REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump Kitajski grozi z novimi carinami, Kitajci odgovarjajo: »Kar naj dvignejo carine. Ne bomo kupili tega trika«

Trump Kitajski grozi z novimi carinami, Kitajci odgovarjajo: »Kar naj dvignejo carine. Ne bomo kupili tega trika«Trump in Xi "boksata". Vir: Axios

»Že deset mesecev Kitajska plačuje 25 odstotne carine na 50  milijard dolarjev vredno visokotehnološko blago in 10 odstotne na 200 milijard vredno blago. Ta plačila so delno razlog za naše imenitne ekonomske rezultate. Deset odstotkov se bo sedaj, v petek, povišalo na 25 odstotkov. Za 325 milijard blaga, ki ga Kitajska pošilja k nam ostaja neocarinjenih, toda kmalu bo obdavčeno z 25 odstotnimi carinami. Carine, ki jih plačujejo ZDA, imajo majhen vpliv na ceno proizvodov in te stroške v večini primerov nosi Kitajska. Pogovori s Kitajsko se nadaljujejo, a prepočasi, saj se poskušajo (Kitajci) o nekaterih zadevah znova pogajati. Ne!" je tvitnil ameriški predsednik.

S temi besedami je ameriški predsednik povečal pritisk na Peking pred ključnim prihodom skupine visokih kitajskih pogajalcev v Washington. Prejšnji teden so se pogajalci sestali v Pekingu.

Predsednik Trump grozi Kitajski, pri tem pa očitno ne razume, kako deluje gospodarstvo. Še več, Trump ni prestrašil niti Severne Koreje!

Ameriško pogajalsko skupino vodita finančni minister Steven Mnuchin in trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, kitajsko pa podpredsednik vlade Liu He. Do zdaj je bilo sicer slišati kar nekaj pozitivnih izjav o konstruktivnih pogovorih, ki se bližajo koncu, a očitno so nekatera vprašanja še vedno odprta.

Trump je prepričan, da se pogaja »iz pozicije moči«, ugotavljajo ameriški mediji, in hoče v ključnem trenutku z grožnjo pritisniti na Kitajsko.

Trump naj bi bil prepričan, da dobri rezultati ameriškega gospodarstva, ki se ponaša z majhno nezaposlenostjo, opravičujejo takšen pristop.

Kitajska in ZDA

Vendar bi lahko nove carine povečale tudi ceno izdelkov v državah, ki predstavljajo Trumpovo »volilno bazo.«

»Kitajci se prav tako počutijo bolj prepričane vase zaradi stanja njihovega gospodarstva … In mislijo, da so manj ranljivi glede carin, kot so bili lansko jesen. Tisti, ki so z njimi govorili pa jih opozarjajo, da naj se ne preračunajo, vendar izgleda, kakor da so se,« je za Axios ocenil nek dobro obveščen vir.

Kitajci mislijo, da so manj ranljivi glede carin, kot so bili lansko jesen.

Kmalu pa je prišel tudi odgovor Kitajske, v obliki uvodnika kitajskega mednarodnega časnika Global Times: »Predsednik Trump grozi Kitajski, pri tem pa očitno ne razume, kako deluje gospodarstvo. Nismo prepričani, če tega prav tako ne razume niti ameriška javnost. Kitajska se je že dolgo tega pripravljala za najhujše. Ne bomo kupili tega trika. Še več, Trump ni prestrašil niti Severne Koreje …« je zapisano v uvodniku.

Viri, ki so blizu kitajski vladi sedaj sporočajo, da bo kitajski podpredsednik Liu He najverjetneje odpovedal potovanje svoje 100 članske delegacije na zadnji krog pogovorov z ZDA, ki bi lahko privedel do trgovinskega dogovora.

To naj bi bil odgovor na Trumpove nove grožnje. Kitajski uradniki so konec septembra 2018 v podobnih okoliščinah odpovedali potovanje.

Odgovorni urednik Global Timesa je prav tako prepričan, da je »zelo neverjetno«, da bi kitajski podpredsednik odšel na pogovore v ZDA po zadnji Trumpovi grožnji.

»Naj Trump dvigne carine. Bomo videli, kdaj se pogajanja lahko nadaljujejo,« je tvitnil Hu Xijin.

Huawei, ZDA, Kitajska

Med najtežjimi vprašanji v pogovorih so po poročanju tujih tiskovnih agencij zaščita intelektualne lastnine, kibernetska varnost, prisiljeni prenos ameriške tehnologije ob investicijah na Kitajskem, dostop na kitajski trg za ameriška podjetja in državne subvencije kitajskim izvoznikom.

Kitajska, ki iz ZDA uvaža precej manj kot tja izvaža, se je na že doslej uvedene ameriške carine že odzvala s carinami na 110 milijard dolarjev ameriškega blaga in odpiranjem svojega trga za evropske izdelke ter intenzivnim opuščanjem dolarja.

Kot opozarja HSBC ameriške carine že 'tolčejo po ZDA veliko bolj kot po Kitajski.'

Decembra lani sta se Trump in kitajski predsednik Xi Jinping dogovorila, da trgovinski dogovor dosežeta do 1. marca letos, po tem datumu pa bi lahko ZDA zvišale carine na velik del kitajskega uvoza.

Ker naj bi bili strani blizu dogovora, ZDA do zdaj niso uvajale dodatnih carin. Trump pa je očitno prepričan, da si to še lahko privošči.

Vendar pa gospodarstveniki opozarjajo, da bi trgovinska vojna lahko dvignila cene izdelkov, ki jih plačujejo ameriški potrošniki in bi prav te ameriške carine lahko imele negativne posledice tudi za ameriško gospodarstvo.

Kot opozarja HSBC, ameriške carine že »tolčejo po ZDA veliko bolj kot po Kitajski.«

Kitajski uvoz v ZDA še naprej narašča – ameriški uvoz na Kitajsko – pa ne več.

Delite članek