REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jure Pirc: »Tisti, ki jemljejo nakup kripovalut kot naložbo, naj se temu primerno tudi obnašajo«

Jure Pirc: »Tisti, ki jemljejo nakup kripovalut kot naložbo, naj se temu primerno tudi obnašajo«Jure Pirc, Društvo Bitcoin

Jure Pirc, je predsednik neprofitnega Bitcoin društva Slovenije je svetovalec ter mentor mnogim slovenskim kripto startupom, hkrati pa izvršilni direktor pri podjetju Blockmaster Blockchain tehnologije in prvi človek, ki je slovensko vodo zapisal na tehnologijo Blockchain.

Ker je eden najbolj znanih in informiranih članov slovenske kripto skupnosti smo se za Insajder.com z njim pogovarjali o kriptovalutah in trenutnem stanju v Sloveniji v povezavi s tem revolucionarnim odkritjem. 

Najprej vas moram vprašati v čem je vaša skrivnost? »Kripto svet« deluje 24/7 in vse se odvija tako hitro, vi pa delujete na toliko področjih hkrati – sploh kaj spite? 

Spanje (smeh). A se da to kje naročiti online? Šalo na stran prihajam iz računalniških (IT) voda. V informacijski industriji je bilo vedno tako, da ko vsi ostali spijo, mi informatiki vzdržujemo vaše informacijske sisteme, da imate lahko naslednji dan delujočo infrastrukturo. Blockchain in kriptovalute pa so tako ali tako panoga v telekomunikacijski industriji, ki za razliko od bančnih sistemov ne pozna 8 urnega delovnika zato je vse skupaj vpeto v 24 urni cikel, v katerem je dejansko treba najti čas za počitek. 

Nam lahko zaupate, kako poteka vaš dan?

Nekaj je rutine, kot jo ima vsak družinski človek. Kar se pa dela tiče, se pa jutro prične z osvežitvijo elektronske pošte, vseh komunikacijskih kanalov od Facebooka, Twitterja, Telegrama

Po tem si vzamem nekaj minut za osvežitev vseh aktualnih novic in trendov iz področja informacijskih tehnologij, predvsem kibernetične varnosti in pa seveda kripto sveta. Trenutno večino časa posvečam svojim poslovnim partnerjem, s katerimi že dalj časa sodelujem pred kratkim pa sem prevzel tudi vlogo koordinatorja skupnosti pri kriptomenjalnici Tokens.net.

Jure Pirc - Društvo Bitcoin

Cena bitcoina se trenutno giblje na najvišji ravni v tem letu. Povečano povpraševanje po bitcoinu med drugim spodbuja padec vrednosti USD, sam predsednik ZDA, Donald Trump, s svojimi »igrami brez meja«, kot tudi pridružitev giganta med socialnimi omrežji, Facebooka, ki je nedavno lansiral svoj kripto načrt in javnosti predstavil lastno kriptovaluto. Seveda so tudi drugi dejavniki, vendar pa nas predvsem zanima, kaj menite o tem, da se vse več svetovnih organizacij in vladajočih globalnih podjetij pridružuje kripto in Blockchain tehnologiji? Je bila tehnologija doslej nejasna, ali pa so morda po tihem že nekaj časa razvijali svoj koncept?

Vrednost USD je padla? Glede na to, da je celotna ekonomija en velik prenapihnjen dolžniški balon, v katerem plava ocean natiskanih bankovcev in brnijo nič drugega kot 0 in 1-ke na bančnih strežnikih se lahko sprašujemo samo še, kako to, da FIAT valuta sploh še obstaja. Saj je vse skupaj en eksperiment. Kaj točno je denar, dejansko noben ne ve, saj se vse skupaj skozi čas spreminja prilagaja, modernizira. Vse skupaj je pa tako ali tako  ena velika prevara oz. balon, ki se samo dodatno napihuje pod izrazom kvantitativno lajšanje.

Če sta se Facebook in največja ameriška banka spustili v kriptovode, je to gotovo znak, da kriptovalute ne gredo v pozabo.

Če sta se Facebook in največja ameriška banka spustili v kriptovode, je to gotovo znak, da kriptovalute ne gredo v pozabo, kot so jim mnogi očitali ob lanskem krepkem padcu cen kriptovalut. Poleg tega pa so podjetja Starbucks, Nordstrom in Whole Foods ter mnoga druga naznanila, da bodo kot plačilno sredstvo v bližnji prihodnosti sprejemala kriptovalute.

Se vam zdi, da bodo kriptovalute, kot je Facebookova Libra ali JPMorganov JPM coin, lahko prepričala ljudi, da je v digitalnem denarju res prihodnost in da bo gotovina kmalu preteklost?

Če bodo izdaje kriptodenarja/kriptožetonov oz. takoimenovanih »stablecoinov« velikih igralcev kot so JPMCoin in FB Libra prepričale ljudi, mi je po pravici čisto vseeno. Tisti, ki na blockchain in kriptovalute gledamo iz tehnološkega vidika, nam je kristalno jasno že dolgo časa, da je prihodnost financ digitalna. Za tiste ki potrebujejo prepričevanje pa si zaradi mene lahko pogledajo kak znanstveno-fantastični filmski spektakel, pa naj sporočijo, če so v filmu leta 2050 zasledili kakšno vlogo, ki uporablja papirnate bankovce.

Satoshi Nakamoto [ustanovitelj bitcoina] je že dolgo nazaj čisto lepo in konkretno povedal: »If you don't believe me or don't get it, I don't have time to try to convince you, sorry« oziroma, »če mi ne verjamete in ne razumete, žal nimam šasa, da bi vas prepričeval.«

Kakšno stanje pa je trenutno v Sloveniji? Znano je namreč, da je naša država oziroma, da so predvsem državljani, na poslovnem področju, v kripto svetu, kar uspešni. Še več, merimo se lahko celo z najboljšimi na svetu. Regulacije še ni na vidiku, veliko ljudi se želi izobraževati, na žalost pa veliko nevednežev tudi nehote nasede na prevare, ki jih je čedalje več. Kako »kripto« stanje v Sloveniji doživljate vi? Kakšen je vaš pogled?

Rekel bi, da smo še vedno na zelo dobri poti.

Pred par leti smo bili strojevodja lokomotive, v tem trenutku si želim samo to, da ostanemo v lokomotivi in se na presedemo v potniški vagon.

Kar se tiče blockchain in crypto startup sveta imamo po moje zelo dobro razmerje med uspešnimi in propadlimi projekti. Se pa je pokazalo, da višina zbranega kapitala ni tisto, kar definira uspešno blockchain startup podjetje, pač pa vztrajnost in trdo delo in razumna poraba sredstev.

Glede na število prebivalcev imamo največ crypto/blockchain startupov na svetu, prav tako smo z Elipay plačili z kripto na samem vrhu.

Izobraževanja je vedno več, žal se za določene teme ljudje še vedno pričnejo “zanimati” šele, ko jih neznanje pripelje do finančne izgube. Prevare so bile in vedno bodo, tako kot bodo vedno ljudje, ki jih želja po hitrem dobičku premami v »too good to be true« sheme, seveda je tudi kopica ljudi, ki zavestno promovirajo spletne prevare/piramidne sheme/multilevel marketing sheme brez produkta, zadnje čase pa je vse več tudi prevarantskih oglasov na družabnih omrežjih, kar tudi približno ne zmanjša število prevaranih posameznikov.

Če bomo res postali kripto-dolina, bomo pa še videli, je tako?

Crypovalley, cryptostate, cryptonation, kar nekaj “nadimkov” so nam že dali. V tem trenutku smo kar na solidnih temeljih, saj imamo glede na število prebivalcev največ crypto/blockchain startupov na svetu, prav tako smo z Elipay plačili z kripto na samem vrhu, kar se tiče fizičnih lokacij na katerih se kriptovalute sprejemajo kot način plačila. Število blockchain/kripto podjetij še zdaleč ni zanemarljivo glede na deželo z dvema milijonoma prebivalcev. Samo še državni aparat se mora zbuditi in nadaljevati pot, katere cilj je biti zaželena destinacija za tehnološko podjetništvo.

Pospešeno se bližamo tudi točki predsedovanja Evropski uniji v 2021. Menim in nisem edini, da bi lahko blockchain tehnologije bile eden od naših asov, s katerim bi zasijali na globalnem merilu, če le najdemo pravi način, kako to revolucionarno tehnologijo in slovensko znanje iz tega področja nekako umestiti v glave točke programa. 

Opažamo, da ljudje ob omembi kriptovalut oziroma bitcoina, reagirajo na dva načina. Mnogim se to zdi znanstvena fantastika, verjetno zaradi same “zastrašujoče” besede kripto, večina ostalih pa vidi le naložbene priložnosti ali bolje rečeno - možnosti, o vsem skupaj pa le malo vedo. Dejstvo je, da so želje oziroma pričakovanja donosov temelj vseh naložb. Tudi varčevanja, ki ga ponujajo banke imajo (komaj da omembe vredne) svoje donose. Zagotovo večino novih uporabnikov motivira predvsem zaslužek, vendar pa v Sloveniji ne manjka tudi takih, ki se z informacijskimi tehnologijami ukvarjajo od mladostniških let in v tehnologiji Blockchain vidijo nekaj revolucionarnega. Kako bi na najbolj enostaven način nekomu razložili, kaj so kriptovalute in kaj je tehnologija Blockchain?

Danes znanstvena fantastika, jutri znanost. Zakaj jih “kripto” beseda “straši” ne bi vedel, saj je njen izvor kriptografija, ta ista kriptografija skrbi za kibernetično varnost že 20 let+. To isto kriptografijo uporabljajo vsak dan, ko obiskujejo https spletne strani, se na portale kot so eDavki prijavljajo z uporabo certifikatov, kot je Sigenca in ostalimi.

Kripto - voda

Zanimivo je, kako ljudje uporabljajo besedo “naložba” pri kriptovalutah. Po navadi se naložbe načrtuje za neko obdobje. Ko pa nekdo da 100 € za nakup oziroma “naložbo” v kriptovalute, pa že naslednje uro preverja, kakšno je stanje njegove “naložbe”. To v tem primeru ni naložba, to je loterijski listek, iz bobna  pa se vleče vsakih 5 minut. Tisti, ki jemljejo nakup kripovalut kot naložbo, naj se temu primerno tudi obnašajo. Disciplina in finančna pismenost na prvo mesto, potem šele vtikanje denarja v tovrstne inštrumente.

Kaj so kriptovalute v enem stavku? “Kriptovalute so internet sefov, kdor ima ključ od sefa, ga lahko odklene in prestavi vsebino v drug sef”.

Blockchain-a ne bom opisoval saj je na voljo o tem prva slovenska knjiga o Bitcoinu in blockchain-u, avtorja pa oba poznava.

Res je! (smeh) - Blockchain je ena izmed največjih tehnoloških inovacij. Tehnologija, ki bo po mnenju številnih strokovnjakov prinesla drugo internetno revolucijo, bo korenito spremenila sklepanje poslov in delovanje podjetij. Treba se je zavedati, da smo vstopili v četrto industrijsko revolucijo, kjer imajo tehnologije, kot so IoT (internet stvari), Big Data in Blockchain veliko in pomembno vlogo. Na katerem področju se vam zdi, da bo tehnologija pustila največji pečat?

Ta “revololucija” že poteka vrsto let, v prvem koraku pa se je dotaknila finančnega sveta. Samo poglejmo kot primer, kako je naznanilo facebookove “valute” prebudil vse možne institucije. Blockchain se bo dotaknil vseh industrijskih sektorjev, v katerih je to logično. Transparentnost, sledljivost in neoporečnost zapisov v podatkovnih verigah blokov je zelo velika dodana vrednost.

Mladostniki v roke najprej prejmejo pametni mobilnik, prenosnik, stacionarni PC, izobraževanje o varni rabi pa pride po navadi šele, ko je nastane prvi problem

Nekatere zasebne šole in fakultete svoje dijake in študente že poučujejo o tehnologiji in kriptovalutah. Menite, da bi jim javni programi morali slediti?

Dokler so to opcijski predmeti, pravega učinka še ne bo. Do fakultete je predolga pot, znanja o informacijskih tehnologijah, med katere spada tudi blockchain, kriptografija… bi morala biti sestavni del učnega programa že v osnovnih šolah, pa tudi če ne direktno blockchain, osnove računalništva in interneta pa zagotovo. Trenutno je vrstni red krivulje osvajanja informacijskih tehnologij obrnjen na glavo. Mladostniki v roke najprej prejmejo pametni mobilnik, prenosnik, stacionarni PC, izobraževanje o varni rabi pa pride po navadi šele, ko je nastane prvi problem. Res pa je, da je učna krivulja vedno boljša oz. učinkovitejša skozi samo uporabo, toda žal je v internetnem svetu cena pri pomanjkanju znanja lahko zelo draga zadeva bodisi iz monetarnega ali zasebnostnega vidika. 

Bitcoin - kripto

Kot že omenjeno, ste predsednik Bitcoin društva Slovenije, drugi mandat, je tako? 

V bistvu tretji mandat, enega vmes sem “preskočil”. 

Prebrali smo, da je bilo Društvo ustanovljeno z namenom povezovanja isto-mislečih ljudi in organiziranja izobraževalnih in družabnih srečanj, kar lahko vidimo, da danes tudi počnete. Z več kot 13.000 Facebook privrženci bi lahko rekli, da je Bitcoin društvo danes kar priljubljeno. Zaupajte nam, kakšna je dolžnost predsednika društva in komu je le to namenjeno?

Vizija in namen Bitcoin društva Slovenije ostaja zvesta statutu od dne ustanovitve. Bitcoin društvo Slovenija je prva slovenska nevladna in neprofitna organizacija na tem področju, ustanovljena pa je z namenom osveščanja splošne javnosti o bitcoinu, blockchainu in kriptovalutah.

Naša FB skupina je precej zrasla v zadnji četrtini 2017, kar ni nenavadno, saj so se o bitcoinu pogovarjali v vsaki drugi vaški gostilni. Skupino imamo zato, da širimo novice iz kripto sveta in pa seveda pomagamo pri prvih korakih pri vstopu v kriptosvet. Dolžnost predsednika? Bom kar iskren, zadnjih nekaj let sem opravljal praktično vse funkcije, od predsednika, tajnika, računovodje, skrbel za družabne kanale ... Seveda je kar nekaj soborcev, ki so pomagali, predvsem pri moderiranju Facebook skupine in organizaciji vsakoletnih družabnih srečanj. 

Seveda imamo zdaj tudi druge kripto in blockchain organizacije, katerih namen je povezovanje in svetovanje  državnim institucijam, regulatorjem, zakonodajnim organom.

Že pred časom sem bil mnenja ,da mora Bitcoin društvo ostati organizacija za malega človeka in tako je tudi danes.

Se lahko včlani kdorkoli in koliko ga to stane?

Letna članarina znaša 20€ in velja za tekoče leto. Včlani se lahko kdorkoli v skladu z 8.členom statuta. Praktično vsa sredstva porabimo za organizacijo družabnih dogodkov. Vsako leto organiziramo 3 družabne dogodke, kateri so Bitcoin pizza day, jesenski piknik in prednovoletno srečanje. Seveda čudeža z 20€ na glavo ne moremo izvesti, zato nam v pomoč priskočijo tudi kripto startupi in uveljavljena slovenska kripto podjetja, stroškovne razlike pa pokrijemo s skromno ceno vstopnice. 

BTC / Eligma in Blockchain

Dobim pa dostikrat vprašanje “Kaj imam jaz od tega, če se včlanim v društvo?” Osebo usmerim najprej na 12.člen statuta kjer so navedene dolžnosti članov in članic. Tudi takšni posamezniki so, kateri mislijo da jim članarina omogoči 24/7/365 tehnično podporo na osebni ravni. Da se razumemo, z veseljem pomagamo, če le zmoremo, nismo pa 24/7 vroča linija za kriptosvetovanje. Skratka, ni dolgčas, to lahko zagotovo rečem.

Če se vrnemo, na kratko, še malo na začetek. Nam lahko zaupate kaj več o svojih projektih? Denimo od kje ideja za ustanovitev kripto kovancev, posvečenih družinskim članom – se v ozadju morda skriva kakšna posebnost?

Zaupam vam brez težav vse, saj so vsi kripto projekti povsem odprtokodni, transparentni, brez kakršnihkoli zavajanj in obljub. Za zagon se ni zbralo nobenega zagonskega kapitala, ni bilo ICO-ta. V kronološkem vrstnem redu so to AquariusCoin (ARCO), LanaCoin (LANA) , Tajcoin (TAJ), zaživela pa je tudi NevaCoin (NEVA).

Neva, Lana in Taj so dejansko prve personalizirane kriptovalute na svetu in v bistvu extremno tehnološko darilo za rojstni dan.

Če grem po vrsti. Ni treba biti znanstvenik, da je jasno da sem sam vodnar zato torej AquariusCoin, kar pa seveda ne pomeni da ostali zodiaki niso dobrodošli.(smeh)  Arcotu je vseeno, kaj ste po horoskopu, katere barve je vaša koža, iz katere države ste itd...Arco je odprtokodna javna veriga blokov, katero se je kratko obdobje rudarilo, nato pa je omrežje prešlo iz energetsko potratne faze (Proof of Work) v fazo deleženja (Proof of Stake), nove bloke transakcij pa potrjujejo imetniki kovanca, tako da za varnost omrežja zastavijo (stake) svoje Arco kovance.

Pri AquariusCoin-u sem želel, da ima emisijo novih kovancev v obtok izredno dolgo in počasno. Za primerjavo, zadnji bitcoin bo narudarjen približno leta 2140, zadnji ARCO kovanec pa bo po grobem izračunu ustvarjen čez 2000 let.  Za tiste, ki jim astrologija ni zgolj v posmeh vedo, da smo v dobi vodnarja in le ta bo trajala približno 2 tisočletja. Danes je v obtoku 2,4 M ARCO kovancev (koliko od tega je izgubljenih, ne vem) od 42M končnega števila.

Neva, Lana in Taj so dejansko prve personalizirane kriptovalute na svetu in v bistvu extremno tehnološko darilo za rojstni dan. Vse tri so samostojne verige blokov z svojimi matematičnimi pravili delovanja. Njihova posebnost pa so prilagojeni parametri samega omrežja.

Personalizacija je izražena v samih parametrih omrežja “chain parameters” kot npr. čas prvega bloka “genesis blok” ob času rojstva oz, rojstnega dne, komunikacijski port (tcp port), emisija novih enot kovanca, celotna oz končna zaloga kovancev, tudi logotipi govorijo zgodbo kljub nekoroporativnemu izgledu. 

Blockchain, bitcoin, kripto

Kriptovalut dejansko nismo ustvarili oz. izdali, kot to počnejo izdajatelji ICO ali podobnih žetonov kateri so v bistvi centralni izdajatelj valute/kriptožetona, temveč smo zgolj naznanili programsko kodo in parametre omrežja na prepoznavnem BitcoinTalk forumu. 

Ker se je v času med naznanilom in bodočim časom pričetka delovanja omrežja prostovoljno priključilo večje število zainteresiranih posameznikov, so omrežja oživela in od takrat živijo praktično samostojno. Brez interesa prostovoljcev verjetno genesis blokov (prvi blok, zaradi katerega se veriga prične premikati) sploh ne bi bilo. Mi je kar malo žal, da nisem sam tisti, ki je zapisal prvi blok in zagnal verigo. Dejansko ne vem, kdo to je.

Tistih nekaj “lastnih” kovancev, ki jih imam, sem dejansko moral kupiti na trgu/ kripto-menjalnici od tistih, ki so jih narudarili.  

Daleč stran od bitcoin zgodbe, kjer je celotnemu svetu jasno da je oseba pod psevdonimom Satoshi Nakamoto ustvarila bitcoin genesis blok in tudi ogromno količino bitcoinov v naslednjih transkcijskih blokih. Lahko mi rečete Lanoshi Lanamoto, v resnici pa to nisem.

Tistih nekaj “lastnih” kovancev, ki jih imam, sem dejansko moral kupiti na trgu/ kripto-menjalnici od tistih, ki so jih narudarili. Kar smešno kajne, da mora ustanovitelj kupiti “svoj” kovanec, če ga želi imeti v lasti. 

Omenjeno, je danes dejansko - velik glavobol, saj je v kriptosvetu poplava tržnikov, menjalnic, PR agencij…., ki so obračajo name in ponujajo svoje storitve. Vsakemu tovrstnemu ponudniku lepo razložim, da projekt ni zbiral zagonskega kapitala, da je samostojno omrežje, katerega lastniki so rudarji in deležniki in da je moja vloga zgolj administracija informativne spletne strani, kanalov družbenih omrežij in virov informacij. V bistvu jih delno razumem, saj so kripto zagonska podjetja/projekti zbrala več milijonov zagonskega kapitala in si dejansko lahko privoščijo podobne aktivnosti, “naši” coini si tega ne morejo.

Žalostno pa je dejstvo, da si dejansko ne vzamejo niti časa, da bi te prosto dostopne informacije preveli ampak serijsko “v bistvu spamajo” prodajajo svoje storitve, katere so v veliki večini primerov prenapihnjene, posebej nadležne pa so menjalnice, katere “hočejo” zahtevajo absurdne zneske za umestitev na trgovalno platformo, njihov trgovalni volumen pa je v večini popolnoma lažen in brez resnične likvidnosti.

Blockchain

NEVA (NevaCoin) - programsko kodo je ustvaril prijatelj in glavni razvijalec kot darilo za rojstni dan svoje boljše polovice. V času ko je omrežje pričelo delovati, sta bila dejansko na različnih koncih sveta. Bi rekel da spada NEVA v guinesovo knjigo rekordov za najbolj “Geeky birthday present ever”. Dejansko je NEVA prva personalizirana kriptovaluta na svetu, katere omrežje je pričelo obratovati ob točnem času (unix time) rojstnega dne osebe. 

Kakšna je prihodnost teh kovancev, enostavno ne vem. Vem samo, da so imeli kriptokovanci enakopraven zagon za vse in še danes je tako. Nikomur nisem obljubljal nobenga donosa in to se ne bo spremenilo. Vsa participacija iz strani posameznikov je prostovoljna. Uspešnost kripto projektov je v rokah uporabnikov, skupnosti kovanca in kripto industrije. 

Redno me kdo vpraša, 'hej Jure a se nakup “tvojih” kovancev splača oz. ali so “dobra naložba”.' 

Uspešnost kripto projektov je v rokah uporabnikov, skupnosti kovanca in kripto industrije. 

Moj odgovor ostaja: “V kolikor sam pri sebi ne najdeš razloga, zakaj se vključiti v zgodbo. potem je bolje, da se ne”. Z veseljem pa postrežem z informacijami kje, kaj in kako.

Kako pa je s prvo kripto vodo? Nazadnje ste prijeli lepo nagrado, povejte nam kaj več o tem. Kakšna je vaša vizija?

Ja res je na letošnjem mednarodnem festivalu vode “Bled water festival 2019” so me predstavniki uglednih sodelujočih ministrstev, kot posameznika počastili z nagrado “Odgovorno do vode - Individualni projekt” za prvo vodo oz. steklenico vode na svetu, ki je ob času polnitve dobila “blockchain hash” časovni žig na javni podatkovni verigi blokov “transaction hash on a public blockchain ledger”.

Vizija je pokazati vodni industriji, kako lahko z uporabo blockchain tehnologije, povečamo sledljivost in transparentnost same vode, ko je enkrat voda v steklenici. Predvsem mi je bilo pomembno, da se pokaže, kako preprosto je to v resnici. Res pa je napolniti par steklenic z izvirsko vodo bistveno drugačen izziv, kot pa imeti mega polnilnico vode.

Končni cilj je v naslednjih nekaj letih pripraviti delno avtomatiziran prototip nišne mikro polnilnice, katera bo v vsaki ustekleničeni vodi pripela poleg časa polnitve informacijo o izvoru, kvaliteti in le te informacije zapisala v razpršeno podatkovno omrežje, na katerem se le teh informacije ne da spreminjati. Kot dodatek pa omogočiti učinek krožne ekonomije, saj bo sestavni del vsake steklenice tudi privatni/zasebni ključ ki bo odklenil enoto kriptovalute, katero bo lahko bodoči imetnik/ca uporabi/la za karkoli mu/ji pač v tistem trenutku odgovarja.

Prvo kriptovodo sem kriptografsko časovno overil na verigi AquariusCoin, v praksi pa bi to lahko naredil praktično na katerikoli verigi blokov.

Mogoče samo še to – kakšne napake ste storili na svoji poslovni »kripto« poti, od katerih se lahko drugi kaj naučijo (oziroma je kaj takega, kar bi vi danes naredili drugače)?

Napake ni bilo nobene, vsaka stvar je za nekaj dobra. Vsa znanja, izkušnje in nova prijateljstva, to je vse neprecenljivo. V kolikor bi se skozi leta v kriptosvetu posvečal bogatenju, bi danes verjetno lahko užival z družino na kakšnem luksuznem posestvu pa si tega nisem nikoli želel niti danes niti takrat ko sem prvič slišal za besedo blockchain. Denar človeka spremeni, vedno sem bil in vedno bom ostal skromno bitje, delo katerega opravljam v IT industriji me veseli, zato ne obžalujem ničesar. Kako že pravijo - milijon evrov je enako milijonu problemov.

Vizija je pokazati vodni industriji, kako lahko z uporabo blockchain tehnologije, povečamo sledljivost in transparentnost same vode, ko je enkrat voda v steklenici.

Mogoče še kakšen nasvet, opozorilo ali pa morda celo napoved za naše bralce?

Hvala za povabilo, se veselim prihodnjega sodelovanja in še enkrat čestitke za vrhunsko knjigo in odlično delo [Marko Vidrih in Insajder.com] pri osveščanju malega človeka o blockchain tehnologijah in kriptovalutah.

Za nasvet pa lahko ponudim zgolj poudarek o pomembnosti informacijske pismenosti in vsako dnevnega učenja, kako nujne so temeljite raziskave kriptovalute ali blockchain projekta s katerim se spogledujete.

Za umirjen začetek plovbe po kripto vodah predlagam, prvo bitcoin denarnico, kak manjši nakup na menjalnici, bitcoin bankomatu, Petrol kupon ali storitvijo Locoins. Z veseljem pa kot prvo kriptovaluto začetniku podarim kakšen Lanacoin, v kolikor posameznik pride tako daleč sam, da si uspe pripraviti mobilno ali namizno denarnico in se priključi skupini na telegramu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek