REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska pripravlja »črn seznam« ameriških "nezanesljivih" posameznikov in podjetij

Kitajska pripravlja »črn seznam« ameriških

Po večkratni uvedbi ameriških carin na kitajsko blago in prepoved poslovanja ameriških podjetij z gigantom HUAWEI sedaj tudi Kitajska vrača z vsaj deloma isto mero.

Tiskovni predstavnik kitajskega ministra za trgovino Gao Feng je v petek dejal, da bo Kitajska tudi sama naredila svojo »črni seznam« tujih podjetij in posameznikov, ki so »nezanesljivi.«

V skladu s temi napovedmi bo do tuja podjetja ali posamezniki, ki ne bodo delovali v skladu z zahtevami tržne regulative in so resno škodila legitimnim pravicam in interesom kitajskih podjetij vključena na seznam »nezanesljivih entitet.«

Kitajska tudi sama naredila svojo 'črni seznam' tujih podjetij in posameznikov, ki so 'nezanesljivi.'

Gao je še dodal, da bo Kitajska napovedala dodatne podrobnosti glede seznama v prihodnjih dnevih.

Istočasno bo Kitajska uvedla tudi nove carine na ameriško blago v vrednosti 60 milijard dolarjev, ki so pravkar pričele veljati.

To je kitajski odgovor na ameriške carine na 200 milijard vredno blago. Ker ZDA na Kitajsko uvažajo manj kot Kitajska podjetja v ZDA, Kitajska preprosto ni mogla uvesti še več carin na ameriško blago.

6G - Kitajska

Zato pa v zadnjem času vse več medijev na Kitajskem ocenjuje, da bi Kitajska morala udariti ZDA tam, kjer jih najbolj boli. Na primer s prepovedjo izvoza redkih materialov oziroma kovin.

Špekulacije o tem so se okrepile zlasti potem, ko je kitajski predsednik obiskal eno od takšnih predelovalnic rude.

Kitajska bi ZDA lahko udarila tudi s prepovedjo izvoza redkih materialov oziroma kovin.

Na Kitajskem jih namreč pridobivajo tudi več kot 95 odstotkov na svetu, gre pa za nujno potrebne elemente, ki so v mobilnih telefonih, sodobni elektroniki, katalizatorjih in vojaški opremi.

Ti elementi pa v resnici sploh niso tako redki, pač pa ima Kitajska nad njimi praktično monopol zaradi delovno intenzivnih procesov in posledic za okolje, zaradi česar zahodne države to rudarjenje rade volje prepuščajo Kitajski.

Če bi prepoved Kitajske postala trajna, pa bo to pomenilo velik udarec za številne proizvajalce v ZDA.

Nekateri tudi menijo, da lahko Kitajska to karto »odigra samo enkrat«, zato je veliko vprašanje, ali jo bo tudi res odigrala.

ZDA pa medtem pritiskajo na svoje zaveznike, da naj se popolnoma odrečejo Huaweiju, sicer ameriške varnostne službe ne bodo delile svojih podatkov z njimi.

To grožnjio naj bi nemški kaclerki Angeli Merkel že povedal zunanji minister Mike Pompeo, v Veliki Britaniji pa naj bi isto ponovil tudi Donald Trump ob svojem skorajšnjem obisku države.

Kitajski dnevnik China Daily pa je pravkar sporočil, da bo Kitajska drugega junija predstavila dokument z naslovom "Kitajska stališča glede kitajsko-ameriških gospodarskih posvetovanj" oziroma svojo "belo knjigo" o tem vprašanju. Izdalo ga bo ministrstvo za informiranje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek