REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Že videno - mariborsko letališče: vlada prevarala kitajske investitorje, nato pa jih obtožila za lasten neuspeh

Že videno - mariborsko letališče: vlada prevarala kitajske investitorje, nato pa jih obtožila za lasten neuspehAlenka Bratušek

Zgodilo se je točno to, kar smo že dalj časa napovedovali.

Vlada, ki je naplahtala kitajske investitorje, da so v Sloveniji zaradi prelomljenih obljub politikov in ministrov izgubili kar 25 milijonov evrov, je naposled za celotno polomijo okrivila – investitorja.

Družba Aerodrom Maribor, ki je v lasti SHS Aviation, je 15. januarja 2019 obvestila Ministrstvo za infrastrukturo (MZI), da kot najemnik drugega največjega mednarodnega letališča v Sloveniji, odpoveduje najemno pogodbo. 

Pogodbo so za 15 letno obdobje podpisali leta 2017. Po dveh letih je družba Aerodrom Maribor državo zaprosila za finančno pomoč, saj je bilo očitno, da več prometa v neoptimalnih pogojih, z majhnimi letali in kratkimi poleti za najemnika pomeni le več izgube.

Družba je s planom za razširitev mariborskega letališča čakala tudi na spremembe in ponovno sprejetje državnega prostorskega načrta (DPN), država pa je zavrnila finančno podporo in še danes odlaša z novim DPN

K odločitvi za enostransko prekinitev najemne pogodbe pa naj bi botrovalo tudi več kot 140 pripomb civilne družbe na spremembo DPN.

Kot smo že poročali, je bilo 30.11.2017, rečeno, »da bo država naredila vse, da čim prej pripravi državni prostorski načrt, a si želijo tudi odgovornih in korektnih investitorjev, ki bodo v sodelovanju z njo ustvarili pogoje za izvedbo investicije.« 

Prostorski načrt, ki bi moral biti sprejeti do marca leta 2018, še vedno ni sprejet, MZI pa je v vmesnem času prevzela Alenka Bratušek. Poleg lažnih obljub države in namesto, da bi se ukvarjali z reševanjem le teh, so se raje zapičili v »sporno« uporabo kitajskih pismenk in jih na letališču prepovedali.

Kitajskim investitorjem je seveda prekipelo.

K odločitvi za enostransko prekinitev najemne pogodbe pa naj bi botrovalo tudi več kot 140 pripomb civilne družbe na spremembo DPN.

Opaziti pa je tudi nezadovoljstvo občanov, ki ga s komentarji izražajo na različnih spletnih medijih.

Letališče Maribor
Vir: www.maribor-airport.si

V začetku leta, po preklicu najemne pogodbe, pa je svoje mnenje na Twitterju izrazil Janez Janša.

»V enem mesecu je @vladaRS uspelo pregnati investitorje iz ZDA, Kitajske in Madžarske. Verjetno še več takih, ki niso znani,« je tvitnil Janša.

Država ni izpolnila danih obljub, zaposlenim pa se ne obeta nič dobrega.

Na MZI pravijo, da so v iskanju možnih rešitev delovanja mariborskega letališča v bodoče že konec prejšnjega mandata izvedli javno naročilo z naslovom »Iskanje možnih rešitev za delovanje Letališča Edvarda Rusjana Maribor

Toda kot je razkril Požareport, je šlo zgolj za povsem neresno plačilo velike vsote denarja strankarsko povezanim naročnikom brez resnih referenc, vse to pa neposredno pred volitvami. 

Na podlagi izvedenega javnega naročila so pridobili tudi študijo javno-zasebnega partnerstva, ki pa jo niti v letu dni niso uspeli preučiti.

Kitajski vlagatelji so imeli z letališčem Edvarda Rusjana dolgoročne načrte, kar so med drugim dokazali najprej z več kot 12,8-milijonsko dokapitalizacijo družbe SHS Aviation, lastnice Aerodroma Maribor.

Lani septembra pa so za kapitalske rezerve Aerodroma Maribor namenili še dodatnih 1,5 milijona evrov, s čimer so okrepili finančno stabilnost obeh podjetij in socialno varnost 38 zaposlenih. 

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek | Vir: STAfoto

Z razrešitvijo generalnega direktorja direktorata za letalski in pomorski promet Mirka Komca, pa jim je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek decembra lani prekrižala načrte. Komac je bil namreč ključni uradniški zaupnik kitajskih vlagateljev in podpornik njihovih razvojih načrtov.

Po odhodu kitajskih najemnikov bo vlada upravljanje mariborskega letališča sedaj zaupala državni Družbi za razvoj infrastrukture (DRI).

Sprememba upravljavca letališča stopa v veljavo sredi julija, vprašanje pa je, če lahko država do takrat prevzame zaposlene in dejavnost ter s tem prepreči zaprtje letališča, ki bi lahko davkoplačevalce stalo več milijonov.

Le kdo bi investiral v državo, ki je tako neresna?

Ministrica Alenka Bratušek je že aprila namignila, da bi lahko upravljanje vsaj začasno prevzela država, medtem ko prodaja izgubarskega letališča za zdaj ni v igri.

Seveda ne – država namreč ni bila sposobna sprejeti obljubljenega prostorskega načrta, od marca lani pa vlada ni uspela pregledati nit 600 strani dolgega predloga javno-zasebnega partnerstva, ki ga je pripravil kitajski investitor, kot je pojasnil Boštjan Brezovnik z mariborske Pravne fakultete.

Letališče Maribor - tabla

V letu 2017, prvem letu kitajskega najema, je imel Aerodrom 922 tisoč evrov prihodkov in 1,7 milijona evrov čiste izgube. Poročilo razkriva, da si je od lastnika (podjetja SHS Aviation) izposodil 1,7 milijona evrov za tekoče poslovanje.

Vendar so se razširitvi steze vztrajno upirali lokalni prebivalci, ki bodo še naprej lahko uživali v miru – ob propadlem letališču.

Pri tem pa so vse študije dokazovale, da je edina rešitev za letališče – pristajanje večjih letal z večjim dosegom. Vendar so se razširitvi steze vztrajno upirali lokalni prebivalci, ki bodo še naprej lahko uživali v miru – ob propadlem letališču.

Ne glede na očitno krivdo vlade, pa se je po besedah Bratuškove vlada celo »spraševala, zakaj je bil na razpisu izbran tako slab partner za najem letališča za 15 let, ki je pogodbo prekinil prej kot v dveh letih«? 

Kitajske investitorje torej paradržavni mediji in vlada sedaj obtožujejo, da so njihovi načrti »ostali le na papirju« in da so obupali že »po dveh letih«, najeli pa letališče za 15 let.

Pri tem pa so pozabili povedati, da bi morali spremembo prostorskih načrtov v vladi doseči že najpozneje do marca leta 2018.

Letališče Edvarda Rusjana Vir: Lokalec.si

Ne samo to, Aerodrom Maribor je država z lažnimi trditvami prisilila celo za snemanje kitajskih pismenk. Češ da je njihovo izobešanje »v nasprotju s slovensko ustavo.« Ko pa smo ministrstvo ujeli na laži, so se zavili v molk, predsednik nove vlade Marjan Šarec pa o tem, ko smo ga povprašali, ni vedel ničesar.

Čeprav gre za zadevo, ki jo je v največji meri zakuhala prejšnja vlada, je očitno, da v tem primeru ne gre samo za klasičen »nateg« tujega investitorja, pač pa - zaradi diskriminatornega odnosa do kitajskih investitorjev v primerjavi z evropskimi, ob napadu na njihove pismenke in podobno - za državno politiko, ki je utemeljena celo na rasizmu in »večvrednostnih kompleksih« domačih politikov, kar se bo Sloveniji še kako maščevalo.

Kitajska namreč že veliko vlaga v slovenske sosede, na primer v Hrvaško (infrastukturo in drugo) – ne pa v Slovenijo.

Zaradi prevare kitajskega investitorja ima slovenska vlada sedaj veliko težav. Morala bo namreč vrniti evropska sredstva, če letališče zapre. Delavce pa državni uradniki že silijo, da naj se odpovejo svjim pravicam, za povsem negotovo zaposlitev, ki jo nesposobni državni uradniki ponujajo.

DRI je 40 zaposlenim na letališču že poslal vabilo, da se zaposlijo pri njih, a so na včerajšnjem zboru oblikovali več zahtev za novega delodajalca, povezanih z organizacijo in sistemizacijo delovnih mest ter elementi pogodbenih razmerij. Pri tem pa je celo večina zemljišč v okolici letališča v lasti odhajajočih kitajskih najemnikov - med drugim dovozna cesta do letališča in parkirišče.

Kitajske investitorje torej paradržavni mediji in vlada sedaj obtožujejo, da so njihovi načrti »ostali le na papirju« in da so obupali že »po dveh letih«, najeli pa letališče za 15 let. Pri tem pa so pozabili povedati, da bi morali spremembo prostorskih načrtov v vladi doseči že najpozneje do marca leta 2018.

Država Aerodromu namreč po pogodbi za dostop, parkiranje in vožnjo, sklenjeni za obdobje tridesetih let, plačuje po 20 tisoč evrov letno. Kitajski investitorji so bili zato za državo prava »zlata jama« - vendar je vlada odpovedala na vsej črti.

V SHS Aviaton, ki ga vodita Marko Gros in Lingkun Meng, so pojasnili, da so v preteklih mesecih večkrat izpostavili, da najemna pogodba zanje pomeni izrazito ekonomsko nevzdržen model.

Kljub temu so poravnali vse najemnine, ki presegajo več kot 2 milijona evrov in redno plačevali vse stroške upravljanja letališča. 

Z Aerodroma Maribor pa so nam sporočili, da so pogodbo prekinili iz dveh razlogov:

»1. Zaradi izredno ekonomsko nevzdržnega modela pogodbe.

2. Zaradi nejasnih rokov sprejemanja DPN in nejasnih odgovorov na naš predlog za izgradnjo dolgoročnega koncesijskega modela.

SHS Aviation skupaj z Aerodromom Maribor je že ob razpisu 2017 jasno definiral, kaj so predpogoji za izvedbo Poslovnega načrta, ki si ga je zastavil lastnik. 

Vir: www.maribor-airport.si

Obveze države so bile jasne: ureditev in sprejem DPN ter omogočitev širitve letališča za samo izvedbo Poslovnega načrta.

Ti predpogoji niso bili izpolnjeni, še večji problem je ta, da nismo do sedaj dobili jasnih časovnic za naprej. Tako, da tukaj je bila trenutna najemna pogodba s temi pogoji nevzdržna za investitorja.«

Na Aerodrom Maribor so tudi opozorili, da so državo v zadnjih mesecih po odpovedi nekajkrat pozvali, da bi se začeli pogovarjati kako naprej po izteku odpovednega roka, vendar niso s strani MZI prejeli nobenega odziva na predlog za skupen sestanek.

Po prekinitvi najemne pogodbe s strani kitajskih lastnikov je vprašljiv kakršenkoli promet na mariborskem letališču.

S tem pa je vprašljiva tudi usoda tam zaposlenega osebja.

Letališče Maribor
Vir: www.maribor-airport.si
Po prekinitvi najemne pogodbe s strani kitajskih lastnikov je vprašljiv kakršenkoli promet na mariborskem letališču. S tem pa je vprašljiva tudi usoda tam zaposlenega osebja.

Na nedavnem obisku Ankare, se je ministrica Alenka Bratušek med drugim sestala tudi s turškim ministrom za promet in infrastrukturo Mehmetom Cahitom Turhanom je zapisala na Twitterju. Ponujala mu je seveda tudi mariborsko letališče.

Vendar Turke zadeva sploh ne zanima. Tudi iz te moke očitno ne bo kruha - res, le kdo bi investiral v državo, ki je tako neresna?

Problem torej niso »nesposobni« tuji investitorji, kot bi zdaj želeli to prikazati državni uradniki - pač pa politiki, ki ne izpolnjujejo svojih obljub in ki danes trdijo, da »ne morejo prevzeti odgovornosti glede morebitnih nerealnih obljub v preteklosti« - čeprav je te obljube dal minister Zdravko Počivalšek, ki se je iz enega ministrskega stolčka zgolj presedel na drugega.

Take neresnosti tuji investitorji seveda ne morejo in ne bodo razumeli, pač pa si bodo za investicije raje izbrali druge države, ki znajo izpolnjevati obljube.

Na primer sosednjo Hrvaško, ki že beleži veliko kitajskih investicij, medtem ko Slovenija še vedno upa na denar iz pobude »treh morij«, ki ga preprosto - nikoli ne bo, ker ameriški strateški interes ni več Evropa, pač pa - Azija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek