REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaradi pritiskov ZDA Kitajska vrača udarec - Xi Jinping in Vladimir Putin zdaj najboljša prijatelja

Zaradi pritiskov ZDA Kitajska vrača udarec - Xi Jinping in Vladimir Putin zdaj najboljša prijateljaVladimir Putin in Xi Jinping. Vir: Pixsell

Kitajski predsednik Xi Jinping in njegov ruski kolega Vladimir Putin sta se srečala tudi na vrhu G20.

Že pred tem je Huawei, kitajska tehnološka družba, ki jo ZDA štejejo za varnostno grožnjo, podpisala pogodbo z rusko telekomunikacijsko družbo MTS za razvoj omrežja 5G v Rusiji v naslednjem letu.

Sporazum napoveduje »razvoj tehnologij 5G in pilotno lansiranje omrežij pete generacije v letih 2019-2020«, je napovedalo podjetje MTS.

Že na nedavnem moskovskem srečanju med Putinom in Xijem je kitajski vodja svojega ruskega sogovornika imenoval za svojega »najboljšega prijatelja«, pri čemer je ugotovil, da sta se v zadnjih šestih letih srečala skoraj 30-krat.

Protekcionizem in enostranski pristopi so v porastu, politika sile in hegemonizma pa se vse bolj uveljavlja, je nedavno dejal Xi.

»Okrepili bomo medsebojno podporo pri ključnih vprašanjih,« je dejal Xi, ko je sedel že poleg Putina v bogato okrašeni dvorani v Kremlju.

Kitajsko - ruski gospodarski odnosi so vse boljši, to pa dokazujejo tudi naslednja dejstva:

  • Kitajska je največja trgovinska partnerica Rusije; Rusija je deseta največja trgovinska partnerica Kitajske
  • Večina ruskega izvoza na Kitajsko so surovine, vključno z izdelki, povezanimi z energijo
  • Večina kitajskega izvoza v Rusijo je oprema, stroji in potrošniško blago
  • Plinovod »Moč Sibirije«, ki povezuje Rusijo s Kitajsko, naj bi bil zaključen v letošnjem letu in naj bi bil vreden 400 milijard USD
  • Drugi strateški projekti med državama vključujejo energetske in infrastrukturne projekte ter gradnjo potniškega letala
  • Kitajske neposredne naložbe v Rusijo so leta 2017 dosegle 140 milijonov dolarjev
  • Kitajska podjetja veliko vlagajo v rusko Bajkalsko jezero, kar je spodbudilo reakcijo domačinov na vpliv na okolje in strah pred kitajskim vplivom

Povezave Moskve z ZDA so močno upadle zaradi ukrajinske krize, vojne v Siriji in washingtonskih obtožb Kremlja, da se vmešava v predsedniške volitve v ZDA 2016, medtem ko je Kitajska vpletena v spiralno trgovinsko vojno z Washingtonom.

»Protekcionizem in enostranski pristopi so v porastu, politika sile in hegemonizma pa se vse bolj uveljavlja,« je nedavno dejal Xi.

Trump in Xi »boksata« Vir: Axios

Huawei je v središču trgovinskega spopada med ZDA in Kitajsko že od maja, ko je administracija Donalda Trumpa ameriškim podjetjem prepovedala prodajo visokotehnološke opreme Huaweiju zaradi sumov, da je Peking vohuni preko svoje tehnološke opreme.

Trumpova prepoved poslovanja s podjetjem Huawei bi lahko bila napoved največje trgovinske vojne.

Nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da odločitev ZDA, ki naj bi začela veljati v treh mesecih, ogroža preživetje podjetja, ki je zelo odvisno od ameriških čipov za svoje telefone.

Drugi pa navajajo, da bo padec proizvodnje telefonov zaradi ameriških sankcij samo 20-odstoten, nato pa se bo rast nadaljevala.

Več podjetij se je že oddaljilo od Huaweija, vključno z Googlom, katerega Android sistem opremlja veliko večino pametnih telefonov na svetu.

Do nedavnega je povprečni ameriški državljan lahko povedal o Huaweiju, kitajskem tehnološkem velikanu, le to, da nima pojma, kako izgovoriti ime podjetja - »hwa-wei« zmedeno izgovarjajo Američani.

Zdaj pa se zdi, da je to podjetje, katerega ime ne znajo niti izgovoriti, njihova najhujša nočna mora. Še posebej, če bo kljub sankcijam – napredovalo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek