REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska kljub novim carinam povečala trgovinski presežek z ZDA

Kitajska kljub novim carinam povečala trgovinski presežek z ZDA

Trgovalni dan na azijskih borzah se izteka v znamenju rasti. Analitiki so izkoristili možnost ugodnih nakupov, potem ko so se tečaji v četrtek znižali zaradi zaskrbljenosti, povezane s trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko ter zviševanjem obrestnih mer v ZDA.

Indeks Nikkei 225 je v Tokiu pridobil 0,46 odstotka vrednosti. V Sydneyju se je All Ordinaries povzpel 0,22 odstotka višje, v Seulu Kospi beleži 1,50-odstotno rast. V Hongkongu se indeksu Hang Seng nasmiha 1,73-odstotno, v Šanghaju pa indeksu SE Composite 0,35-odstotno zvišanje.

Danes je sicer odjeknila novica, da se je zunanjetrgovinski presežek Kitajske v menjavi z ZDA septembra povečal na rekordne 34,1 milijarde dolarjev.

Danes je sicer odjeknila novica, da se je zunanjetrgovinski presežek Kitajske v menjavi z ZDA septembra povečal na rekordne 34,1 milijarde dolarjev. Kitajska je kljub uvedenim carinam v ZDA izvozila za 46,7 milijarde dolarjev blaga, njen uvoz pa se je zmanjšal na 12,6 milijarde dolarjev, kažejo podatki kitajskega carinskega urada.

V menjavi s celotnim svetom se je kitajski zunanjetrgovinski primanjkljaj septembra povečal na 31,7 milijarde dolarjev. Izvoz je na letni rani poskočil za 14,5 odstotka, uvoz pa je rasel nekoliko počasneje, po 14,3-odstotni stopnji.

Delite članek