REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Opozorilo: Trumpov gospodarski napad na Huawei in Kitajsko bi lahko povzročil »balkanizacijo tehnologije«

Opozorilo: Trumpov gospodarski napad na Huawei in Kitajsko bi lahko povzročil »balkanizacijo tehnologije«Balkanizacija tehnologije?
To je najnovejši znak, kako ameriška zunanja politika in še posebej napetosti s Kitajsko grozijo, da se bo tehnološki svet razvijal le do državnih meja.

Eden od učinkov sankcij ameriškega predsednika Donalda Trumpa zoper kitajskega tehnološkega velikana, Huawei, sproža vse bolj nacionalistična čustva tudi med nekaterimi kitajskimi potrošniki - prodaja iPhonov se je v zadnjih mesecih občutno zmanjšala, medtem ko je po drugi strani pri izdelkih Huawei opaziti porast.

To seveda ni presenetljivo, vendar je del zaskrbljujočega trenda.

To je najnovejši znak, kako ameriška zunanja politika in še posebej napetosti s Kitajsko grozijo, da se bo tehnološki svet razvijal le do državnih meja.

»Balkanizacijo tehnologije že vidimo na številnih področjih,« pravi  Zvika Krieger, vodja tehnološke politike na Svetovnem gospodarskem forumu. »Če se bo ta trend nadaljeval, bodo morala podjetja ustvariti različne izdelke za različne trge, kar bo vodilo k še večjim odstopanjem.«

Balkanizacija Vir:FT.com

Balkanizacija je termin z močno negativno konotacijo, uveljavil pa se je že v začetku 19. stoletja.

Sprva je opisoval proces razpada večjih držav na manjše in pogosto v spore zapletene države, ki so nastale po poropadu Avstroogrske in Otomanskega cesarstva. V širšem smislu označuje vsako škodljivo delitev večjih celot na manjše, zoperstavljene dele.

Nezdružljivi izdelki in platforme, ki posnemajo isto funkcijo, bi imeli negativen učinek na inovacije. Digitalna podjetja ne bi več mogla računati na globalizacijo svojih izdelkov in tehnologije pod enakimi pogoji, kot smo jim bili priča v zadnjih desetletjih inovacij, v času neomejene globalizacije.

Trumpovi ukrepi grozijo, da bo nastal čedalje bolj razdeljen tehnološki svet, najprej tako, da bodo spodkopali zaupanje v dobavno verigo elektronike, ki zajema ves svet.

Trgovinske ovire lahko različne države pripeljejo do proizvodnje nezdružljivih izdelkov, kar bo oviralo svetovne inovacije.

Različni standardi, različni ekosistemi, drugačna tehnologija - bodo pahnili ves svet v nered in kaos.

Kratkoročno ZDA sicer škodijo večinoma Huaweiju, vendar bo dolgoročno vse skupaj škodovalo ameriškemu sistemu dobavnih verig in s tem tudi tudi globalni industriji.

Trumpova administracija je še okrepila pritisk na kitajsko gospodarstvo, ker je ameriškim družbam prepovedala uporabo tuje opreme, ki bi lahko »ogrozila nacionalno varnost« in dodala Huawei na »seznam entitet« - podjetij, za katera veljajo izvozne omejitve, in tako preprečila ameriškim podjetjem dobavo tehnologije Huaweiju brez pridobitve posebnega dovoljenja.

Ta ukrep je Huaweiju prekinil nujno dobavo naprednih čipov in drugih potrebnih komponent.

Kmalu zatem so ameriška podjetja Intel, Qualcomm, Xilinx in Broadcom prenehala sodelovati s podjetjem Huawei.

Kmalu zatem so ameriška podjetja Intel, Qualcomm, Xilinx in Broadcom prenehala sodelovati s podjetjem Huawei.

Huawei pa je najbolj prizadelo, ko je podjetje ARM iz Združenega kraljestva, ki izdaja dovoljenja za izdelavo čipov za mobilne naprave in strežnike, naročilo osebju, da preneha sodelovati s Huawei.

Nato je Google napovedal, da ne bo z njimi delil niti aplikacij, ki so del mobilnega operacijskega sistema Android.

Takšne poteze so za Huawei potencialno uničujoče, čeprav je Trumpova administracija odobrila 90-dnevni odlog škodljivih ukrepov.

6G - Kitajska
Medtem ko se svet šele pripravlja na tehnologijo 5G, na Kitajskem že preizkušajo tehnologijo 6G.
Ker je Huawei vložil na stotine milijard dolarjev v vrhunske tehnološke raziskave in razvoj, je to eno izmed podjetij z največ patenti na svetu na področju pametnih telefonov.

Medtem ko družba trdi, da je skladiščila čipe in razvila lasten operacijski sistem v primeru negativnega scenarija, večina strokovnjakov dvomi, da ima potrebno tehnologijo. Kitajska se je sicer desetletja trudila razviti industrijo čipov, ki bi bila sposobna zagotoviti vrsto naprednih komponent, ki jih potrebujejo pametni telefoni in oprema 5G.

Večina tehnoloških podjetij, vpletenih v to zadevo, je nedolžnih žrtevv, ki so ujete v navzkrižnem ognju večjega boja med Washingtonom in Pekingom.

Večina podjetij, ki sodelujejo s Huaweijem pri izdelavi pametnih telefonov in prenosnikov, pa ima le malo ali nič opraviti s tehnologijo 5G, zaradi katere je Huawei najbolj na ameriškem udaru.

Ker je Huawei vložil na stotine milijard dolarjev v vrhunske tehnološke raziskave in razvoj, je to eno izmed podjetij z največ patenti na svetu na področju pametnih telefonov. Število patentov podjetja Huawei je preseglo število patentov podjetij kot sta Apple in Qualcomm, Huawei pa je zaradi svoje vloge v tehnologiji nedvomno vodilni v svetu na področju tehnologije 5G.

Huawei gradi tudi močne zmogljivosti na drugih področjih, kot je umetna inteligenca.

Cilj Trumpove strategije je pospešitev trgovinskega sporazuma s Kitajsko in omejitev napredka kitajske tehnološke industrije. Vendar pa celotni pristop kaže, da ZDA stremijo k širitvi splošnega nezaupanja v Kitajsko.

ZDA so namreč tudi kitajskim študentom otežile študij naprednih tehnologij na vrhunskih ameriških univerzah, saj so z uvedbo obveznih vizumov študij naredile težji in dolgotrajnejši.

Ren Zhengfei Vir:FT.com
Ren Zhengfei, karikatura      Vir: FT.com

Glede na izzive, s katerimi se sooča Huawei, in domoljubno razpoloženje, ki je zdaj v vzponu na Kitajskem, je morda malce ironično, da Ren Zhengfei, direktor podjetja in ustanovitelj Huaweija, trdi, da je navdušen nad svojim ameriškim tekmecem.

»Moji otroci raje uporabljajo izdelke Apple, kot Huawei,« je razkril Ren med televizijskim intervjujem.

»Moji otroci raje uporabljajo izdelke Apple, kot Huawei,« je dejal Ren med televizijskim intervjujem, ki je bil nedavno predvajan na kitajski televiziji.

»Ne moremo reči, da je nekdo domoljuben, če uporablja izdelke Huawei, ali da ni domoljuben, če ne uporabljajo Huaweijevih izdelkov. Proizvodi podjetja Huawei so v bistvu blago. Ljudje jih uporabljajo, če so jim všeč. Politika se v to ne bi smela vtikati,« ocenjuje Ren.

Toda ameriški predsednik - žal - očitno ne meni enako.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek