REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska zabeležila rekordni presežek v trgovanju z ZDA

Kitajska zabeležila rekordni presežek v trgovanju z ZDAVIR: Insajder.com

Kljub vsem povečanim uvoznima tarifam in drugih oblikah trgovinske vojne, je Kitajska lansko leto zabeležila rekordni presežek v trgovanju z ZDA

Medtem ko se je kitajski trgovski presežek z ZDA v primerjavi z letom 2017 povečal za dobrih 17 odstotkov, se je istočasno ameriški uvoz na Kitajsko povečal niti za odstotek. 

Glede na uradne podatke, ki jih je objavila Kitajska, je lanski trgovski presežek v ZDA boljši za 17,2 odstotka v primerjavi z letom 2018, pri čemer je kitajsko gospodarstvo zaslužilo 281,9 milijard evrov. 

Glede na uradne podatke, ki jih je objavila Kitajska, je lanski trgovski presežek v ZDA boljši za 17,2 odstotka v primerjavi z letom 2018, pri čemer je kitajsko gospodarstvo zaslužilo 281,9 milijard evrov. 

Tudi že leta 2017 je trgovinski presežek bil v korist Kitajske in sicer v višini 275,8 milijard ameriških dolarjev. Podatki kitajske carine tako kažejo, da se je kitajski izvoz za ZDA povečal za 11,3 odstotka v primerjavi s predhodnim letom in dosegel 478,4 milijard ameriških dolarjev

Dolar
vir: Profimedia

Ameriški uvoz v istem letu se je povečal le za 0,7 odstotka. K temu je gotovo največ vplivala prav uvedba ameriških uvoznih dajatev na kitajske izdelke; lanskega decembra je uvoz v ZDA zabeležil 3,5 odstotni padec s predhodnim decembrom. 

Uvedba dodatnih uvoznih dajatev na kitajske izdelke je bila rešitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa za uravnoteženje trgovinskega presežka, a najnovejši podatki kažejo, da mu ni uspelo. Posledično sta se oba predsednika decembra lani dogovorila, da bodo pričeli nova pogajanja, pri čemer bodo tudi zamrznili dodatne ukrepe. 

ZDA in Kitajska
vir: Insajder.com
1. marca bo potekel rok za dosego dogovora med največjima svetovnima gospodarstvoma; v nasprotnem primeru je ZDA že napovedala povišanje tarif iz 10 na 25 odstotkov na kitajske izdelke v vrednosti 176 milijard dolarjev. 

1. marca bo potekel rok za dosego dogovora med največjima svetovnima gospodarstvoma; v nasprotnem primeru je ZDA že napovedala povišanje tarif iz 10 na 25 odstotkov na kitajske izdelke v vrednosti 176 milijard evrov. 

Globalno gledano, je Kitajska lani celoten izvoz povečala za 9,9 odstotka, pri čemer se je povečal tudi uvoz v državo za 15,8 odstotka, še poroča DW. Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, največjo potrošnico in največjo proizvajalko, lahko v letu 2019 privede do gospodarske krize, še opozarjajo analitiki. 
 

Delite članek