REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Huawei vrača udarec ameriški vladi z novim operativnim sistemom – »začetkom sveta«

Huawei vrača udarec ameriški vladi z novim operativnim sistemom – »začetkom sveta«Huawei Vir:Xinhua

Na ameriško prepoved poslovanja ameriških podjetij s tehnološkim gigantom Huaweijem (zaradi domnevne »nevarnosti za nacionalno varnost ZDA«) sta se bliskovito odzvala tako kitajska vlada kot sam  Huawei.

Kitajska vlada je sprejela ukrepe, ki bodo zmanjšali finančne obremenitve vseh razvijalcev programske opreme in novih procesorjev ter drugih strojnih računalniških komponent, Huawei pa je napovedal, da bodo najpozneje do naslednje pomladi njihovi telefoni že imeli svoj operacijski sistem, ki je nastal na podlagi Androida.

Na novem sistemu, ki bo popolnoma združljiv s sistemom Android, pa bodo delovale tudi vse aplikacije za dosedanje »androidne« telefone.

Sistem so razvijali že od leta 2012, dali pa so mu tudi močno mitološko ime - Hongmeng. To ime so tudi registrirali. To je za ameriško televizijo CNBC napovedal direktor proizvodnje potrošniške elektronike pri Huaweiju Yu Chengdong. Programska oprema bi bila lahko nared za uporabo že letos jeseni.

Huawei Mate X Vir:The Verge

Huawei je trenutno še zavezan med drugim uporabljati Googlov sistem Android. »A če tega ne moremo uporabljati, bo Huawei prešel na plan B in uporabljal svoj lasten operacijski sistem,« je dejal Yu.

Če Androida ne moremo uporabljati, bo Huawei prešel na plan B in uporabljal svoj lasten operacijski sistem

Po njegovih navedbah bi bil lahko operacijski sistem na Kitajskem na voljo za uporabo že konec tega leta, drugod po svetu pa nato v prvem polletju 2020.

Sistem z imenom Hongmeng naj bi trenutno testirali in bo "postopoma" nadomestil Android, je poročal kitajski časnik Global Times.

"Tega ne želimo, a ameriška vlada nas je v to prisilila," je za CNBC delaj Huaweijev menedžer. Koncern nima druge izbire, je dodal.

Ali podpirate ukrepe ameriške vlade zoper Huawei?

V kitajski mitologiji »Hongmeng« predstavlja situacijo pred nastankom sveta. Novo ime bo zagotovo razveselilo številne uporabnike njihovih telefonov. Novi procesorji bodo iz serije podjetja Kirin, ki v kitajski mitologiji označuje »rogato pošast«, izdelal pa jih bo HiSilicon.

Kratkoročno bo Huawei sicer zagotovo pretrpel velik udarec zaradi očitni neutemeljenih ameriških sankcij.

Kot poročajo britanski in ameriški mediji, je po napovedi ameriških sankcij proti temu tehnološkemu gigantu cena rabljenih telefonov P30 padla za kar 90 odstotkov, tako da je ta izjemno zmogljiv telefon, ki je imel kot nov ceno okoli 900 dolarjev, sedaj mogoče le malo rabljenega dobiti že za okoli 130 dolarjev.

Če bi bil Huawei res huda nevarnost za »nacionalno varnost«, potem se o tem seveda Trump ne bi mogel pogajati.

Podobni Samsungovi modeli so na prostem trgu rabljenih telefonov v istem času izgubili samo 45 odstotkov vrednosti.

To je seveda velik udarec za Huawei.

Toda dolgoročno bi s svojimi ukrepi ZDA lahko prisilile Kitajsko, da postane popolnoma samostojna tudi pri proizvodnji najpomembnejših računalniških komponent.

Vodstvo Huaweia je namreč pričakovalo, da se bo nekaj podobnega, kot se dogaja sedaj z ameriškimi ukrepi, prej ali slej zgodilo.

Da so trditve o »vohunjenju« Huaweija neutemeljene, pa kaže tudi izjava predsednika ZDA Donalda Trumpa, da se je v prihodnjih pogajanjih z ZDA pripravljen pogajati tudi o tem problemu.

Če bi bil Huawei res huda nevarnost za »nacionalno varnost«, potem se o tem seveda Trump ne bi mogel pogajati. Zato na Kitajskem poudarjajo, da gre za lažne obtožbe ZDA, s katerimi želijo v tej državi zgolj omejiti konkurenčnejšega in boljšega proizvajalca.

Avtor Hongmenga

Hongmeng je razvijal Chen Haibo, profesor univerze Jiao Tong iz Šanghaja, na njem pa je delal že od leta 2012. Sistem mora biti seveda takšen, da bo popolnoma kompatibilen z androidnimi aplikacijami, saj bi sicer lahko izgubili kupce.

Verjetno pa je, da se bodo nekateri ameriški proizvajalci aplikacij dolgoročno prilagodili položaju ter razvili nove proizvode tudi za »začetek sveta.«

Google je medtem s svojega seznama naprav, ki uporabljajo Android, že odstranil »Huawei Mate X« in »Huawei P30«, kar je prav tako morda znak, da bo Huawei res kmalu lansiral svoj »začetek sveta.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek