REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kar desetino proizvodnih delavcev bodo do leta 2030 nadomestili – roboti

Kar desetino proizvodnih delavcev bodo do leta 2030 nadomestili – roboti

Roboti so na dobri poti, da bi izbrisali skoraj desetino svetovnih proizvodnih delovnih mest. Slednja pa danes ustvarjajo največji prihodek, ki ga prinašajo nižja dohodkovna območja v razvitih državah, meni Oxford Economics.

Čeprav bi morala avtomatizacija spodbuditi gospodarstvo kot celoto, bo verjetno ustvarila večjo neenakost, saj so izgube v zaposlovanju koncentrirane v določene panoge in države. Proizvodne dejavnosti bi lahko do leta 2030 izgubile 20 milijonov delavcev, zaradi česar bi bil ta sektor za 8,5 odstovkov manjši, kot »če robotov ne bi vključevali v proizvodnjo,« pravi poročilo raziskovalnega podjetja.

Čeprav bi morala avtomatizacija spodbuditi gospodarstvo kot celoto, bo verjetno ustvarila še večjo neenakost. 

Najnižje plačane skupine delavcev, ki so najbolj ranljive pri avtomatizaciji, je pogosto mogoče najti na podeželskih območjih s tradicionalno, delovno intenzivno industrijsko bazo.

Oregon je najverjetneje najbolj prizadeta ameriška država, medtem ko je najhujša regija v Združenem kraljestvu verjetno Cumbria.

Robot ATLAS - Boston Dynamics

»V mnogih državah so takšne regije pogosto zapuščene, saj so velika mestna središča napredovala, ta dinamika pa je povzročila politično polarizacijo. To zahteva ukrepanja politike zaradi ublažitve vpliva robotizacije na teh ranljivih območjih,« so zapisali pri Oxford Economics.

Poročilo poudarja, da strukturni premik na trgu dela povzroča nove izzive, saj se avtomatizira vse več opravil.

V zadnjih dveh desetletjih so se roboti »naselili« v treh glavnih kategorijah zaposlovanja - transportu, gradnji in vzdrževanju ter pisarniškem in administrativnem delu.

Vendar pa se v naslednjem desetletju pričakuje, da bodo najbolj prizadete kategorije, kjer je možno procese popolnoma avtomatizirati.Robot

Tudi Mednarodni denarni sklad (IMF) je poudaril tveganje naraščanja neenakosti, OECD pa je lani dejal, da je geografska lega ključni dejavnik za združevanje nekaterih industrij.

Ugotovili so, na primer, da je delež delovnih mest, ki jim grozi prevzem robotov, veliko večji v zahodni Slovaški kot v Oslu.

Oxford Economics pa je mnenja, da bodo metropole, kot so London, Tokio, Pariz ali Seul, verjetno manj prizadete in bi se lahko nekatera tradicionalna proizvodna »vozlišča« tudi ohranila.

Tudi Mednarodni denarni sklad (IMF) je poudaril tveganje naraščanja neenakosti, OECD pa je lani opozoril, da je geografska lega ključni dejavnik za združevanje nekaterih industrij.

»Regije, ki obkrožajo mesta, ki temeljijo na znanju, kot so Toulouse in Grenoble v Franciji, ali München in Stuttgart v Nemčiji, navadno kažejo veliko nižjo stopnjo ranljivosti,« so še zapisali.

Robotizacije ne moremo več ustaviti, kajti zdaj že nekaj časa živimo v digitalni dobi, kam pa bo ta človeka popeljala - je le vprašanje časa.

Kaj vse roboti znajo že danes, pa si lahko pogledate v videu spodaj.

Eno od bolj uspešnih podjetij na tem področju je ameriško podjetje Boston Dynamics.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek