REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Superjastreb« Steve Bannon grozi: »Uničenje Huaweia je desetkrat pomembnejše od sporazuma s Kitajsko«

»Superjastreb« Steve Bannon grozi: »Uničenje Huaweia je desetkrat pomembnejše od sporazuma s Kitajsko«Bannon in Huawei

Časnik Global Times je nedavno objavil komentar z naslovom »Washington je svetu dolžan pojasniti, kaj želijo Združene države Amerike storiti s Kitajsko.« Komentator tudi sprašuje, ali si ZDA želijo, »da bi s Kitajsko trgovale bolj pošteno, ali pa želijo uničiti kitajsko gospodarstvo?«

Ameriški predsednik Donald Trump je namreč nedavno znova dvignil carine za kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev z 10 na 25 odstotkov, hkrati pa je uvedel prepoved poslovanja s podjetjem Huawei.

Začasno lahko na ameriškem trgu Huawei še posluje samo do 17. avgusta.

Ti skrajni ideološki predsodki kažejo, da se 'teroristična' miselnost ameriških ultra konzervativcev zavestno širi.

Ni prvič, da so ZDA iz »rokava potegnile carine« za zatiranje Kitajske, uporabile so tudi upravno moč s katero so naložile sankcije kitajskim podjetjem, kot so denimo ZTE in Lenovo. Slednji sta bili posledično prisiljeni postati »ameriški«.

Poleg tega pa so ZDA nazadnje še ukazale ameriškim podjetjem, da naj prekinejo tehnično sodelovanje s podjetjem Huawei in celo drugimi kitajskimi podjetji, ki se ukvarjajo s telekomunikacijsko tehnologijo.

Trump in Xi "boksata" Vir: Axios
Kitajski in ameriški predsednik v »ringu.«

Nedavno je ameriški zunanji minister Mike Pompeo začel spodbujati celo »ideološki« spopad ter je spor med državama predstavil kot boj za vrednote in pozval svet, da naj evropski in drugi voditelji držav sledijo ameriškemu vzgledu in izbirajo med »komunistično« ideologijo Kitajske in »svobodno« ideologijo Združenih držav.

Ti skrajni ideološki predsodki kažejo, da se »teroristična« miselnost ameriških ultra konzervativcev zavestno širi.

Prepoved poslovanja podjetju Huawei v Združenih državah in Evropi je »desetkrat pomembnejša« kot trgovinski sporazum s Kitajsko, je ob tem dejal nekdanji glavni strateg Bele Hiše, Steve Bannon.

Pri tem se Bannon, zagovornik 'totalne vojne' proti Kitajski sploh ne želi ustaviti tukaj, pač pa želi Huawei izključiti tudi iz kapitalskih trgov.

Pri tem se Bannon sploh ne želi ustaviti tukaj, pač pa želi Huawei izključiti tudi iz kapitalskih trgov.

Bannon, ki ga je Trump avgusta 2017 odpustil, je namreč prav tako dejal, da bo ves svoj čas posvetil izključevanju kitajskih podjetij iz ameriških kapitalskih trgov.

Izjava Bannona, močnega zagovornika »totalne vojne« proti Kitajski, je na dan prišla po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump podpisal izvršilni ukaz, s katerim je dejansko prepovedal Huaweiju delovanje na ameriškem trgu in mu prekinil dobavo ključnih komponent.

Donald Trump in Steve Bannon
Donald Trump in Steve Bannon.  Vir: Pixsell

»Huawei je velika grožnja za nacionalno varnost, ne le za ZDA, temveč tudi za preostali svet. Izvršni ukaz je desetkrat pomembnejši kot prekinitev trgovinskih pogajanj. Huawei je velika grožnja za nacionalno varnost, ne samo za ZDA, pač pa za ostali svet. Mi ga bomo uničili,« je dejal Bannon, v intervjuju za južnokitajski Morning Post.

Bannon je dejal, da je cilj tega, kar je poimenoval »gospodarska vojna s Kitajsko«, prisiliti Peking, da izvede temeljite reforme.

»Mislim, da se ne bo hitro rešilo. To je začetek zelo dolgega in težkega procesa,« je dejal. »Svoje življenje sem posvetil temu. To delam 24 ur na dan. Pritisk, ki ga bomo ohranili in ga še stopnjevali, bo neusmiljen. Ne bomo tiho,« je zaključil.

Na Wall Streetu bomo videli velike premike, s katerimi bomo kitajskim podjetjem preprečili dostop do kapitalskih trgov, dokler ne pristanejo na bistvene reforme.

Bannon prav tako meni, da je Donald Trump naredil napako, ko je v podobnem sporu s proizvajalcem ZTE, ki naj bi kršil sankcije proti Iranu, na koncu vendarle dopustil, da to podjetje še naprej posluje v ZDA.

»Naš naslednji korak bo onemogočanje vseh javnih prodaj delnic in onemogočanje delovanja vseh pokojninskih skladov in zavarovalniških agencij, ki zagotavljajo kapital kitajski komunistični stranki. Na Wall Streetu bomo videli velike premike, s katerimi bomo kitajskim podjetjem preprečili dostop do kapitalskih trgov, dokler ne pristanejo na bistvene reforme,« je dejal nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost.

Te besede niso tako nepomembne, kajti Bannon ima s Trumpom še vedno stike, pa čeprav samo »preko Trumpovih odvetnikov«, ki jih pokliče, če želi govoriti s predsednikom.

Marca letos pa je Bannon znova ocenil delovanje ameriškega »Odbora za neposredno nevarnost« (Committee on the Present Danger - CPD) in pri tem ciljal prav posebej na Kitajsko.

Juan in Dolar

Gre za odbor, ki je bil ustanovljen v začetku petdesetih let, da bi preprečeval »vpliv komunizma v ZDA.« Pozneje so ga razpustili, nato pa znova oblikovali leta 1976, kjer so zunanjepolitični jastrebi prav s pomočjo tega organa v času »hladne vojne« vodili politiko zoper Sovjetsko zvezo.

Bannon trdi, da se z visokimi uradniki Bele hiše »vsak dan pogovarja o Kitajski.« Da ima s predsednikom Trumpom še vedno dober odnos, pa je dokazoval s citatom iz New York Timesa in Politica, v zadnjih nekaj mesecih, kjer je Trump dejal, da »je imel Steva zelo rad.«

Pritisk, ki ga bomo ohranili in ga še stopnjevali, bo neusmiljen. Ne bomo tiho.

»Dobro je znano, da sem bil tisti, ki je najbolj tesno sodeloval s predsednikom Trumpom. Jaz sem veliko bolj skrajno desno kot predsednik Trump glede tega vprašanja Kitajske. In na to sem ponosen. Jaz sem super jastreb

Bannon ni pojasnil domnevnih posebnih varnostnih tveganj, ki naj bi jih predstavljali izdelki Huaweija.

Huawei je sicer odkrito izpodbijal trditve ZDA o varnostnih tveganjih, nekatere velike zahodne države, kot so Nemčija, Francija in Velika Britanija, pa so se mu pridružile, saj doslej niso videle trdnih dokazov, ki bi podprli ameriške obtožbe.

Jeremy Wright, generalni pravobranilec za Anglijo in Wales, ki je zadolžen za 5G tehnologijo, je 16. maja za CNBC povedal, da bo Združeno kraljestvo samo pregledalo Huaweijevo opremo.

Kitajska-ZDA

Poudaril je, da Združene države same sprejemajo svoje odločitve in tako kot oni, ima vsaka država pravico do lastnih odločitev. »Z našega stališča je smiselno opraviti ustrezen pregled varnosti vseh ponudnikov telekomunikacij,« je dejal.

Tudi francoski predsednik je izjavil, da Huaweiju niso prepovedali poslovanja. Dejal je namreč, da imajo nekaj pomislekov glede kitajske tehnologije in nekaj odprtih vprašanj, vendar ne za Huawei.

Veliko vprašanje pa je, če se Donald Trump morda le ni uštel s svojo potezo proti kitajskem velikanu, ki dobiva vse več mednarodne podpore.

»Predvsem za zaščito naše nacionalne varnosti in naše suverenosti gre,« je poudaril. Če preberemo med vrsticami, bi to lahko pomenilo - naša Francija ni odvisna od vas, Američanov.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila svoje mnenje in povedala, da se bo Nemčija držala svojega stališča, da morajo podjetja, kot je Huawei, izpolnjevati standarde, ki jih je določila vlada v ponudbi 5G v državi.

Poleg tega so preiskave ustreznih institucij v Združenem kraljestvu in Nemčiji pokazale, da Huawei nima očitnih »zadnjih vrat (backdoor) programske opreme« ali zlonamerno opremo.

Kljub temu, da Trump pravi, da »Kitajska na moji uri ne bo številka ena,« je zato veliko vprašanje, če se morda le ni uštel s svojo potezo proti kitajskem velikanu, ki dobiva vse več mednarodne podpore.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek