REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Huawei ne razmišlja o dvigu bele zastave, želi biti "hrbtenica Kitajske" in "ponos njenega naroda"

Huawei ne razmišlja o dvigu bele zastave, želi biti Trump in Huawei

Kitajska je svojim velikim državnim podjetjem dala zeleno luč za začetek uvajanja 5G storitev v svojih prizadevanjih za napredovanje v svetovni dirki za vzpostavitev super hitrega telekomunikacijskega sistema.

Ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo (MIIT) je v četrtek izdalo 5G komercialne licence za China Telecom, China Mobile, China Unicom in China Radio and Television. Konec lanskega leta so dobili licenco za testiranje. Zdaj pa to pomeni, da lahko ta podjetja začnejo uvajati komercialne 5G aplikacije.

5G je naslednja generacija celične tehnologije, katere hitrost prenosa je 10 do 100-krat hitrejša od trenutnih 4G LTE omrežij.

5G je naslednja generacija celične tehnologije, katere hitrost prenosa je 10 do 100-krat hitrejša od trenutnih 4G LTE omrežij.

Kitajski uradniki pravijo, da bo celovita razporeditev omrežja pripomogla k razvoju industrijske proizvodnje, avtomobilov, povezanih z internetom, zdravstvenega varstva, pametnega upravljanja mest in umetne inteligence (AI).

Huawei

Tehnologija 5G bo vzpostavila visokohitrostno, mobilno, varno in razširjeno informacijsko infrastrukturo nove generacije, je na slovesnosti ob podelitvi licence dejal minister MIIT, Miao Wei.

Pričakuje se, da bo tehnologija prinesla nove priložnosti in spodbudila rast kitajskega digitalnega gospodarstva, je dejal Miao in dodal, da bo pospešil digitalno preobrazbo številnih industrij in se bo intenzivneje uporabljal v sektorjih, kot sta industrijski internet in internetna vozila.

 5G omrežni standard je kritičen, saj lahko poleg novih aplikacij, kot so avtomobili brez voznikov, podpira tudi naslednjo generacijo mobilnih naprav.

 

Pričakuje se, da bo ta tehnologija ustvarila 10,6 bilijona juanov (okoli 1.36 bilijona evrov) gospodarske proizvodnje in več kot tri milijone delovnih mest med letoma 2020 in 2025, ugotavlja raziskovalno poročilo Kitajske akademije za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo.

Kitajska, kot vedno, pozdravlja podjetja doma in v tujini, ki aktivno sodelujejo pri izgradnji, uporabi in promociji svoje mreže 5G ter delijo razvojne dividende sektorja.

Marca letos je okrožje Hong Konga v mestu Šanghaj trdilo, da je postalo prvo, ki podpira 5G in širokopasovno gigabitno omrežje.

Postaje 5G so nameščene v različnih delih Kitajske, vključno s Tibetom, kot del načrtov kitajskega telekomunikacijskega giganta Huaweija.

Huawei Mate X Vir:The Verge

Huawei je postal osrednji del ameriško-kitajskega boja in dokazovanja moči, ki se je začel v trgovini, in se zdaj odvija v tehnološkem sektorju.

ZDA so spodbudile zaveznike, da blokirajo Huawei - največjega proizvajalca telekomunikacijske opreme na svetu - iz svojih omrežij 5G, ker naj bi kitajska vlada lahko uporabila svoje izdelke za nadzor.

Po mnenju ustanovitelja Huawei, so žrtvovali posameznike in družine za ideal, da bi stali na vrhu sveta.

Huawei je zavrnil povezave s kitajsko vlado. Huawei namreč zavrača to trditev in pravi, da je družba neodvisna od vlade.

Kljub temu pa so nekatere države, vključno z Avstralijo in Novo Zelandijo, podjetjem na njihovih tleh preprečile, da bi Huaweiju dobavljali opremo za mobilna omrežja 5G.

Prizadevanja Washingtona, da blokirajo Huawei, so se v zadnjem mesecu povečala, ko je Trumpova uprava postavila podjetje na svoj "seznam subjektov", ki ameriškim družbam prepoveduje trgovanje s podjetjem, če nimajo licence.

Objava ministrstva za industrijo in informacijsko tehnologijo, ki je državni organ za telekomunikacije, je na dan prišla, ko je kitajsko podjetje Huawei, ki je leta 2018 ujelo skoraj 30% vseh prihodkov svetovnega telekomunikacijskega orodja, na zahodu soočeno z vse večjim nadzorom glede morebitnih varnostnih vprašanj.

Zelena luč je zasvetila nekaj mesecev pred dolgo pričakovanim rokom za kitajske 5G licence, ki naj bi bil konec leta 2019. Pospešek jasno kaže na ambicije Pekinga, da se premakne naprej v svetovni 5G industriji, kjer so Združene države in Južna Koreja že imele možnost za začetek komercialne uporabe.

5G Vir:Techrepublic.com

Drugi akterji 5G, vključno z izdelovalci omrežne opreme, proizvajalci pametnih telefonov, izdelovalci čipov in ustvarjalci aplikacij, se prav tako pripravljajo. V zadnjih nekaj mesecih so Samsung, Oppo, Xiaomi in Huawei napovedali, da bodo v svoje telefone prenesli tehnologijo 5G.

V tem času je internetni velikan Tencent tiho preizkušal omrežje v oblaku z Intelom, Netflixu podoben - iQiyi pa se je pridružil China Unicomu za izdelavo izdelkov navidezne resničnosti, ki predstavljajo samo dve od številnih aplikacij, ki temeljijo na nizki latenci 5G.

Huawei je vsekakor prizadet s strani ZDA, vendar nikakor ne razmišlja o dvigu bele zastave – postati hoče namreč hrbtenica Kitajske in "ponos za njihov narod."

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek