REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dolar pospešeno izgublja veljavo - bi Facebookova kriptovaluta lahko zamenjala ameriški dolar?

Dolar pospešeno izgublja veljavo - bi Facebookova kriptovaluta lahko zamenjala ameriški dolar?vir: pixabay.com

Vrednost dolarja se je skozi zgodovino zelo spreminjala. V preteklosti je ameriški dolar veljal za najbolj zanesljivo valuto (v določenem obdobju celo bolj zanesljivo od zlata), v zadnjem desetletju pa je vrednost in stabilnost dolarja vse bolj krhka. 

Dolar še ni izgubil svojega kraljevega statusa, vendar je njegov vpliv zagotovo izčrpan. Dedolarizacija je že nekaj časa v veljavi, saj je globalni geopolitični prostor razdeljen na dva tabora, tisti, ki podpira ameriško valuto kot globalno rezervno orodje, drugi pa so tisti, ki so ameriškemu dolarju obrnili hrbet.

Države, kot so Kitajska, Rusija, Iran, Indija in Turčija so med drugim sprejele ukrepe za odpravo monopola ameriškemu dolarju.

Delež dolarja v svetovni rezervi centralne banke je prav tako prizadet, saj je padel na najnižjo raven po letu 2013, medtem ko se je delež kitajskega juana znatno povečal.

IMf, dolar, juan
Vir: imf

Glede na valutno sestavo uradnih deviznih rezerv (COFER) Mednarodnega denarnega sklada za četrto četrtletje leta 2018 se je delež ameriške valute znižal s 61,9% na 61,7% v četrtem četrtletju, kar je deseti padec v zadnjih 12 četrtletjih. Medtem so evro, jen in juan pridobili delež v dodeljenih rezervah.

Države, kot so Kitajska, Rusija, Iran, Indija in Turčija so med drugim sprejele ukrepe za odpravo monopola ameriškemu dolarju. 

Padec deviznih rezerv v četrtem četrtletju je bil po izračunih ameriške banke Goldman Sach, enakovreden nekaj več kot 50 milijardam dolarjev prodanih dolarskih rezerv.

Medtem ko se ameriška rezerva znižuje, upravljavci rezerv še naprej dodajajo evro rezerve, ki so se v tem četrtletju povečale za 0,2%. Kljub naraščajočim skrbem v zvezi s politiko in rastjo, menedžerji rezerv podpirajo šibkejši evro.

Glede na trenutne trende deviznih rezerv, je glavni finančni strateg podjetja Standard Chartered, Steven Englander, dejal, da so politični razkoli med ZDA in drugimi državami lahko krivi za to, da se je delež deviznih rezerv v ameriškem dolarju vztrajno znižal z 72% leta 2000 na sedanjih 62%.

Dedolarizacija je koristna za zlato, saj države in centralne banke po vsem svetu kopičijo zlato, da bi nadomestile prevlado ameriškega dolarja. V začetku tega meseca v najnovejših raziskavah Bank of America Merrill Lynch, analitiki navajajo:

»Čeprav po SWIFT [Združenje za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo], USD še vedno pokriva 39,9% mednarodnih plačil, se je njegov tržni delež zmanjšal, saj je svetovno gospodarstvo postalo manj osredotočeno na ZDA. Verjamemo, da je dedolarizacija pomemben dejavnik za dodajanje zlata v 'zlate rezerve' centralne banke.«

Bitcoin
Vir: Profimedia

Mnogi analitiki pričakujejo, da bo rezervna valuta sčasoma postala tudi kriptovaluta Bitcoin (BTC), saj strokovnjaki ocenjujejo, da je zaradi svoje omejene količine (21 milijonov) BTC celo bolj dragocen kot zlato.

Dedolarizacija je koristna za zlato, saj države in centralne banke po vsem svetu kopičijo zlato, da bi nadomestile prevlado ameriškega dolarja.

Kljub temu je ameriški dolar še vedno prevladujoča valuta, vendar je le vprašanje časa, kako dolgo bo lahko ohranjal svojo vrednost?

Ali bi Facebook Coin lahko zamenjal ameriški dolar?

Najprej JPM Coin (kriptovaluta največje ameriške banke), zdaj Facebook Coin, pojavlja se namreč vse več kriptovalutnih podjetij, z mnogimi špekulacijami, da tovrstne novodobne nadomeščajo »zastarele« valute in ponujajo plačilno rešitev, ki temelji na zelo varni tehnologiji Blockchain.

FB, denar
Vir: Pixabay

Facebookov podvig v finančnem svetu, je podoben, kot ga lahko vidimo pri kitajski različici socialnega omrežja WeChat - kitajskega sporočilnega ekosistema, preko katerega se lahko izvedejo plačila.

V teoriji si lahko zamislimo, da podobno kot je WeChat kitajski juan, Facebook na svojem naboru sporočilnih platform poskuša »digitalizirati« ameriški dolar.

WeChat je ljudem omogočil, da lahko na platformi kadarkoli dostopajo do svojega denarja, dodali pa so tudi več razlogov, zakaj bi ljudje zadrževali svoj denar v aplikaciji: plačevanje računov, nakup hrane, rezervacija počitnic in še marsikaj. Kmalu skoraj nihče več ni uporabljal denarja v fizični ali kot pravimo papirnatemu denarju, v FIAT obliki.

Mnogi analitiki pričakujejo, da bo rezervna valuta sčasoma postala tudi kriptovaluta Bitcoin (BTC), saj strokovnjaki ocenjujejo, da je zaradi svoje omejene količine (21M) BTC celo bolj dragocen kot zlato. 

Za Facebook je ta poseg v kripto svet navidezno altruističen v naravi, saj ​​zagotavlja storitve za tiste, ki jim je težko poslati denar družini in prijateljem na oddaljenih lokacijah, kjer je prenos FIAT valute zelo drag.

Dejstvo je namreč, da vsako leto ljudje, ki delajo v tujini, pošljejo na stotine milijard dolarjev »domov«, družini in prijateljem. Danes je ta proces počasen, drag in zapleten, povprečna provizija v višini 14 dolarjev za pošiljanje samo 200 poslanih dolarjev, je absolutno predraga.

Da bi denar brezplačno poslali domov, bi to pomenilo ogromno spremembo za desetine milijonov ljudi.

To je seveda nekaj, na čemer že delajo kriptovalutni projekti, kot sta denimo Ripple in Stellar. Toda Facebook je jasno videl koristi v tej industriji, saj mu ta ponuja za 600 milijard dolarjev nakazil.

FB plačilo
Vir: Pixabay

Namesto da bi delali z regulatorji, kot je WeChat na Kitajskem, lahko Facebook uvede globalni finančni sistem, ne da bi moral iti skozi časovno intenziven proces dela z bančnimi regulatorji po državah.

V teoriji si lahko zamislimo, da podobno kot je WeChat kitajski juan, Facebook na svojem naboru sporočilnih platform poskuša »digitalizirati« ameriški dolar.

Medtem ko se je Facebook zaradi nedavnih številnih spodrsljajev, prisiljen poslužiti altruizma, mu ta notranji monetarni ekosistem omogoča pridobitev številnih novih uporabnikov in posledično prihodkov.

Da bo Facebook prepričal ljudi, da v platformi zadržujejo denar pa bo moral ponuditi tudi boljše alternative konkurenčnim prodajalcem in uporabnikom pustiti kar se da malo razlogov, da bi denar shranjevali drugje. 

Novi načini porabe denarja preko aplikacije kažejo na to, da bodo postali enostavnejši in močnejši od prejšnjih alternativ. Kmalu ne bo nobenega razloga, da bi kdo pri sebi nosili denar v fizični obliki.

Bo Facebook ta, ki bo to razširil med uporabniki, ne vemo, je pa dejstvo, da s svojimi 2,5 milijardami uporabnikov, vsekakor ima potencial.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek