REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kibernetski Divji zahod: kako je Kitajska ugrabila ameriška vohunska orodja in z njimi napadla ZDA in zaveznice

Kibernetski Divji zahod: kako je Kitajska ugrabila ameriška vohunska orodja in z njimi napadla ZDA in zavezniceKibernetski napadi - Kitajska in NSA

Leta 2016 so številni ameriški medij poročali, da so kitajski vohuni "pridobili" hekerska orodja ameriške obveščevalne agencije NSA in jih preusmerili v napad na ameriške zaveznike in zasebna podjetja v Evropi in Aziji.

Toda  - kako so prišli do teh orodij?

Symantecovi raziskovalci so sedaj razkrili, da po njihovi oceni Kitajci niso ukradli programske opreme od NSA, ampak so to opremo »prestregli« ob napadu NSA na svoje računalnike.

Tako kot strelec, ki zgrabi sovražnikovo puško in prične z njo streljati po svojem napadalcu.

Kitajski hekeji Vir: UPNI

»Ta dogodek je najnovejši dokaz, da so ZDA izgubile nadzor nad ključnimi deli svojega arzenala na področju kibernetske varnosti,« pišejo Nicole Perlroth, David Sanger in Scott Shane.

Na podlagi časa napadov in sledi, ki jih je napad pustil v računalniških kodah, so raziskovalci podjetja Symantec prepričani, da pri napadu na NSA ni šlo za primer predhodne kraje, ampak so kitajski računalniški strokovnjaki do programov prišli kar med samim napadom ameriških obveščevalcev in njihovih računalnikov na svoje lastne računalniške sisteme.

Kitajski hekerji so ravnali tako kot strelec, ki zgrabi sovražnikovo puško in prične z njo streljati po svojem napadalcu.

Kitajsko ravnanje kaže, da širjenje kibernetskih konfliktov ustvarja pravi »digitalni divji zahod« z le malo pravili ali zakoni in kako je tudi za Združene države težko slediti lastnim zlonamernim programom, ki jih uporabljajo za vdorov tuje računalniške mreže in ob napadu na infrastrukturo nasprotnikov.

Izguba teh zlonamernih programov je v obveščevalni skupnosti sprožila razpravo o tem, ali naj Združene države še naprej razvijajo nekatere najbolj sofisticirano visokotehnološko kibernetsko orožje na svetu  če nato ne more slediti temu orožju, ga imeti pod nadzorom in onemogočiti njegovo nepooblaščeno uporabo.

Sedež NSA

Kitajska skupina kibernetskih strokovnjakov, ki je »obrnila« ameriško kibernetsko orožje proti ZDA spada med najbolj nevarne strokovnjake, ki jih ZDA spremljajo.

Ta skupina naj bi bila odgovorna za številne napade na nekatere najbolj občutljive tarče ameriške obrambne industrije, med drugim tiste, ki izdeluje vesoljska vozila, satelitsko opremo in jedrska pogonska sredstva.

Ta dogodek je najnovejši dokaz, da so ZDA izgubile nadzor nad ključnimi deli svojega arzenala na področju kibernetske varnosti

In sedaj je Symantec ugotovil, da so prav ti kitajski hekerji, ki jih NSA že desetletje spremlja, njihova orožja – uperili proti sami ameriški NSA.

Pomenljivo je tudi dejstvo, da je Kitajska ameriška orožja uporabila v napadu na ZDA »in njene zaveznice«, kot povzema Boingboing iz članka New York Timesa.

To seveda pomeni, da so bile tarče teh napadov morda tudi – v Sloveniji. Čeprav kakšnih visoko tehnoloških tarč v Sloveniji žal verjetno ni...

Kako je že rekel slovenski predsednik?

»Združene države so naš partner. So naš zaveznik. To Ruska federacija ni, to tudi Kitajska ni.«

 

Delite članek