REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prelomno: Več milijard vredna Facebookova nova kriptovaluta od danes že na svetovnem trgu!

Prelomno: Več milijard vredna Facebookova nova kriptovaluta od danes že na svetovnem trgu!Libra - Facebook

Družba Marka Zuckerberga naj bi razkrila podrobnosti o svoji kriptovaluti, poimenovani Libra, v t. i. beli knjigi [poslovnem načrtu - ang. white paper], ki je bila objavljena danes.

Zgodnja poročila kažejo, da bo novi digitalni kovanec Facebooka omogočil več kot 2 milijardi uporabnikom Facebooka, Instagrama in WhatsAppa prenos denarja in nakup blaga direktno s kriptovaluto.

Facebookova kriptovaluta bi lahko napredovala na razvijajočih se trgih in zagotovila bolj stabilno alternativo za prenos denarja na območjih z nestanovitnimi valutami.

Facebookova kriptovaluta bi lahko napredovala na razvijajočih se trgih in zagotovila bolj stabilno alternativo za prenos denarja na območjih z nestanovitnimi valutami in nestabilnimi vladami.

Podjetje pričakuje, da bo »Libra« olajšala medsebojna plačila, tradicionalno e-trgovino in kupovanje aplikacij ali igralnih storitev, ki so v lasti Facebooka.

»Verjamemo, da je to lahko ena od najpomembnejših pobud v zgodovini podjetja, da bi odklenili nove posle in povečali prihodke,« so v sporočilu za vlagatelje dejali analitiki RBC Capital Markets, poroča CNBC.

RBC je določil ciljno ceno 250 USD (ameriških dolarjev) za delnice Facebooka, katere na ameriški borzi trenutno kotirajo s 189,01 USD.

 

FB, kripto

Facebook je že sodeloval z ogromno podjetji, vključno z družbama Visa in PayPal, ki sta med drugim investirali v projekt Libre in bosta pomagali nadzorovati njeno uporabo, poroča The Wall Street Journal. Kriptovaluta bo po poročanju vezana na več tradicionalnih fiat valut, da bi zaščitila svojo ceno pred nestanovitnostjo, ki je prizadela druge vodilne digitalne valute, kot je Bitcoin.

Vodstvo podjetja je aprila opozorilo, da bi se Facebook lahko soočil z globami do rekordnih 5 milijard USD za poravnavo preiskave Zvezne komisije za trgovino zaradi svojih praks glede zasebnosti podatkov. Facebook je tudi med več tehnološkimi podjetji, vključno z Googlom in Amazonom, za katere se pričakuje, da bodo v prihodnjih mesecih soočeni z zveznim nadzorom zaradi morebitnih protimonopolnih kršitev.

Kriptovaluta Facebooka bi lahko preoblikovala poslovanje podjetja. Analitik iz podjetja Barclays, Ross Sandler, je marca napovedal, da lahko digitalna valuta do leta 2021 proizvede 19 milijard USD novih prihodkov.

Tudi podjetja, kot so Visa, Mastercard, PayPal in Uber so med vlagatelji Facebookovega projekta Libra.

»Z uvedbo tega toka prihodkov začnemo spreminjati zgodbo o deležu Facebooka,« je dejal Sandler.

Tudi podjetja, kot so Visa, Mastercard, PayPal in Uber so med vlagatelji Facebookovega projekta Libra, še navaja WSJ.

Glede na objavo je omenjena socialna mreža pridobila podporo ogromno pomembnih organizacij, ki so pokazale zanimanje za njeno kripto valuto, ki bo po nekaterih informacijah, na koncu poimenovana - GlobalCoin.

Vsak od njih bo vložil približno 10 milijonov USD v konzorcij, ki bo prevzel funkcijo vodenja projekta. Prejeta sredstva se bodo uporabila za zagotavljanje stabilne banke, ki je vezana na košarico nacionalnih valut.

WSJ tudi omenja, da v projektu sodelujejo Stripe, Booking.com in MercadoLibre, vendar njihova vloga še ni določena.

Prvič so se informacije o razvoju kriptovalute Facebook pojavile decembra lani. Prej je postalo znano, da bi lahko Facebook za svoj projekt kriptovalute poskusil zbrati milijardo ameriških dolarjev.

Predvideva se, da bo socialna mreža, da bi pritegnila vlagatelje, ponudila možnost, da vsak pridobi pravice vozlišča v novem omrežju. Glede na poročanje globalnih medijev, govorimo o skupno 100 vozliščih, potencialni lastniki, pa so vabljeni, da vložijo 10 milijonov USD za eno od njih.

Partnerji Libre Vir:The Block
Podjetja, ki so podprla Facebookovo kriptovaluto. Vir: The Block

Facebookov projekt Libra bo danes predstavljen širši javnosti, piše portal The Block, ki navaja uvodno publikacijo, ki jo je za javnost pripravila družba.

Blockchain Libra bo temeljil na načelih odprte kode pod licenco Apache 2.0.

Stabilni kovanec (ang. stablecoin) Libra bo temeljil na istoimenski blockchain mreži in bo, kot že omenjeno, dobil »rezervo realnih sredstev« za svojo kriptovaluto, ta pa bo vezana na več tradicionalnih valut – tako bo vrednost le te vedno ostala stabilna (npr. 1:1 EUR). Slednja bo postala osnova za »stabilnost, nizko inflacijo, globalno porazdelitev in izmenjavo«.

Blockchain Libra bo temeljil na načelih odprte kode pod licenco Apache 2.0. Danes bo testna mreža Libra začela delovati, zaradi česar bo družba lahko ocenila odziv javnosti in določila prihodnje usmeritve svojih dejavnosti.

Seznam predlaganih partnerjev Vir:The Block
Seznam predlaganih partnerjev. Vir: The Block

Seznam predlaganih partnerjev za pobudo vključuje več predstavnikov industrije blockchain, vključno z kripto borzo Coinbase Exchange in Xapo skrbniško službo, pa tudi udeležence iz različnih industrij, vključno z e-trgovanjem (eBay), naložbe (Andreessen Horowitz) , Venture Union (Square), plačila (Visa, PayPal, Mastercard), telekomunikacije (Vodafone) itd.

Nova kriptovaluta Facebooka bi lahko bila dobra novica za Bitcoin, čigar cena se je preko vikenda prvič v več kot letu dni povzpela nad 9.000 ameriških dolarjev.

Nova kriptovaluta Facebooka bi lahko bila dobra novica za Bitcoin, čigar cena se je preko vikenda prvič v več kot letu dni povzpela nad 9.000 ameriških dolarjev. Cena Bitcoina se je v zadnjih 30 dneh zvišala za okoli 50%, pri čemer je za sabo potegnila še številne tekmece, vključno z projektoma Ethereum in Litecoin. Kljub temu je Bitcoin še vedno daleč od svoje najvišje točke v višini 20.000 USD, ki jo je dosegel konec leta 2017. Toda nov val optimizma v kriptovalutah postaja vse bolj očiten, saj ga podpirajo načrti Facebooka in nenehno zanimanje Amazona in Microsofta, ki bi lahko Bitcoinu dejansko pomagali, da se povzpne na nove vrhove.

Kaj je Calibra?

Aplikacija je zasnovana za Libro - novo kriptovaluto. »Aplikacija Calibra temelji na inovativni tehnologiji blockchain, ki ljudem omogoča, da uživajo prednosti dodatne svobode, varnosti in dostopnosti pri vsakodnevnih prenosih. Na voljo bo na globalni ravni,« sporoča ​​socialna mreža.

Facebook obljublja, da bo Calibra izšla kot samostojna aplikacija za iOS in Android, kot tudi integrirana v obstoječe platforme podjetja, vključno z WhatsApp in Messenger.

Po podatkih publikacije je Calibra delitev Facebooka in deluje neodvisno od socialne mreže. Podjetje ima sedež v Kaliforniji. Facebook poudarja, da je Calibra še v razvoju, zato »uporabnike spodbujamo, da zaprosijo za zgodnji dostop.«

Kdo lahko uporablja Calibro?

Znano je, da bo uporaba aplikacije zahtevala identifikacijo uporabnika prek identifikacijskega dokumenta.

Blockchain, kriptovalute

Podjetje Calibra se zavezuje, da ne bo posredovalo osebnih in finančnih informacij Facebooku ali drugim tretjim osebam brez predhodnega soglasja stranke. Hkrati se projekt pripravlja v skladu s priporočili projektne skupine za finančno ukrepanje na področju pranja denarja (FATF) in drugih standardov v okviru boja proti pranju denarja in financiranju terorizma.

Podjetje obljublja, da si bo prizadevalo, da bo njegova odločitev javno dostopna po vsem svetu. Vendar pa posebne države, katerih prebivalci bodo lahko uporabljali Calibro, ne imenuje.

Kakšne naloge Calibra rešuje?

Libra je v celoti opremljena z Libra Reserve - vrsto valut in drugih sredstev, ki se uporabljajo kot zavarovanje za vsako ustvarjeno Libro, ki služi kot osnova za zaupanje v lastno vrednost.

Facebook potrjuje, da je Libra stabilna tečajna kriptovaluta: »Libra je globalna kriptovaluta, ki temelji na blockchainu (Libre Blockchain)«.

Libra je v celoti opremljena z Libra Reserve - vrsto valut in drugih sredstev, ki se uporabljajo kot zavarovanje za vsako ustvarjeno Libro, ki služi kot osnova za zaupanje v lastno vrednost.

Kot možni scenariji za uporabo Calibre se navedejo dnevne transakcije in plačila (kot je nakup kave, hrane ali plačila za javni prevoz). Poleg tega Facebook ponuja uporabo Libre za prihranek denarja in vodenje podjetja. Transakcije, ki uporabljajo Libro, zahtevajo plačilo majhne provizije.

Družba izjavlja, da bodo uporabniki s pomočjo aplikacije lahko spremenili svoje nacionalne valute v Libro in nazaj. Hkrati bo Calibra prikazala trenutni menjalni tečaj.

Facebook potrjuje, da je Libra stabilna tečajna kriptovaluta: »Libra je globalna kriptovaluta, ki temelji na blockchainu.

Pisarna Libra

Nevladna organizacija Združenje Libra, ki je registrirana v Ženevi, bo prevzela nalogo upravljanja Libre. Združenje Libra bo sestavljalo 100 članov, ki se nahajajo v različnih regijah sveta. Spodaj je seznam začetnih članov organizacije:

Plačila: Mastercard, PayPal, PayU, Stripe, Visa;

Tehnologije in tržnice: Booking Holdings, eBay, Facebook / Calibra, Farfetch, Lyft, MercadoPago, Spotify AB, Uber Technologies, Inc;

Telekomunikacije: Iliada, Vodafone Group;

Blockchain: Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Inc., Xapo Holdings Limited;

Tvegani kapital: Andreessen Horowitz, prebojne pobude, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures;

Neprofitne in znanstvene organizacije: Laboratorij za kreativno uničevanje, Kiva, Mercy Corps, Svetovna banka žensk.

Tehtnica teče kot dovoljena veriga, to pomeni, da bodo sprva dostopali do omrežja samo člani mreže. Sčasoma bo Libra postala odprto dostopno omrežje. "Noben udeleženec ne more enostransko spreminjati svojih pravil."

Kripto / Twitter

Libra investicijski kripto žeton

Poleg Libre bo uveden varnostni žeton, imenovan Libra Investment Token. Uporabil se bo za financiranje motivacijskih programov in za kritje stroškov transakcij. Investicijski žig Libra bo na voljo samo akreditiranim vlagateljem in vam bo omogočil, da zaslužite delež lastnikov kriptovalut.

Podjetja, ki želijo postati lastniki validacijskega vozlišča v sistemu Libra, bodo morala investirati vsaj 10 milijonov dolarjev v investicijski žig Libra, izdanemu združenju Libra. Pričakuje se, da bodo letni stroški servisiranja vozlišča za potrjevanje znašali približno 280.000 ameriških dolarjev. Neprofitne organizacije in drugi socialni partnerji projekta bodo izvzeti iz začetnega prispevka, ne pa tudi od stroškov servisiranja vozlišča.

Morda je ena izmed najbolj zanimivih tehničnih značilnosti projekta programski jezik Move posebej ustvarjen za ta projekt.

Programski jezik Move

Morda je ena izmed najbolj zanimivih tehničnih značilnosti projekta programski jezik Move, ki je posebej ustvarjen za ta projekt. Potreba po integraciji ločenega programerskega jezika razvijalcev pojasnjuje željo po zagotavljanju fleksibilnosti pri delu z Blockchainom in odpravo pomanjkljivosti obstoječih rešitev.

»Obstajajo številne težave z obstoječimi Blockchaini v kontekstu varnega pisanja kode. Premik (ang. Move) je jezik, v katerem je varnost vodilno načelo,« je dejal predstavnik projekta.

V sodelovanju s podjetjem za kibernetsko varnost HackerOne bo projekt začel izvajati program za lovljenje hroščev, da bi raziskovalcem in razvijalcem zagotovil finančno motivacijo za iskanje skritih vprašanj glede varnosti in zasebnosti.

Razvijalci računajo na zagon svoje glavne mreže v prvi polovici leta 2020.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek