REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Netanjahu: Kurz je pravi prijatelj Izraela in Judov

Netanjahu: Kurz je pravi prijatelj Izraela in JudovBenjamin Netanjahu in Sebastian Kurz | VIR: Pixsell

Avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki se mudi na tridnevnem obisku v Izraelu, se je danes ponovno zavezal boju proti antisemitizmu in podpori varnostnih potreb Izraela. S tem je bil očitno zadovoljen izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je dejal, da je avstrijski kancler "pravi prijatelj Izraela in Judov".

Avstrija se bo borila proti vsem oblikam antisemitizma v Evropi, proti "še vedno obstoječemu in novemu antisemitizmu", je med današnjo novinarsko konferenco dejal Kurz.

Avstrija se bo borila proti vsem oblikam antisemitizma v Evropi, proti "še vedno obstoječemu in novemu antisemitizmu", je med današnjo novinarsko konferenco dejal Kurz. "V Evropi bomo poskusili osveščati o tej posebni situaciji in o varnostnih potrebah Izraela," je dodal.

Netanjahu je besede avstrijskega kanclerja pospremil z aplavzom in dejal, da bo odnose med državama ponesel v "višje višave". Ob tem je pohvalil tudi njegovo gesto, da je v nedeljo obiskal Zid objokovanja v Vzhodnem Jeruzalemu. "Upam, da bodo drugi evropski voditelji sledili vašemu pomembnemu zgledu," je še dejal Netanjahu.

Izraelski premier danes sicer ni načel vprašanja sodelovanja skrajno desne Svobodnjaške stranke (FPÖ) v avstrijski vladi, ki je močno razburilo Izrael.

FPÖ so namreč po drugi svetovni vojni ustanovili nekdanji nacisti, njen vodja in podkancler Heinz-Christian Strache pa naj bi imel tudi sam podobna prepričanja, saj je bil v preteklosti v stiku z neonacističnimi skupinami. Izrael je v odzivu na oblikovanje vlade s FPÖ napovedal bojkot stikov z ministri iz te stranke, svojim visokim funkcionarjem pa je naročil, naj na ministrstvih, ki so v rokah FPÖ, sodelujejo le z uradniki.

Delite članek