REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sodišče EU: halal in košer meso ni »organsko«

Sodišče EU: halal in košer meso ni »organsko«

Sodišče Evropske unije je objavilo razsodbo v primeru tožbe francoske zveze glede zaščite živali v klavnicah, pri čemer so sodniki razsodili, da klanje v skladu z islamskimi verskimi normami ni v skladu z najvišjimi standardi zagotavljanja dobrobiti živali.

Da bi bilo meso označeno kot »organsko«, mora sedaj v skladu z evropsko zakonodajo ustrezati določenim standardom glede ravnanja z živalmi.

V skladu z islamskimi verskimi normami morajo biti živali žive in ne omrtvičene, ko jih zakoljejo.

V skladu z islamskimi verskimi normami morajo biti živali žive in ne omrtvičene, ko jih zakoljejo. Francoska organizacija OABA, ki je spravila primer pred evropsko sodišče, je namreč zahtevala prepoved označevanja halal mesa kot organskega.

Francoska sodišča o tem primeru niso hotela odločati, zaradi česar so o tem odločali evropski sodniki. Halal in kosher meso po oceni najvišjega sodišča EU ne more biti označeno kot organsko, če žival ni bila omrtvičena pred zakolom. 

Razsodba ne posega v pravico veroizpovedi glede zakola živali, ampak ugotavlja, da tako meso ne mora ustrezati oznaki »organsko«, ker ne izpolnjuje vseh standardov glede na predpise Evropske unije.

Sodba prav tako še ni pravnomočna, saj je bila poslana na prizivno sodišče v Versaillesu, ki bo sprejelo dokončno odločitev, še poroča Daily Mail.

Odločitev sodišča je bila razkrita prav času, ko Evropo pretresa nov škandal glede (ne)varne prehrane in sicer zaradi neprimernega mesa (za kebabe), ki je iz Poljske prišlo tudi na ozemlje Slovenije in v prehrano prebivalstva.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek