REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ljubitelje kriptovalut na svetovnem spletu ponovno zavajajo goljufive, prevarantske sheme – tudi v Sloveniji

Ljubitelje kriptovalut na svetovnem spletu ponovno zavajajo goljufive, prevarantske sheme – tudi v Sloveniji

Vrnili so se. Potem, ko je cena bitcoina čez vikend presegla »magično mejo 10.000 $«, kot ji pravijo analitiki, so goljufive kampanje, katerih cilj je prisvajanje sredstev hitrega zaslužka željnih nevednežev za nakup kriptovalut, spet preplavile svetovni splet.

Raziskovalec varnostnih vprašanj pod vzdevkom »Frost« je v pogovoru za portal Bleeping Computer povedal, da se na Twitterju vse pogosteje pojavljajo kripto prevare - sheme, ki v zadnjih dneh ponujajo brezplačno distribucijo kriptvalut.

Potencialne žrtve vabijo, da na lažen naslov pošljejo npr. 0,05 BTC, da dobijo 5 BTC ali 0,5 ETH, da dobijo 50 ETH.

Potencialne žrtve vabijo, da na lažen naslov pošljejo npr. 0,05 BTC, da dobijo 5 BTC ali 0,5 ETH, da dobijo 50 ETH.

Spodaj sta dve podobni shemi, ki omenjajo giganta Teslo in računalniškega strokovnjaka Johna McAfeeja.

Na teh straneh goljufivci postavijo števec, ki naj bi uporabnika obvestil o količini preostale kriptovalute v okviru trenutne kampanje in seznam transakcij, ki naj bi jih v realnem času poslali na naslove kripto denarnic udeležencev.

Kripto prevara

Da bi privabili uporabnike, goljufi uporabljajo Twitter račune, kjer v imenu Elona Muska, Johna McAfeeja in drugih znanih osebnosti objavljajo povezave, ki so predlagane za več informacij.

Najpogosteje gre za ponarejeno stran, ki simulira objavo na blogu na priljubljeni platformi Medium in ima naslov, kot denimo »Elon Musk - uradna distribucija ETH in BTC«, ter vsebuje povezavo do neposredne strani goljufive distribucije.

Kripto prevara

V času pisanja so v shemo, ki omenja McAfeeja, na naslov Ethereuma prevarani poslali štiri transakcije s skupnim obsegom 300 evrov, lažna shema Tesla pa je prevarantom prinesla 0.418 BTC oziroma skoraj 4000 evrov. Vendar pa ni mogoče z gotovostjo reči, ali je ta kriptovaluta pripadala žrtvam ali organizatorjem, ki bi vse skupaj lahko poskušali narediti bolj prepričljivo.

V Sloveniji se v zadnjem času na Facebooku pojavlja podobna shema, ki ponuja paket kriptovalut. Na nas se je obrnila bralka, ki sporoča, da je za 50 evrov kupila »paket kriptovalut«, naposled pa je dobila le e-gradivo, o kriptovaluti (v tem primeru XRP, podjetja Ripple), pa žal ne duha ne sluha.

Kripto prevara

Bralka nas je opozorila, da je na Facebooku zasledila oglas in nič hudega sluteča, kliknila nanj, slednji pa jo je preusmeril na poznano spletno stran The Best Vouchers , kjer lahko tudi sami zasledite več raznih oglasov, ki ponujajo različne izobraževalne pakete.

Kripto prevara

Izbrala je enega, ker se je odločila preveriti oziroma nekaj svojega denarja vložiti v trenutno »vroči« krito trg.

S samimi paketi izobraževanj ni sicer nič narobe, problem je v – darilu. Obljubljenih kriptovalut, ki jih seveda ne dobite, oziroma v nekaterih primerih dobite zelo majhne zneske.

Bralka nas je opozorila, da je kupila oziroma ji je bilo obljubljeno za 50 evrov kriptovalute XRP (Ripple), ki se trenutno na odprtem trgu prodaja za 0,46 dolarja oziroma 0,40 evra, kar pomeni, da bi v »žepu« morala imeti 125 XRP, bralka pa je na žalost dobila le tri krajše e-knjige v angleščini, s katerimi sicer ni nič narobe, vendar pa so za nekoga, ki se na zadevo ne spozna – neuporabne.

V času pisanja so v shemo, ki omenja McAfeeja, na naslov Ethereuma prevarani poslali štiri transakcije s skupnim obsegom 300 evrov.

Podobno poročajo tudi iz Bitcoin društva Slovenije, kamor se prav tako po pomoč obračajo ogoljufane stranke.

Predsednik Bitcoin društva Slovenije, Jure Pirc, opozarja, da se je potrebno izogibati tovrstnim sponzoriranim povezavam in nakup raje opraviti na priznanih kripto borzah, kot je denimo nekdaj slovenska BitStamp, nemška Kraken, ameriška Coinbase ali kitajska Binance.

Kripto prevara

                                   Vir Kriptovalute - slovenska Blockchain Skupnost

Še en primer smo nedavno zasledili na spletni strani, kjer se prevaranti izdajajo za profesorja Adama Petersona, in ponujajo »preprosto metodo služenja res velikih vsot«.

Tokrat je šlo za kriptovaluto TRX (TRON), zaključek zgodbe pa je seveda enak.

Kripto prevara

Vir: World-Of-Earnings

V izogib prevaram, si priskrbite ustrezno slovensko gradivo, ki je na voljo – tudi v knjižnicah si lahko izposodite vodnike in ostale knjige na to temo. Kriptovaluto bitcoin pa lahko dandanes kupite že skoraj povsod, na primer na bencinskih servisih Petrol, preko Monete in podobno.

Nikakor ne nasedajte raznim paketom, kot tudi ne bajnim obljubam o zaslužku. Vsak vložek v kriptovalute je tvegan vložek, zato ne vlagajte več denarja, kolikor ste pripravljeni in zmožni izgubiti.

Cene kriptovalut pa lahko vedno v živo spremljate na relevantni spletni strani CoinMarketCap.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek