REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Navdušen sem, ker imam takega prijatelja«: predsednik Kitajske o Putinovih čudovitih darilih za 66. rojstni dan

»Navdušen sem, ker imam takega prijatelja«: predsednik Kitajske o Putinovih čudovitih darilih za 66. rojstni danPrav posebno darilo ruskega predsednika Vladimirja Putina za kitajskega kolega Xi Jinpinga. Vir: YouTube
Medtem ko se odnosi med evropskimi državami in glavno zaveznico - ZDA - vse bolj krhajo, so odnosi med Rusijo in Kitajsko, pa tudi drugimi državami na evrazijskem kontinentu - vse boljši. 

Medtem ko se odnosi med evropskimi državami in glavno zaveznico - ZDA - vse bolj krhajo, so odnosi med Rusijo in Kitajsko, pa tudi drugimi državami na evrazijskem kontinentu - vse boljši. 

To je bilo vidno tako nedavno, ob vrhunskem srečanju Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO), kot tudi ob srečanju CICA, ki je potekalo prav na rojstni dan kitajskega predsednika.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je prav zato odločil, da svojemu kitajskemu kolegu Xi Jinpingu njegov 66. rojstni dan vošči na prav poseben način.

Putin je namreč s seboj na snidenje z Jinpingom na vrhu v Tadžikistanu prinesel prav posebno, lično darilo.

To je znak zelo tesnih odnosov med državama, sklepa medijski portal Eyewitness News.

»Prišli smo z dobrimi darili,« je Jinpingu naznanil nasmejani Putin in pokazal na ogromno škatlo polno - ruskega sladoleda.

Med drugimi darili sta bili tudi torta in zelo lepa, ročno izdelana vaza.

Jinpinga se je poteza ruskega kolega očitno zelo dotaknila.

»Vesel rojstni dan, najlepše želje ... Prav vesel sem, da imam prijatelja, kot si ti,« je povedal Putin Xi Jinpingu, razkriva Kremelj.

Na torti je, kot je omenil Putin, pisalo v kitajščini: »66 in 'veliko blagostanja'«.

Jinpinga se je poteza ruskega kolega očitno zelo dotaknila.

Zahvalil se je Putinu in pristavil, da sta »dve šestici (66) srečno število. Hvala vam.«

Dva voditelja sta nato nazdravila s kozarčkoma šampanjca.

'Lahko povem, da uživate veliko avtoriteto v srcih kitajskega ljudstva,' je Xi vrnil komplimente Putinu.

»Naša celotna ekipa in naš celoten narod vam želijo vse najboljše na svetu, ker se vi osebno močno prizadevate za razvoj dobrih odnosov med našima državama«, je poudaril Putin.

»Lahko povem, da vi uživate veliko avtoriteto v srcih kitajskega ljudstva,« je Putinu nato zagotovil Xi.

Oba voditelja sta prejšnji teden podpisala skupno izjavo o razvoju celovitega rusko-kitajskega partnerstva in strateškega sodelovanja.

Rusija in Kitajska se prizadevata za okrepitev medsebojnih vezi sredi napetosti z Združenimi državami Amerike.

Putin in Xi sta se srečala v glavnem mestu Tadžikistana, Dušanbeju, na peti konferenci o interakciji in zaupanju v Aziji (CICA), ki je gostila delegacije iz 27 držav, vključno z Iranom in Katarjem.

Predsednik Kitajske Xi Jinping je bil prejšnji teden tudi v Rusiji, na tridnevnem obisku. Ob tej priložnosti ga je Putin opisal kot svojega »najboljšega prijatelja«.

Vse to se dogaja v času, ko si dve državi prizadevata okrepiti medsebojne vezi sredi napetosti z Združenimi državami Amerike.

Xi Jinping se je potem odpravil v Pjongjang na obisk pri severnokorejskem voditelju Kim Jong-unu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek