REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tehnološka vojna? Amerika trepeta pred vohunskimi kitajskimi droni

Tehnološka vojna? Amerika trepeta pred vohunskimi kitajskimi droniVlada ZDA je označila kitajske drone za sovražne. Vir: Wikipedia, DJI

Brezpilotni zrakoplovi, izdelani na Kitajskem, lahko skrivoma pošiljajo občutljive podatke o letu tudi svojim proizvajalcem na Kitajskem, kjer do njih lahko dostopa tudi vlada, je sporočilo ameriško ministrstvo za domovinsko varnost v opozorilu, v katerega so imeli vpogled vodilni ameriški mediji.

Dron vodilnega kitajskega proizvajalca brezpilotnih letal, DJI. Vir: WIkipedia
Droni, proizvedeni na Kitajskem, naj bi bili »potencialno tveganje za odtekanje informacij iz posamičnih organizacij«, trdijo ZDA.

Droni, proizvedeni na Kitajskem, so »potencialno tveganje za odtekanje informacij iz posamičnih organizacij«, ki so jih kupile za lastne potrebe, je sporočilo ameriška državna agencija za kibernetsko varnost.

Izdelki »vsebujejo komponente, ki lahko ogrozijo vaše podatke oziroma omogočijo, da bi se vaše informacije 'delile' in postale plen skupne rabe celo preko strežnikov samega podjetja«, ki je dron kupilo od proizvajalca, poudarja ameriška agencija za boj proti kibernetskim vdorom.

DJI, proizvajalec dronov. Vir: Wikipedia

South China Morning Post pa poroča, se je Washington zbal, da bi se droni, izdelani na Kitajskem, lahko prikrito uporabljali tudi za vohunjenje in bi tako omogočili Pekingu »prost dostop« do podatkov tistih, ki so jih kupili in jih uporabljajo za svoje namene.

Kar Washington v času tehnološkega tekmovanja in trgovinske vojne dveh nasprotujočih si super sil, ocenjuje kot nesprejemljivo tveganje za Združene države.

80 odstotkov civilnih brezpilotnih letal, ki se uporabljajo v ZDA in Kanadi, ter 70 odstotkov v svetu proizvaja znano kitajsko podjetje DJI.

Ameriška stran sicer v svojem opozorilu ne navaja imena proizvajalca, na katerega se opozorilo domačim uporabnikom brezpilotnih letalnikov nanaša, toda znano je, da celo 80 odstotkov civilnih brezpilotnih letal, ki se uporabljajo v ZDA in Kanadi, ter 70 odstotkov v svetu proizvaja kitajsko podjetje DJI s sedežem v Shenzenu, nekoč ribiški vasici, ki jo je leta 1987 izbral tudi Ren Zhengfei za ustanovitev svojega podjetja Huawei.

Opozorilo je spodbudilo dejstvo, da so droni postali v ZDA v zadnjih letih zelo priljubljeno orodje v vseh sferah družbe, zato jih uporabljajo tudi kot pripomoček v organizacijah za kazenski pregon, pa tudi upravljavci infrastrukture.

Marsikatere službe se vse bolj zanašajo na pomoč brezpilotnih letal.

Razvnela se je ne le trgovinska, tudi tehnološka vojna med ZDA in Kitajsko. Vir: YouTube
ZDA, ki s Kitajsko stopnjuje trgovinsko, zdaj pa tudi tehnološko vojno, bi si rade zagotovile  tehnološko prevlado na svetovnem parketu.

ZDA, ki s Kitajsko stopnjuje trgovinsko, zdaj pa tudi tehnološko vojno, bi si rade zagotovile tehnološko prevlado na svetovnem parketu, zato pa se sklicujejo na neverodostojne trditve o »vohunjenju« Huaweia - brez kakršnihkoli dokazov.

Toda Kitajska je na tem tehnološkem področju že zelo napredovala. To je spodbudilo ameriško vlado, da javno izrazi »zaskrbljenost zaradi tehnoloških izdelkov, ki posredujejo ameriške podatke na ozemlje avtoritarne države in obveščevalnim službam omogočajo prost dostop do teh podatkov ali njihovo zlorabo na drug način«.

Drona kitajskega proizvajalca DJI. Vir: Wikipedia
Kitajsko podjetje DJI, vodilni svetovni proizvajalec dronov, v svojo obrambo pravi, da je njegova tehnologija prestala neodvisno preverjanje tako vlade ZDA kot največjih podjetij v državi.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je domačim podjetjem v imenu nacionalne varnosti prepovedala, da prodajo najnovejšo tehnološko opremo tudi kitajskemu tehnološkemu velikanu Huawei, osumljenem vohunjenja v korist Pekinga.

Po drugi strani pa vodilni svetovni proizvajalec dronov DJI v svojo obrambo pravi, da je njegova tehnologija prestala neodvisno preverjanje tako vlade ZDA kot največjih podjetij v državi.

Drona, DJI. Vir: Wikipedia
DJI sicer nima resnejšega konkurenta v ZDA po umiku kalifornijskega podjetja GoPro s trga.

DJI sicer nima resnejšega konkurenta v ZDA po umiku kalifornijskega podjetja GoPro s trga.

Zato prevlada kitajskih proizvajalcev brezpilotnih letal zelo skrbi Washington, ob tem pa je ameriška vojska v svojih vrstah že leta 2017 prepovedala uporabo brezpilotnih zrakoplovov te kitajske družbe iz »varnostnih razlogov«.

Zdaj se očitno pripravlja nova prepoved za drone kitajskega proizvajalca JDI, tokrat za tiste, ki so »služili« v civilnem sektorju.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek