REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajci kažejo povečano zanimanje za kriptovaluto Ethereum, prehiteva jih le Kosovo

Kitajci kažejo povečano zanimanje za kriptovaluto Ethereum, prehiteva jih le KosovoKosovo in Ethereum

Spletni portal LongHash je objavil rezultate študije, v kateri je bila ocenjena priljubljenost iskanja ključnih besed Bitcoin in Ethereum v iskalniku Google med prebivalci različnih držav sveta.

Na Kosovu je na prebivalca več iskanj o kriptovaluti Ethereum, kot kjer koli drugje po svetu.

Ker Google Trends ne prikazuje podrobnih podatkov o številu iskalnih poizvedb, študija uporablja primerjalno pogostost omenjanja enega in drugega izraza pri iskanju v Googlu na prebivalca.

Na Kosovu je na prebivalca več iskanj o kriptovaluti Ethereum, kot kjer koli drugje po svetu.

Kot je razvidno iz spodnje slike, je bila relativna priljubljenost Bitcoina najvišja v Nigeriji, relativna priljubljenost Ethereuma - na Kosovu.

Povečano povpraševanje po Bitcoinu v prvem primeru je mogoče razložiti z katastrofalno stopnjo inflacije lokalne valute, zato so prebivalci prisiljeni uporabiti alternativne rešitve, kot so kriptovalute.

Kar zadeva Kosovo in Ethereum, pa po poročanju Reutersa ta kriptovaluta uživa večjo priljubljenost med t. i. rudarji kriptovalut.

Graf: Bitcoin in Ethereum

VIR slike: LongHash

»Kaj delate na Kosovu, eni od najrevnejših dežel v Evropi, če ste brezposelni, a mladi, računalniško podkovani in usposobljeni v angleščini? Če ste tudi podjetniški, lahko izberete eno od domačih obrti, kot je rudarjenje kriptovalut ali digitalnih kovancev,« navaja Reuters.

Rudarjenje kriptovalut lahko še vedno zagotavlja življenje v državi, ki ima najvišjo internetno penetracijo na Balkanu - in najcenejšo elektriko.

Čeprav je najbolj znana kriptovaluta, Bitcoin, trenutno daleč pod ceno, ki jo je predlani decembra dosegla v špekulativnem balonu, lahko še vedno zagotavlja življenje v državi, ki ima najvišjo internetno penetracijo na Balkanu - in najcenejšo elektriko.

Slovenci kažemo zanimanje za obe kriptovaluti, Srbi bolj podpirajo Ethereum, Avstrijci in Nemci pa so bolj nagnjeni k Bitcoinu.

Bitcoin - rudarjenje

Treba je opozoriti, da so bili v študiji uporabljeni samo angleški izrazi. Poleg tega uporaba Google iskalnika v različnih državah ni enaka, kar bi lahko vplivalo na rezultate.

Rezultati za Slovenijo in Srbijo pa za razliko hrvaških, kažejo na zanimanje nad povprečjem.

Za države z višjo populacijo, je indikator Kitajske izjemen, kar je le malo nižji od najbližjega konkurenta v smislu relativnega zanimanja za Ethereum na prebivalca - Kosova. Delež rezultatov za ključno besedo Bitcoin se je v tem primeru izkazal za nepomembnega.

Še vedno pa seveda med Afričani ostaja trend zanimanja za Bitcoin, zlasti v Gani, Nigeriji, Južni Afriki in Keniji.

Azijci, vključno s prebivalci Kitajske in Južne Koreje imajo večji interes za Ethereum, vsaj takrat, ko v Googlu rezultate iščejo v angleščini.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek