REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ustanovitelj Huaweia: »Prvi bom protestiral zaradi protiukrepov, Trumpov klic pa bom ignoriral«

Ustanovitelj Huaweia: »Prvi bom protestiral zaradi protiukrepov, Trumpov klic pa bom ignoriral«Ren Zhengfei in Huawei

Ustanovitelj Huaweia, tehnološkega giganta, zoper katerega so ZDA uvedle sankcije in prepovedale ameriškim podjetjem poslovanje s tem podjetjem je dal ta teden več intervjujev.

V pogovoru za Bloomberg, pa je povedal nekaj še posebej presenetljivega in pomembnega – dejal je, da »niti ne pričakuje, niti si ne želi« povračilnih ukrepov Kitajske zaradi ukrepov ZDA.

Ko so ga vprašali, kaj meni o protiukrepih in kakšni naj bi bili ti kitajski protiukrepi pa je dejal: »To se, najprej, ne bo zgodilo. In če se bo zgodilo, potem bom prvi, ki bo protestiral,« je dejal Ren Zhengfei.

To se, najprej, ne bo zgodilo. In če se bo zgodilo, potem bom prvi, ki bo protestiral

Pri tem še vedno ni povsem jasno, ali so ameriški ukrepi samo Trumpova taktika v trgovinskih pogajanjih s Kitajsko, ali pa se nam obeta prava »digitalna hladna vojna«, kot je strah nekatere druge analitike.

Ren Zhengfei Vir: South China Post

Ameriška administracija je namreč Huawei najprej razglasila za podjetje, ki ogroža »nacionalno varnost« ZDA (v nasprotju npr. z vlado Velike Britanije, ki je poslovanje Huaweiu celo dovolila), nato pa je Trump dejal, da se je o tem vprašanju pripravljen pogajati ob trgovinskih pogajanjih s Kitajsko.

Kar je seveda precej kontradiktorno stališče.

Po njegovi oceni je upravljanje z njegovim podjetjem enako kot upravljanje z »letalom, ki ima luknjo.

Vendar je Ren Zhengfei tokrat priznal, da bo imelo njegovo podjetje velike težave, ki pa po njegovem mnenju niso nerešljive.

Po njegovi oceni je upravljanje z njegovim podjetjem enako kot upravljanje z »letalom, ki ima luknjo – ni ravno čudovito, vendar gre« in podjetje se trudi zakrpati luknjo in letalo še vedno lahko leti – čeprav morda še nimajo rešitve za »krila«.

S tem je verjetno mislil na procesorje in polprevodnike.

Obenem je Ren Trumpove argumente o tem, kako naj bi bilo njegovo podjetje lahko vključeno v pogajanja označil kot »smešna« in »kontradiktorna« in dodal, da »ni nobene potrebe za pogajanji« in da bo celo »ignoriral Trumpa, če me bo poklical.«

Telefon Huawei in nov operacijski sistem Hongmeng Vir:Technave.com

Glede obtožb, da kitajska in njegova podjetja »kradejo« ameriško intelektualno lastnino pa je odgovoril, da je »bolj verjetno, da ZDA kradejo od nas, ker je naša tehnologija pred njihovo. Če bi bili za njimi, potem se ne bi tako trudili, da bi nas napadli. Napadajo nas zato, ker smo bolj napredni,« je dejal Ren Zhengfei.

Bolj verjetno je, da ZDA kradejo od nas, ker je naša tehnologija pred njihovo.

Tudi drugi analitiki opozarjajo, da je večina mikroprocesorjev in procesorjev, ki jih Huawei potrebuje, narejena v ameriških podjetjih ali pa temeljijo na ameriških patentih in bi zato ameriška prepoved res lahko hudo škodovala Huaweiu.

Dolgoročno bi to lahko vodilo celo do zapiranja trgov na vseh straneh in do konca danes znane globalizacije.

Ren Zhengfei za Bloomberg priznava, da bi lahko njihova prednost v tehnologiji 5G, ki znaša danes »dve do tri leta« pred ostalimi zato »zagotovo« izpuhtela. Zaveda se tudi, da se bo rast ustavila. »Morda bomo zgrešili naše cilje rasti, toda še naprej bomo rasli. In da bomo sposobni rasti v najhujši bojni obkolitvi, samo kaže, kako veliki smo,« opozarja Ren Zhengfei.

Huawei Vir:New Strait Times

Sam trdi, da imajo njegovi otroci raje proizvode Appla kot proizvode Huaweia in da bo vedno nasprotoval omejitvam na račun Appla na Kitajskem, ker Apple ostaja »njegov velik učitelj«, ki »napreduje pred nami.«

Sam trdi, da imajo njegovi otroci raje proizvode Appla kot proizvode Huaweia in da bo vedno nasprotoval omejitvam na račun Appla na Kitajskem.

Tistim, ki se veselijo, ker bo njegovo podjetje zaradi ameriških ukrepov sedaj utrpelo izgube pa sporoča: »Lahko postanemo večji ali manjši. Nismo javno podjetje. Ne gre nam samo za rast in dobiček. Za nas je dovolj dobro že to, da sploh preživimo…Lahko pridete nazaj in nas intervjuvate čez dve ali tri leta, da vidite, ali še obstajamo. In če bomo propadli v teh dveh ali treh letih, ne pozabite prinesti rož in jih položiti na naš grob,« je dejal ustanovitelj Huaweia.

O tem, ali so ameriški ukrepi upravičeni ali ne lahko glasujete tudi v anketi, ki je objavljena v povezanem članku.

Zanimivo je, da tudi velika večina naših bralcev - odzvalo pa se jih je več sto - ameriških ukrepov proti kitajskemu tehnološkemu gigantu nima za upravičene in jih ne podpira.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek