REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Facebook z več kot 2,5 milijarde uporabnikov, izdaja svojo kriptovaluto. Bo spremenil naša življenja?

Facebook z več kot 2,5 milijarde uporabnikov, izdaja svojo kriptovaluto. Bo spremenil naša življenja?vir: pixabay.com

Če je še pred letom dni, gigant na področju socialnih omrežij Facebook prepovedal oglaševanje ICOjev (Initial Coin Offering) in kriptovalut na svoji platformi, so bile pol leta kasneje, omejitve delno odpravljene. Danes si podjetje prizadeva ustvariti lastno kriptovaluto. 

Generalni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je prejšnji teden dejal, da mu je všeč tehnologija v ozadju kriptovalut, blockchain (tehnologija veriženja blokov), in aktivno raziskuje njeno uporabo.

Po njegovem mnenju je porazdeljena tehnologija registracije, ki bi lahko delovala na tehnologiji blockchain, popolnoma sposobna zamenjati storitev Facebook Connect, ki je namenjena avtentikaciji uporabnikov spletnih mest tretjih oseb.

»Naloga, ki jo opravlja Facebook Connect, se lahko prenese na nekaj resnično porazdeljenega. Pravzaprav vzamete svoje podatke, jih vnesete v decentraliziran sistem in jih lahko uporabite za preverjanje pristnosti brez pomoči posrednikov,« je delil svoje misli Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg | vir: Profimedia

Glede na dejstvo, da je bil Facebook pred enim letom goreč nasprotnik vsega, kar je povezano s tehnologijo blockchain, se poraja vprašanje; Zakaj je prvi mož Facebooka tako dramatično spremenil svoj pogled?

Konec januarja 2018 se je socialno omrežje odločilo za spremembo pravil oglaševanja, ki prepoveduje kakršnokoli omembo ICO in kriptovalut. Nato so pojasnili svoje dejstvo, da oglasi ne smejo biti goljufivi ali zavajajoči. Prepoved je bila precej logična, saj večina ICOjev ni izgledala 100 odstotno legitimna.

Dejansko se je prepoved večinoma nanašala na vse vrste ICOjev in podjetij, ki so obljubljala bajne zaslužke za male vložke. Facebook se je v tistem trenutku večinoma boril proti goljufom, ne pa kriptovalutam samim.

Vendar pa obstajajo predlogi, da je družba sprejela to odločitev pod pritiskom s strani FBI-ja, saj je kasneje podobne omejitve sprožil še Google in nato Twitter.

Kripto žeton je namenjen za prenos denarja znotraj aplikacije in bo na začetku osredotočen predvsem na indijski trg,

Konec junija se je vodstvo socialne mreže nepričakovano odločilo umakniti določene omejitve. Kriptovaluta ni bila več tabu. Oglaševanje ICOjev in binarnih možnosti, pa je ostalo pod prepovedjo. Tisti, ki niso spadali pod omejitve, so morali iti skozi postopek preverjanja in usklajevanja.

Naslednjič je socialna mreža že decembra pritegnila pozornost kripto skupnosti. Ko se je na uradni strani Facebook kariere naenkrat pojavilo pet oglasov na področju strokovnjakov iz tehnologije blockchain. Uradno je družba zavrnila podajanje informacij javnosti, vendar so stališča pokazala, da Facebook načrtuje uvedbo nekaterih proizvodov povezanih s kriptovalutami.

Pokrov skrivnosti je odprl nove vire na trgu, ki so izvedeli, da se Facebook ukvarja z ustvarjanjem kriptovalute za Messenger WhatsApp. Kot je bilo načrtovano, je kripto žeton namenjen za prenos denarja znotraj aplikacije in bo na začetku osredotočen predvsem na indijski trg, saj tam WhatsApp uporablja približno 200 milijonov ljudi. Prav tako je postalo znano, da gre za t.i. stable coin (stabilna valuta) vezan na ameriški dolar.

Družba Facebook je torej ustanovila ekipo, ki se ukvarja z raziskovanjem tehnologije blockchain.

Blockchain
pixabay.com

Pobudo je prevzel David Marcus, nekdanji predsednik PayPala in vodja Facebookovega Messenger WhatsAppa.

»Po skoraj štirih neverjetno nagrajenih letih, ki so vodila Messenger, sem se odločil, da je čas, da sprejmem nov izziv. Sestavljam majhno skupino, ki bo raziskala, kako najbolje izkoristiti blockchain preko Facebooka, začenši iz nič,« je zapisal Marcus v objavi na svoji Facebook strani.

Poročilo portala Recode je kasneje pokazalo, da čeprav bo ekipa majhna, bo imela na voljo tudi inženirsko in produktno osebje iz Instagramove enote Facebooka.

Sledila je še ena pripomba nekdanjega predsednika PayPala - ki se je lani pridružil tudi upravnemu odboru kripto-borze Coinbase - da je Facebook Messenger odprt za zamisel o sprejemanju kriptovalutnih plačil.

Facebook je v novo leto vstopil z jasno vizijo, da če hoče ostati na vrhu, brez blokchaina ne gre. Na tem področju so opravili tudi prvo investicijo v tem letu. Brez najave je Facebook kupil majhno zagonsko podjetje Chainspace, ki se ukvarja z vzpostavitvijo decentraliziranega sistema pametnih pogodb.

»Kot mnoge druge družbe, tudi Facebook razmišlja o uporabi blockchaina. Naša nova majhna ekipa raziskuje različne scenarije za uporabo tehnologije,« so pridobitev komentirali v družbeni mreži.

Družba ni bila omejena na en nakup. Nekaj dni kasneje je postalo znano, da se Facebook pogaja s prevzemom z vsaj 12 zagonskimi podjetji, ki delujejo na področju tehnologije blockchain. Med njimi so bili tudi neaktivni stable coini, Basis, startup Algorand in podjetje Keybase.

Vzporedno s tem Facebook širi stanje svoje divizije blockchain. Prejšnji teden je družba odprla 13 prostih delovnih mest za distribuirane registre. In če uspe najti prave delavce, bo osebje enote doseglo že 55 ljudi.

Govorimo o stabilnem kovancu pod blagovno znamko glasnika WhatsApp

Torej, zakaj je socialno omrežje, ki jo vodi Mark Zuckerberg, tako radikalno spremenila odnos do kriptovalute in blockchaina?

Strokovnjaki se strinjajo, da takšna dejavnost na Facebooku kaže, da podjetje ne želi ustvariti samo stabilnega kovanca za WhatsApp, ampak načrtuje, da se bo uveljavilo v celotni panogi blockchain.

V skladu z anonimnimi notranjimi informacijami The New York Times poroča, da je največje socialno omrežje že pripravilo zagon lastne kriptovalute in se že pogovarja z kripto borzami za uvrstitev na seznam trgovanja.

Kot že omenjeno, govorimo o stabilnem kovancu pod blagovno znamko glasnika WhatsApp. Novi kovanec bo vezan na ameriški dolar (1:1) in se bo uporabljal za domače in mednarodne prenose med prijatelji in družinskimi člani prek neposrednega sporočila. V prihodnosti bo stabilen kovanec postal dostopen uporabnikom Facebooka in Instagrama - občinstvo teh storitev je ocenjeno na milijarde ljudi iz celega sveta.

Dolar, Bitcoin
pixabay.com

»Če Facebook ustvari stabilen kovanec za WhatsApp, potem tu ni več govora samo o kriptovalutah, ampak ustvarjanju prevladujočega globalnega produkta, ki bo spremenil življenje milijard ljudi,« je dejal Anthony Pompliano, ustanovitelj podjetja Morgan Creek Digital.

Žal trenutno ni uradne potrditve s strani Facebooka, datum objave nove kriptovalute pa ni znan. Prav tako ni podatkov o kripto borzah, na katere se namerava dodati Facebookov kovanec. Po neuradnih podatkih, pa smo izvedeli, da bo Facebook coin na trgu v prvi polovici 2019.

Facebook je v novo leto vstopil z jasno vizijo, da če hoče ostati na vrhu, brez blokchaina ne gre. Na tem področju so opravili tudi prvo investicijo v tem letu.

Zuckerberg priznava revolucionarno tehnologijo blockchaina. Ustanovitelji kriptovalut, vključenih v TOP-20, bi morali razumeti, da tudi če se njim mogoče ne mudi z razvojem svojih podjetij, bo Facebook to storil dovolj hitro.

Popolnoma je možno, da bomo po letu ali dveh ob pogledu na TOP-20 kriptovalut glede na tržno kapitalizacijo, tam videli povsem druga imena.

Prihod takšnih velikanov, kot je Facebook, lahko znatno oteži življenje vseh preostalih projektov. Navsezadnje, če bi lahko Mark Zuckerberg tako drastično spremenil svoj odnos do kriptovalute, kakšno je jamstvo, da to ne bodo storili tudi vsi ostali velikani? 

Podobna zgodba kot pri Facebooku se dogaja tudi pri gigantu med bankami. J.P. Morganov direktor Jamie Dimon, ki je leta 2017, bitcoin označil kot »goljufijo«, je pred kratkim napovedal uvedbo kovanca JPM, kriptovalute za največjo ameriško banko.

JPM Coin je že uspešno testiran in naj bi začel delovati v prihodnjih mesecih. Transakcije z uporabo kovancev JPM bodo na začetku na voljo samo institucionalnim strankam J.P. Morgan, ki opravijo preverjanje KYC (Know Your Customer).

Kovanec JPM je prav tako stabilni kovanec ("stable coin"), saj je vezan na vrednost ameriškega dolarja 1:1. Na začetku bo JPM Coin uporabljen samo za transakcije, ki temeljijo na ameriških dolarjih, vendar bodo sčasoma podprte tudi druge fiat valute.

Posledično bodo v razmerah najtežje konkurence preživeli le tisti, ki lahko ponudijo resnično inovativen in uporaben izdelek.
 

Delite članek