REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Deli in vladaj  - kako je Izrael delil palestinska ozemlja

Deli in vladaj  - kako je Izrael delil palestinska ozemljaIzrael - okupacija Palestine

Ob praznovanju 52. obletnice ozemeljskega poseganja Izraela na Zahodni breg je nevladna organizacija za človekove pravice B’Tselem predstavila nov interaktivni zemljevid, ki ponazarja desetletno zgodovino okupacije, poroča portal RT.

Zanimiva spletna stran projekta ne dokumentira samo meja širitve Izraela na Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gazo, temveč tudi različne podrobnosti; od zaprtih vojaških območij do območij, kjer izraelska oblast prepoveduje ribolov.

»Izrael je vztrajno delil [pridobival] palestinski prostor, ga razbil na primerne dele, ki jih je mogoče izkoriščati, lažje nadzorovati in zatirati.«

Novi projekt kaže, kako vladne resolucije, vojaške odredbe in državno načrtovanje zasledujejo isti cilj, da bi namreč ustvarile vedno večji sistem naselij in vojaških kontrolnih točk, ki bi pomagale izraelskim oblastem uresničiti njihove interese na račun Palestincev.

Projekt je nastal v sodelovanju z neodvisno raziskovalno agencijo Forensic Architecture, izvajati pa se je začel v preteklem tednu.

Palestinci v Gazi

Ljudje, ki stojijo za projektom, verjamejo, da uporaba interaktivnega zemljevida lahko pokaže nekaj, česar tradicionalna zgodovina ne more - z vizualnim prikazom, kar imenujejo izraelska strategija »osvoji in deli«, kaže pa na to, kako se je geografija uporabljala za izolacijo in nadzor palestinskega prebivalstva. Zemljevid izpostavlja tudi pomembne dogodke v zgodovini Izraela.

»Izrael je vztrajno delil [pridobival] palestinski prostor, ga razstavil na primerne dele, ki jih je mogoče izkoriščati, lažje nadzorovati in zatirati,« je zapisal izvršni direktor B'Tselema Hagai El-Ad.

Izkazalo se je, da ustvarjanje Izraela navsezadnje ni bilo nenamerni boj, v katerem so Arabci pač pobegnili iz svojih domov po navodilih svojih voditeljev, temveč bolj neizprosna, sistematična kampanja etničnega čiščenja, ki jo je izvajala judovska milica - vključno s pokoli, terorizmom in plenjenjem celotnega naroda.

Izrael - zastava

Velika večina Judov ni bila Judov; nekateri Palestinci pa so bili.

Pri tem pa je zanimivo še nekaj. Leta 2001 je dr. Ariella Oppenheim, biologinja s Hebrejske univerze, objavila prvo obsežno študijo o DNK in o izvoru Judov.

Njene raziskave so pokazale, da imajo skoraj vsi Judje hazarsko DNK. Ne samo to, dr. Oppenheim je odkrila, da so Palestinci - torej prav ljudje, ki jih Judje preganjajo in izločajo iz izraelske države že od leta 1948 - imeli več izraelskega DNK kot sami Judje.

Mnogi »sodobni Judje«, ki so se zavzemali, da se vrnejo v Palestino, pri tem pa, paradoksalno, nikoli niso imeli fizičnih prednikov v tem delu sveta.

Nekateri Palestinci so imeli celo kromosom DNK, ki je dokazal, da so »Cohens« - delavci v starodavnem templju in Judovskih sinagogah.

V judovstvu je razmerje med genetsko, versko in kulturno komponento kompleksno. Poleg samoopredelitve in pripadnosti judovstvu so bolj, kot pri večini drugih skupin, pomembna skupnostna pravila sprejema; verska in pravna.

Mnogi »sodobni Judje«, ki so se zavzemali, da se vrnejo v Palestino, pri tem pa, paradoksalno, nikoli niso imeli predhodnikov (fizičnih prednikov) v tem delu sveta.

Delite članek