REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska pripravlja »jedrski« odgovor na ameriške carine: prepoved izvoza redkih kovin in zemljin

Kitajska pripravlja »jedrski« odgovor na ameriške carine: prepoved izvoza redkih kovin in zemljinRedki elementi - Kitajska

Po zadnjem krogu ameriških carin se bo Kitajska najverjetneje odzvala z ukrepi posebne komisije »za razvoj in reformo« (NDRC).

Po napovedih bi komisija lahko omejila ali prepovedala izvoz kitajske intelektualne lastnine v ZDA ter nekaterih visokotehnoloških kitajskih izdelkov ter strateško pomembnih materialov.

Analitiki ocenjujejo, da bi bila prepoved izvoza teh redkih substanc v ZDA »jedrska opcija« za Kitajsko.

V to pa spada tudi izvozna politika redkih kovin in drugih zemljin, je povedala tiskovna predstavnica komisije Meng Wei.

Mnogi analitiki ocenjujejo, da bi bila prepoved izvoza teh redkih substanc v ZDA »jedrska opcija« za Kitajsko.

ZDA so namreč glede teh redkih substanc odvisne od Kitajske v kar 80. odstotkih, kolikor jih uvažajo iz Kitajske.

Večinoma gre za zelo redke kovine, ki jih uporabljajo kot dodatke tako v električnih motorjih avtomobilov kot v mobilni telefoniji, računalništvu, v satelitih, orožju ali rafinerijah nafte.

Redke zemljine in elementi

Ti elementi so zato zelo pomembni tudi s stališča nacionalne varnosti ZDA.

V resnici sploh niso tako redki, se pa v zemljini skorji skrivajo v majhnih količinah, pogosto skupaj z radioaktivnimi elementi, zato je njihovo pridobivanje težavno, dolgotrajno in – umazano.

Velik del teh elementov izvaža Kitajska, ki ima sicer okoli 30 odstotkov svetovnih zalog teh elementov. Večinoma obstajajo v obliki oksidov.

Za njihovo pridobivanje v ZDA bi bila potrebna velika vlaganja in čas.

Skupino 17-tih, med katerimi so na primer holmij, lutecij, samarij, terbij, cerij in podobni je mogoče uvoziti tudi iz drugih držav, vendar nobena ZDA ne more priskrbeti potrebnih količin.

Za njihovo pridobivanje v ZDA pa bi bila potrebna velika vlaganja in čas.

Minister za trgovino ZDA Wilbur Ross je že izjavil, da bo vlada predsednika Donalda Trumpa »sprejela ukrepe brez primere, da si zagotovi zaloge strateških mineralov in redkih zemljin«, ki so ključne za tehnološki in vojaški sektor, večino pa jih uvažajo iz Kitajske.

F-35 Vir:Pixsell
Ustavitev izvoza redkih zemljin bi lahko vplivala tudi na proizvodnjo ameriških najsodobnejših lovcev F-35. Vir: Pixsell

Ross je dejal, da so naredili poročilo, ki določa celo 35 kovin ali mineralov kot ključnih za gospodarsko in nacionalno varnost ZDA.

Med njimi so uran, titan in druge redke zemljine za izdelavo pametnih telefonov, računalnikov, letal in sistemov GPS.

V ZDA so jih sicer uspešno identificirali, vendar očitno za zdaj pa še ne vedo, kako bodo nadomestili morebitni izpad uvoza iz Kitajske.

Ameriški minister za trgovino namreč glede nabave teh zemljin izven Kitajske ni znal povedati ničesar konkretnega.

Medtem pa cena teh zemljin na svetovnem trgu hitro raste.

Kitajska trenutno nadzoruje okoli 85 do 95 odstotkov vse proizvodnje in prodaje omenjenih redkih elementov in 78 odstotkov trgovine s temi strateško pomembnimi substancami.

Poročilo med drugim poziva k izboljšanju oskrbovalnih verig skozi investicije in trgovino z zavezniki ZDA, vendar pa Trump dela največ težav v trgovini prav zaveznikom. ZDA se bodo morale najbrž najbolj zanesti same nase in na lastne vire.

Predstavniki vlade ZDA se sicer trenutno pogajajo v Malaviju in Burundiju, kjer si poskušajo zagotoviti potrebne elemente, toda kakšnih večjih uspehov pri tem trenutno nimajo.

Da bi Kitajska lahko uporabila to »ekonomsko orožje« proti ZDA, pa je postalo jasno v začetku meseca, ko je takoj po ameriški prepovedi poslovanja s Huaweijem kitajski predsednik Xi Jinping obiskal provinco Jiangxi in tamkajšnjega največjega proizvajalca redkih zemljin.

Kitajska trenutno nadzoruje okoli 85 do 95 odstotkov vse proizvodnje in prodaje omenjenih redkih elementov in okoli 78 odstotkov trgovine s temi strateško pomembnimi substancami.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek