitanu Naehu. Hkrati je na posvetovanja v domovino Turčija poklicala tudi svojega veleposlanika v Tel Avivu.

Izrael je kasneje v odzivu na turško ravnanje od turškega konzula v Jeruzalemu v torek prav tako zahteval, da naj zapusti državo. "Turškega konzula v Jeruzalemu smo danes popoldan poklicali na pogovor na zunanje ministrstvo in od njega zahtevali, naj se vrne v domovino na posvetovanja za določeno obdobje," so ob tem sporočili z izraelskega zunanjega ministrstva.

Svojega predstavnika pa iz ZDA umikajo tudi Palestinci. Predsednik Mahmud Abas je v torek zvečer najavil, da bo Husam Zomlot, vodja pisarne Palestinske osvobodilne organizacije v Washingtonu, ZDA zapustil danes.