REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropska centralna banka: negotovost predpisov preprečuje širjenje stabilnih kriptovalut

Evropska centralna banka: negotovost predpisov preprečuje širjenje stabilnih kriptovalut

29. avgusta je Evropska centralna banka (ECB) objavila novo raziskovalno poročilo z naslovom »V iskanju stabilnosti kriptovalut: ali so stabilni kovanci rešitev?«

V poročilu so t.i. stablecoini opisani kot digitalne enote vrednosti, ki niso oblika določene valute, vendar se za zmanjšanje nihanj cen zanašajo na niz stabilizacijskih mehanizmov.

Kriptovaluta

ECB ponuja klasifikacijo stabilnih kovancev na podlagi različnih konceptov, ki se uporabljajo za vzdrževanje stalnosti svojih tečajev.

Avtorji ločujejo štiri glavne skupine stabilcoinov:

  • tokenizirana sredstva;
  • stabilne kovance, zavarovane s sredstvi zunaj blockchaina;
  • stabilne kovance, zavarovane s sredstvi v blockchainu;
  • algoritmični stabilni kovanci.

Pri ECB so našteli vsaj 54 obstoječih projektov stabilnih kovancev, od tega jih je 24 v operativni fazi.

Skupna tržna kapitalizacija stabilnih kovancev se je glede na poročilo povečala s 1,5 milijarde EUR januarja 2018 na 4,3 milijarde EUR julija 2019. Povprečni mesečni obseg transakcij stabilnih kovancev od januarja do julija 2019 je znašal 13,5 milijarde EUR.

Tokenizirani skladi so najpogostejša vrsta stabilnih kovancev, ki po ocenah ECB znašala skoraj 97% mesečnega obsega trgovanja med vsemi projekti.

Stabilni kovanci
Klasifikacija kriptovalut: tokenizirane, stabilne, zavarovane izven in s sredstvi v blokchainu in algoritmični stabilni kovanci. Vir: ECB

Avtorji poročila poudarjajo, da ostaja negotovost v okviru regulativne percepcije stabilnih kovancev. Za njihovo razširjanje bodo morda potrebne izboljšane strukture upravljanja. Enako velja tudi za možnost posodobitve pametnih pogodb, na katerih temeljijo.

Za razširjanje stabilnih kriptovalut bodo morda potrebne izboljšane strukture upravljanja.

Stabilni kovanci, ki uporabljajo jasne strukture upravljanja, so prav tako ogroženi, saj jih lahko »omeji negotovost glede vprašanj v zvezi z regulacijo in priznavanjem«, možnosti za njihovo uporabo zunaj tehnološkega prostora porazdeljenega registra pa so lahko prav tako omejene, zaključuje regulator.

Julija je predsednik nemške zvezne banke in član uprave ECB Jens Weidmann izrazil podporo stabilni kriptovaluti Facebooka, rekoč, da svetovni regulatorji ne bi smeli držati projekta v povojih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek