REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Združeno kraljestvo bo na seznam terorističnih organizacij uvrstilo tudi Hezbolah

Združeno kraljestvo bo na seznam terorističnih organizacij uvrstilo tudi HezbolahSajid Javid in Jeremy Hunt | vir: Pixsell

Britanska vlada je parlamentu predlagala uvrstitev več terorističnih organizacij na seznam prepovedanih skupin, pri čemer največjo pozornost vzbuja uvrstitev Hezbolaha.

Na seznam naj bi uvrstili še Ansar ul Islam in Jamaat Nusrat al-Islam Wal-Muslimin, ki sta obe sunitski teroristični organizaciji, dejavni v Sahelu oz. Sahari.

Če bo predlog sprejet, bo članstvo v teh organizacijah in kakršnakoli podpora za njih veljala za kaznivo dejanja, za katero je zagrožena kazen do desetih let zapora. Pri tem so pri predlogu poudarili, da prepoved velja za celotno šiitsko teroristično organizacijo Hezbolah, torej tudi za politično krilo.

Če bo predlog sprejet, bo članstvo v teh organizacijah in kakršnakoli podpora za njih veljala za kaznivo dejanja, za katero je zagrožena kazen do desetih let zapora.

Hezbolah, ki izvira iz Libanona, je od leta 2012 prisoten tudi v Siriji, kjer podpira Bašarja al Asada v sklopu iransko-vodenega kontingenta tujih šiitskih borcev.

Sajid Javid
Sajid Javid | vir: Pixsell

Ob vložitvi predloga, ki naj bi pričel veljati že ta petek, je notranji minister Sajid Javid dejal: »Moja prioriteta kot notranjega ministra je zaščita Britancev. V sklopu tega identificiramo in prepovemo vsako teroristično organizacijo, ki ogroža našo varnost, ne glede na njihovo motivacijo in ideologijo.«

Dalje je Javid utemeljil uvrstitev Hezbolaha, ki »nadaljuje svoje poskuse destabilizacije krhke situacije na Bližnjem vzhodu – in mi ne moremo več ločevati med njihovim že prepovedanim vojaškim krilom in politično stranko. Zaradi tega sem se odločil, da prepovemo skupino v celoti.«

Jeremy Hunt
Jeremy Hunt | vir: Pixsell

Pri tem ga je podprl zunanji minister Jeremy Hunt, ki je poudaril, da so Britanci »odločni podporniki stabilnega in cvetočega Libanona.« »Jasno je, da razlika med vojaškim in političnim krilom Hezbolah ne obstaja in s prepovedjo Hezbolaha v celoti, vlada pošilja jasno sporočilo, da njihove destabilizacijske aktivnosti v regiji niso sprejemljive in ogrožajo nacionalno varnost Združenega kraljestva,« je dejal Hunt.

Poleg teh treh skupin pa bodo na seznam prepovedanih organizacij vključili še nova imena za že prepovedane teroristične organizacije.

Hezbolah je bila do sedaj v celoti prepoznana kot teroristična organizacija s strani ZDA, Izraela, Kanade, Arabske lige, Zalivskega sveta za sodelovanje, medtem ko so vojaško krilo, poleg Združenega kraljestva, prepovedali še v Avstraliji in Evropski uniji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek