REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Škodljivo tudi za ZDA: zaradi Trumpove prepovedi bo Huawei omrežje 5G najprej pripeljal – v Rusijo

Škodljivo tudi za ZDA: zaradi Trumpove prepovedi bo Huawei omrežje 5G najprej pripeljal – v RusijoHuawei - prodor v Rusijo

Vse kaže, da bodo številne druge države in ne Kitajska ali ZDA dobitniki »trgovinske vojne« med Washingtonom in Pekingom.

Pri delovno intenzivnih proizvodih vse bolj narašča izvoz Vietnama in drugih azijskih držav v ZDA, tehnologija 5G pa se zaradi ameriške kratkovidne prepovedi sodelovanja s Huaweijem na ameriškem trgu seli v druge države. Predvsem – v Rusijo.

Uporabniki Twitterja so hitro ugotovili, da »tehnološki napredek ne more biti zaustavljen zaradi enega idiota« in da so s tem ameriška telefonska podjetja oškodovana - prav s strani »lastnega neumnega predsednika.«

Huawei je namreč v Rusiji pravkar podpisal dogovor z ruskim ponudnikom mobilne telefonije MTS zaradi razvoja 5G tehnologije v Rusiji. Na tem področju je Kitajska precej napredovala, medtem ko v Evropi in ZDA podjetja zaostajajo za okoli tri leta.

Tehnologija 5G se zaradi ameriške kratkovidne prepovedi sodelovanja z Huaweijem na ameriškem trgu seli v druge države.

V Rusiji naj bi mreže 5G poskusno lansirali v letih 2019 in 2020. Ta dogovor pa pomeni tudi določeno zmanjšanje mednarodnega pritiska na podjetje Huawei, na katero so z nedokazanimi obtožbami o »vuhunjenju« pritisnili v ZDA z »izvršnim ukazom« predsednika Donalda Trumpa.   

Ustanovitelj Huaweija, 74-letni Ren Zhengfei, nekdanji vojaški inženir kitajske Ljudske osvobodilne vojske, zavrača obtožbe o vohunjenju.

Ren si je izgradil sloves strokovnjaka, ki je ne le doma, ampak tudi v svetovnih merilih zaslužen za številne tehnološke dosežke.

Res je, da se je Ren Zhengfei leta 1974, v času kitajske kulturne revolucije, kot vojaški tehnolog pridružil raziskovalnemu inštitutu Ljudske osvobodilne vojske; takrat je s svojim delom pritegnil pozornost javnosti, ker je bil v kaosu revolucije, ko so njegovi sodržavljani trpeli zaradi hudega pomanjkanja hrane in oblačil, zadolžen za ustanovitev tovarne kemikalij za izdelavo tekstilnih vlaken v severovzhodni Kitajski.

To je bil del načrtov komunistične vlade, da bi vsem državljanom zagotovila vsaj eno dostojno obleko.

Ren Zhengfei Vir: South China Post
Ustanovitelj Huaweija, 74-letni Ren Zhengfei, nasprotuje trgovinskim oviram in občuduje Apple.

Toda ni imel možnosti, da bi napredoval v hierarhiji armade, ker je bil njegov oče označen za nasprotnika revolucije, ker naj bi poskušal obnoviti kapitalizem in poteptati socializem.

Kljub temu si je Ren izgradil sloves strokovnjaka, ki je ne le doma, ampak tudi v svetovnih merilih zaslužen za številne tehnološke dosežke.

Svoje zadnje delo v vojski je opravil kot namestnik direktorja gradbenega raziskovalnega inštituta, leta 1982 pa zanj uniforma ni več prišla v poštev zaradi zmanjšanja 500.000 aktivnih oseb, zaposlenih v Ljudski osvobodilni vojski.

Za Washington so obtožbe o vohunjenju neka vrsta figovega lista, ki naj bi prikril strah ZDA pred kitajskimi tekmeci v boju za tehnološko prevlado v svetu.

Po končani karieri v vojski, se je preselil v vas Shenzhen in se lotil področja elektronike.

Pet let pozneje je ustanovil Huawei, kot zasebno podjetje.

Huawei se je najprej osredotočil na razvoj v majhnih mestih in vaseh na Kitajskem, Ren pa je ogromno časa in denarja vlagal v raziskave in razvoj, kar se sedaj kaže v lastni tehnologiji, s katero lahko Huawei tekmuje z največjimi tehnološkimi tekmeci iz ZDA in drugih držav.

Ne nazadnje se je družba povzpela na drugo mesto v svetu na področju proizvodnje pametnih telefonov.

Tako je Huawei, skupaj z drugimi kitajskimi giganti, kot je proizvajalec dronov DJI, postal ne le grožnja, ampak resen tekmec ameriškim konkurentom.

Po podpisu današnjega sporazuma, svetovni mediji že poročajo o Kitajski kot neprekosljivem zmagovalcu, ki uspešno razvija poslovanje tako v Aziji kot Afriki in tudi drugod ...

Za Washington so obtožbe o vohunjenju neka vrsta figovega lista, ki naj bi prikril strah ZDA pred kitajskimi tekmeci v boju za tehnološko prevlado v svetu.

Nedavno napovedane nove sankcije zoper kitajska tehnološka podjetja so prav tako voda na mlin ameriških podjetij, še posebej tistim, ki so na področju tehnologije 5G nekoliko zaostala.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek